16.4 C
Brussel
Lørdag, september 30, 2023
AsiaKina finpusser sitt globale sør-diplomati

Kina finpusser sitt globale sør-diplomati

Artikkel av Joseph Rozen. Rozen tjenestegjorde i et tiår i det israelske nasjonale sikkerhetsrådet som direktør for Asia-Stillehavssaker. Der var han en drivkraft bak den israelske mekanismen for screening av utenlandske investeringer og utviklingen av Israels bilaterale forbindelser med asiatiske makter.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Gjesteforfatter
Gjesteforfatter
Gjesteforfatter publiserer artikler fra bidragsytere fra hele verden

Mer fra forfatteren

Aserbajdsjan-Armenia-konflikten: hinsides allmenn tro

0
Det er ubestridelig at krig, denne plagen som herjer menneskeheten, sår ødeleggelser. Jo lenger en konflikt vedvarer, jo mer gir den næring til fiendskap mellom de involverte nasjonene, noe som gjør gjenopprettingen av tilliten mellom de krigførende desto vanskeligere. Siden konflikten mellom Aserbajdsjan og Armenia allerede har nådd det triste hundreårsjubileet for sin eksistens, er det vanskelig å forestille seg plagene som ble utholdt av disse to folkene, som hver bærer sin del av lidelsen.
Sahel - konflikter

Sahel – konflikter, kupp og migrasjonsbomber (I)

0
Den nye voldssyklusen i Sahel-landene kan knyttes til deltakelsen av de væpnede Tuareg-militsene, som kjemper for en uavhengig stat

Artikkel av Joseph Rozen. Rozen tjenestegjorde i et tiår i det israelske nasjonale sikkerhetsrådet som direktør for Asia-Stillehavssaker. Der var han en drivkraft bak den israelske mekanismen for screening av utenlandske investeringer og utviklingen av Israels bilaterale forbindelser med asiatiske makter.

Kinas formidlende rolle i Iran-Saudi-avtalen signaliserer et bredere skifte fra ulvekriger til mer konstruktivt diplomati

Iran og Saudi-Arabias avtale om å gjenoppta diplomatiske forbindelser etter år med sammenstøt overrasket mange – spesielt på grunn av den kinesiske rollen i meglingen mellom partene, og la USA på sidelinjen.

Avtalen ble av noen beskrevet som en banebrytende prestasjon som vil endre hele den geopolitiske arkitekturen i Midtøsten, med konsekvenser for USAs holdning i regionen.

Faktisk gjorde ikke avtalen Iran og Saudi-Arabia fra fiender til venner, og den endret heller ikke den mangefasetterte tilnærmingen til land i Midtøsten.

Dessuten burde ikke Kinas aktive diplomati ha kommet som en overraskelse; snarere signaliserte det enda et skritt bort fra "ulvekriger" til mer konstruktivt diplomati, ikke bare angående Midtøsten, men globalt.

For å være realistisk, prøver ikke Kina å erstatte USA som en global fredsmegler, men det er veldig i stand til å identifisere globale muligheter til å utvide sin innflytelse og nyte fruktene av arbeid utført av andre.

I tillegg er enhver fremme av stabilitet avgjørende for den kinesiske økonomien – og like viktig er det å forbedre dens globale image.

For eksempel presenterte Kina nylig en "fredsplan" for å avslutte krigen i Ukraina. Selv om det mest var en røykskjerm for å legitimere Xi Jinpings besøk i Moskva, er det verdt å ta hensyn til Kinas anstrengelser for å fremstille seg selv som en balansert og ansvarlig makt.

Et annet eksempel er det kinesiske forslaget om å mekle mellom Israel og palestinerne, ved å resirkulere gamle prinsipper som andre land allerede har prøvd uten hell.

Beijings fornyede diplomatiske aktivisme er rettet mot å forme en ny diplomatisk fortelling om Kinas globale rolle, primært fokusert på det globale sør.

Tidlige tegn på denne diplomatiske aktivismen kunne bli funnet på det kinesiske kommunistpartiets 20. nasjonalkongress i oktober i fjor. Endringene som ble gjort i partiet og dets organer var ment å skape et klarere skille mellom forsvarsapparatet og den diplomatiske kretsen.

Utnevnelsene som ble gjort i mars i år i Kinas diplomatiske kader viste Xis fokus på forholdet til USA og økonomisk utvikling.

Qin Gang, den nye utenriksministeren og tidligere ambassadør i USA, ble forfremmet til rang som statsråd. Både Qin og hans nærmeste forgjenger Wang Yi, også en statsrådmann, har lang erfaring i amerikanske anliggender og har begge mer makt i partiet enn Wangs forgjengere.

I motsetning til dette ble Zhao Lijian, som som talsmann for utenriksdepartementet hadde personifisert mer konfronterende ulvekrigerdiplomati, i januar degradert til en stilling som overvåker havsaker.

Siden mars har de to seniordiplomatene presset hardere på for å realisere en oppdatert diplomatisk visjon fremmet av president Xi i tre kjernedokumenter: Global Civilization Initiative, Global Security Initiative og Global Development Initiative.

Alle tre understreker viktigheten av verdensomspennende samarbeid og utvikling samtidig som de respekterer suvereniteten og territorielle integriteten til alle land.

Selv om de tre initiativene er i tråd med FNs mål for bærekraftig utvikling, er mange vestlige land fortsatt skeptiske til Kinas reelle intensjoner eller dets evne til å realisere dem. I det globale sør er imidlertid land som ikke er villige til å velge side i stormaktskonkurransen, men som trenger økonomisk støtte, mye mer mottakelige.

Selv om Global South-land er klar over kompleksiteten i å engasjere Kina, er de mer opptatt av å løse sine umiddelbare økonomiske utfordringer. Kina kan tilby dem løsninger uten forutsetninger – kapital til infrastrukturprosjekter og investeringer i produksjons- og tjenestesektorer.

I Midtøsten er den symbolske meklingen mellom Iran og Saudi-Arabia et tegn på Kinas økende innflytelse i regionen det siste tiåret. Forrige måned ble det rapportert at Kina har gjenopptatt byggingen av en militærbase i De forente arabiske emirater. Tidligere i år forseglet Kina flere avtaler og avtaler med Saudi-Arabia, inkludert investeringer verdt 50 milliarder dollar.

Denne trenden er veldig tydelig også i Sør-Asia, med Kina som allerede har investert dypt i Sri Lanka og Pakistan, samtidig som den utvider rekkevidden til Nepal og Bangladesh.

Når det gjelder Bangladesh, erkjenner Kina den geostrategiske betydningen og de lyse utsiktene den voksende økonomien kan tilby, men møter sterk konkurranse fra India og Japan. Bangladeshs statsminister balanserer klokt mellom disse maktene for å fremme vinn-vinn-samarbeid.

Det vi ser i disse to regionene spiller ut over hele det globale sør og viser at Kinas nye aktive diplomati fokusert på samarbeid i stedet for splittelse viser seg å være ganske attraktivt.

I denne sammenhengen brukes offentlige uenigheter mellom USA og globale sør-land (Saudi-Arabia, Pakistan og Bangladesh, for å nevne noen) effektivt av Kina for å utvide sin innflytelse.

Hvis USA ønsker å motvirke denne trenden, bør de innta en mer konstruktiv tilnærming og håndtere uenigheter bak lukkede dører. Ellers vil USA også bli fanget uvitende om fremtidig utvikling.

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -