17.6 C
Brussel
Tirsdag oktober 3, 2023
NyheterArrestasjonen av topp rwandisk folkemordflyktning viser "rettferdighet vil skje"

Arrestasjonen av topp rwandisk folkemordflyktning viser "rettferdighet vil skje"

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Mer fra forfatteren

Fulgence Kayishema påstås å ha orkestrerte drapet på omtrent 2,000 tutsi-flyktninger ved Nyange katolske kirke under 1994 Folkemord mot tutsiene i Rwanda, den internasjonale restmekanismen for straffedomstoler (IRMCT) sa i en uttalelse.

Han var arrestert i Sør-Afrika onsdag i en felles operasjon mellom IRMCT-kontoret til påtalemyndigheten og myndighetene.

Endelig møtt rettferdighet

Kayishema har vært på frifot siden 2001 og var blant fire gjenværende flyktninger fra folkemordet, hvor en anslagsvis en million mennesker ble drept, og omtrent 150,000 250,000 til 100 XNUMX kvinner voldtatt over en periode på rundt XNUMX dager.

IRMCT sjefsadvokat Serge Brammertz sa at arrestasjonen hans sikrer at den mangeårige flyktningen til slutt vil møte rettferdighet for sine påståtte forbrytelser.

«Folkemord er den mest alvorlige forbrytelsen som er kjent for menneskeheten. Det internasjonale samfunnet har forpliktet seg til å sikre at gjerningsmennene vil bli tiltalt og straffet. Denne arrestasjonen er en håndgripelig demonstrasjon av at denne forpliktelsen ikke forsvinner og at rettferdighet vil skje, uansett hvor lang tid det tar, la han til.

Internasjonale partnere for rettferdighet

Brammertz sa at den grundige etterforskningen som førte til arrestasjonen ble muliggjort gjennom støtte og samarbeid fra Sør-Afrika og det operative oppgaveteamet etablert av president Cyril Ramaphosa for å hjelpe ICMRT Fugitive Tracking Team.

De fikk også «viktig støtte» fra lignende Task Forces i andre afrikanske land, spesielt Eswatini og Mosambik.

«Rwandiske myndigheter under ledelse av statsadvokat Aimable Havugiyaremye fortsatte å være våre sterkeste partnere og ga viktig hjelp, sa han.

Hovedanklageren siterte også støtte fra andre land, inkludert USA, Canada og Storbritannia, og sa "Kayishemas arrestasjon viser nok en gang at rettferdighet kan sikres, uansett utfordringer, gjennom direkte samarbeid mellom internasjonale og nasjonale rettshåndhevelsesbyråer.»

IRMCT utfører viktige funksjoner tidligere utført av FNs internasjonale straffedomstol for Rwanda (ICTR), som stengte i desember 2015, og en annen for det tidligere Jugoslavia, som ble avsluttet to år senere.

Kayishema ble tiltalt av Rwanda-domstolen i 2001.

Han ble siktet for folkemord, medvirkning til folkemord, konspirasjon for å begå folkemord og forbrytelser mot menneskeheten for drap og andre forbrytelser begått i Kivumu kommune, Kibuye Prefecture, under folkemordet mot tutsiene i Rwanda i 1994.

Ifølge tiltalen drepte han og andre med-gjerningsmenn mer enn 2,000 flyktninger – menn, kvinner, eldre og barn – i Nyange kirke i Kivumu kommune 15. april 1994.

Han "deltok direkte i planleggingen av en henrettelse" av massakren, og arbeidet metodisk over to dager etterpå for å overføre likene til massegraver.

"Videre skritt fremover"

Arrestasjonen markerer «et ytterligere skritt fremover» i arbeidet med å gjøre rede for alle de flyktningene som fortsatt er på frifot som er tiltalt av ICTR.

Siden 2020 har OTP Fugitive Tracking Team stått for fem av rømlingene for øvrig, inkludert en annen av arkitektene bak folkemordet som ble orkestrert av det ekstremistiske Hutu-regimet på den tiden, Félicien Kabuga, samt Augustin Bizimana, Protais Mpiranya, og Phéneas Munyarugarama. Det er nå bare tre fremragende flyktninger.

Kilde lenke

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -