25.5 C
Brussel
Mandag oktober 2, 2023
internasjonaltG7-nasjoner bør vise globalt lederskap og solidaritet, sier Guterres

G7-nasjoner bør vise globalt lederskap og solidaritet, sier Guterres

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Mer fra forfatteren

Verden regner med ledelsen og solidariteten til G7-nasjonene Det sa FN-sjef søndag, snakket med journalister i Hiroshima, Japan, som han beskrev som et "globalt symbol på de tragiske konsekvensene når nasjoner ikke klarer å samarbeide" og forlater multilateralisme.

G7, som består av Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Storbritannia og USA, sammen med EU, møtes i byen der den første atombomben ble sluppet i 1945, et sted som sekretær- General António Guterres beskrev, som en "vitnesbyrd om den menneskelige ånd".

«Når jeg besøker, blir jeg inspirert av motet og motstandskraften til Hibakusha”, sa han og refererte til de overlevende fra den forferdelige krigshandlingen. «FN står med dem. Vi vil aldri slutte å presse på for en verden fri for atomvåpen».

Har og har ikke

Guterres sa at budskapet hans til G7-lederne var klart og enkelt: «Mens det økonomiske bildet er usikkert overalt, rike land kan ikke ignorere faktum at mer enn halvparten av verden – de aller fleste land – er det lider gjennom en dyp finanskrise».

Han gjentok sitt syn først uttrykt i en offisielt besøk til Jamaica forrige uke, at problemene utviklingsland sto overfor hadde tre dimensjoner; moralsk, maktrelatert og praktisk.

Utdyper "systemisk og urettferdig skjevhet” i det globale økonomiske og finansielle systemet; utdateringen av den globale finansarkitekturen; og det faktum at selv innenfor gjeldende regler hadde utviklingsøkonomier blitt sviktet og solgt short; FN-sjefen sa at G7 nå har en plikt til å handle.

Omfordeling av makt

Han sa at det finansielle systemet skapt av Breton Woods-omstillingen etter andre verdenskrig, rett og slett ikke hadde "mislyktes i å oppfylle sin kjernefunksjon som et globalt sikkerhetsnett", i møte med de økonomiske sjokkene fra COVID og den russiske invasjonen av Ukraina.

Han sa at tiden var inne for å fikse Breton Woods-systemet og reformere FN Sikkerhetsrådet.

«Dette er i hovedsak et spørsmål om omfordele makt i tråd med realitetene i dagens verden».

Han sa at G7 ikke lenger kan være en tilskuer: «I vår multipolare verden, etter hvert som geopolitiske skiller vokser, kan ingen land eller gruppe av land stå ved siden av milliarder av mennesker sliter med det grunnleggende av mat, vann, utdanning, helsetjenester og arbeidsplasser."

FNs generalsekretær António Guterres møter Fumio Kishida, Japans statsminister, på G7-toppmøtet i Hiroshima i 2023.
UN Photo/Ichiro Mae – FNs generalsekretær António Guterres møter Fumio Kishida, Japans statsminister, på G7-toppmøtet i Hiroshima 2023.

"Tydelig på vei"

Fremhever farene ved å overse tempoet i Klima forandringer, skisserte han de spesifikke områdene der verdens rikeste var sentrale for å lykkes med klimatiltak.

De nåværende anslagene viser at menneskeheten går mot en temperaturøkning på 2.8°C innen slutten av dette århundret, sa han til journalister, og de neste fem årene vil sannsynligvis bli de varmeste noensinne, ifølge siste tall fra FNs værbyrå, WMO.

Han sa at G7, med sin enorme økonomiske og finansielle innflytelse, var "sentralt i klimatiltak", som fungerer, "men ikke nok, og vi er tydelig på vei".

«Vår akselerasjonsagenda har som mål å kompensere for tapt tid. Det krever at alle G7-land skal nå netto null så nær 2040 som mulig, og at fremvoksende økonomier gjør det så nær 2050 som mulig.»

En klimasolidaritetspakt krever at G7 mobiliserer ressurser for å støtte mindre velstående økonomier i å akselerere avkarboniseringen, for å holde seg innenfor 1.5°-grensen for oppvarming, sammenlignet med førindustrielt nivå.

Generalsekretær António Guterres slutter seg til verdensledere som viser respekt ved fredsminnet i Hiroshima.
FN-foto/Ichiro Mae – Generalsekretær António Guterres slutter seg til verdensledere som viser respekt ved fredsminnesmerket i Hiroshima.

Fase ut kull

"Dette krever raskere tidslinjer å fase ut fossilt brensel og øke fornybar energi. Det betyr å sette en pris på karbon og slutte med subsidier til fossilt brensel. Jeg oppfordrer G7 til å fase ut kull fullstendig innen 2030, sa FN-sjefen.

Men han ringte også etter klima rettferdighet, på vegne av landene som har gjort minst for å forårsake krisen, men som lider mest.

"Vi må øke tilpasnings- og tidlig varslingssystemer for å hjelpe lokalsamfunn i frontlinjen ... Det er på høy tid for utviklede land å gi de lovede 100 milliarder dollar per år", la han til.

Og han gjentok også at Tap og skadefond ble enige om i Sharm el-Sheikh, under COP27 i fjor, «må operasjonaliseres».

G7-nasjoner bør vise globalt lederskap og solidaritet, sier Guterres
- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -