24.6 C
Brussel
Søndag, oktober 1, 2023
Human RightsHviterussland: "Et uovertruffent nivå av undertrykkelse" må opphøre, sier FNs rettighetseksperter

Hviterussland: "Et uovertruffent nivå av undertrykkelse" må opphøre, sier FNs rettighetseksperter

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Mer fra forfatteren

«Praksisen av internering i incommunicado av medlemmer av den politiske opposisjonen og fremtredende skikkelser som ble dømt til lange fengselsstraffer for å gi uttrykk for dissens, økte i 2023," de 18 spesialrapportørene og Human Rights Council-utnevnt arbeidsgruppe rettighetseksperter sa.

I deres uttalelse utgitt av FNs rettighetskontor OHCHR, rapporterte de at ifølge Viasna Human Rights Centre, 1,511 personer er varetektsfengslet på grunn av politisk motiverte siktelser siden omfattende protester feide over landet i 2020, etter den omstridte presidentmålingen i august, der millioner gikk ut i gatene.

Gjennomsnittlig 17 arrestasjoner daglig

Senteret har også dokumentert et gjennomsnitt på 17 vilkårlige arrestasjoner og interneringer om dagen.

Mens hviterussiske fengsler er beryktet for dårlige forhold, fortsetter sivilsamfunnsorganisasjoner å dokumentere systematisk diskriminerende plassering av personer som er internert på politisk motiverte grunnlag under enda tøffere forhold enn den generelle fengselsbefolkningen, sa ekspertene.

"Denne vilkårlige praksis ser ut til å ha en systemisk karakter", sa ekspertene.

De tøffe forholdene for internering har angivelig hatt en negativ innvirkning på den fysiske og mentale helsen til de internerte, inkludert dissident videoblogger Siarhei Tsikhanouski, aktivist og kampanjestrateg Maria Kalesnikava, bankmann og opposisjonsleder, Viktor Barbaryka, og senior opposisjonsfigur og advokat, Maksim Znak, hvis saker er dokumentert av de sakkyndige.

Fangene ble angivelig nektet tilgang til rettidig og passende medisinsk undersøkelse og behandling, tilstrekkelig juridisk representasjon og også forhindret fra å kontakte familiene deres.

Strategisk straff

«Incommunicado-fengsling – med risiko for tvungen forsvinning – er en indikasjon på en strategi for å straffe politiske motstandere og skjule bevis av deres mishandling og tortur av politi- og fengselsmyndighetene, sa de uavhengige ekspertene.

De beklaget mangelen på uavhengige, upartiske og grundige undersøkelser av disse påstandene om umenneskelig behandling og annen menneskerettigheter brudd, samt unnlatelse av å gi effektive rettsmidler til internerte og deres familier.

Krev etterlevelse

"The et enestående nivå av undertrykkelse må stoppe", sa ekspertene. «Det internasjonale samfunnet må kreve at Hviterussland overholder sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser for å sikre sannhet, rettferdighet og oppreisning for ofre for menneskerettighetsbrudd.»

Uavhengige menneskerettighetseksperter utnevnes av FNs menneskerettighetsråd, i Genève, under dette Spesielle prosedyrer.

De har mandat til å overvåke og rapportere om spesifikke tematiske spørsmål eller landsituasjoner. De er ikke FN-ansatte og får ikke lønn for arbeidet sitt.

Kilde lenke

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -