12.1 C
Brussel
Fredag, september 22, 2023
HelseDen blinde vil "se", den lamme vil "føle" - med en chip...

Den blinde vil "se", den lamme vil "føle" - med en chip i hjernen

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Newsdesk
Newsdeskhttps://europeantimes.news
The European Times Nyheter tar sikte på å dekke nyheter som betyr noe for å øke bevisstheten til innbyggere over hele det geografiske Europa.

Mer fra forfatteren

Forfulgte kristne - Konferanse i Europaparlamentet om forfølgelse av kristne i Afrika sør for Sahara (Kreditt: MEP Bert-Jan Ruissen)

Bryt stillheten om forfulgte kristne

0
MEP Bert-Jan Ruissen holdt en konferanse og utstilling i Europaparlamentet for å fordømme stillheten rundt lidelsene til forfulgte kristne over hele verden. EU må ta sterkere grep mot brudd på religionsfriheten, spesielt i Afrika hvor liv går tapt på grunn av denne stillheten.

chip i hjernen – Et grunnleggende problem – vi vet ikke hvor og hvordan tanker lagres i hjernen

Chips i hjernen vil hjelpe blinde mennesker å "se" og lamme mennesker føle seg igjen. Teknologi kan også gjøre telepati mellom mennesker mulig, skriver Deutsche Welle. Hva er hjerne-datamaskin-grensesnitt?

"Fremtiden vil være merkelig" - de profetiske ordene til Elon Musk ble uttalt av ham i 2020, mens han forklarte den mulige bruken av hjerneimplantater utviklet av hans nevroteknologiselskap Neuralink.

De siste 7 årene har hun jobbet med en databrikke som er implantert i menneskehjernen. Derfra overvåker han aktiviteten til tusenvis av nevroner. Brikken, som antas å være et "hjerne-datamaskin-grensesnitt" (BCI), består av en liten sonde som inneholder mer enn 3,000 elektroder festet til fleksible tråder, hver tynnere enn et menneskehår.

Musks idé er å koble hjernen til datamaskiner slik at informasjon og minner kan hentes fra bevissthetens dyp. I tillegg til å bruke denne teknologien til å behandle tilstander som blindhet og lammelser, har forretningsmannen ambisjoner om å bruke Neuralink for å oppnå telepati mellom mennesker. Ifølge teknologimogulen vil dette hjelpe menneskeheten til å seire i krigen med kunstig intelligens. Han kunngjorde også at han ønsket at teknologien skulle gi folk "tilsyn".

Science fiction eller virkelighet?

Er i det minste noen av disse dristige intensjonene gjennomførbare? Det korte svaret er nei.

«Vi kan ikke lese folks tanker. Mengden informasjon vi kan avkode fra hjernen er svært begrenset, sier Giacomo Valle, en nevroingeniør ved University of Chicago i USA.

Juan Alvaro Gallego, en hjerne-datamaskin-grensesnittforsker ved Imperial College London, Storbritannia, er enig. «Det grunnleggende problemet er at vi faktisk ikke vet hvor og hvordan tanker er lagret i hjernen. Vi kan ikke lese tanker hvis vi ikke forstår nevrologien bak dem,” forklarte han til DW.

Musk introduserte teknologien først i 2019 ved å bruke en gris med en Neuralink-brikke implantert i hjernen og en video av en ape som kontrollerer et ping-pong-videospill.

Men potensialet til hjerne-datamaskin-grensesnittet går langt utover dyr som spiller dataspill. Gallego sier at teknologien først ble utviklet for å hjelpe lammede mennesker med ryggmargsskader eller de som lider av tilstander som Locked-In Syndrome. Med den er pasienten ved full bevissthet, men kan ikke bevege noen del av kroppen bortsett fra øynene. Hvis vi kunne gjøre internkommunikasjonen til disse pasientene til et dataspråk, ville det forandret mye, påpeker Gallego.

Faktisk registrerer ikke hjerne-datamaskin-grensesnittet selve tankene, men sender snarere signaler til kroppen om å gjøre en bestemt bevegelse, for eksempel med en finger, hånd eller fot, eller å åpne munnen for å lage en lyd. Forskerne demonstrerte også at de kan lese den motoriske cortexs intensjon om å stave en gitt bokstav, sier Gallego.

Den lammede vil kunne føle igjen

Et annet gjennombrudd ble vist offentlig i 2016, da USAs daværende president Barack Obama ristet Nathan Copelands robothånd. Mannen som ble lam etter en bilulykke kjente Obamas håndtrykk som om de to hadde rørt hud mot hud.

I stedet for å bruke elektroder til å registrere fra hjernen og tolke planlagte bevegelser, stimuleres hjernen med svake strømmer for å indusere sensasjon, forklarer Gallego. Et hjerne-datamaskin-grensesnitt ble implantert i Copelands hjerne for å forbedre funksjonen til en skadet del av nervesystemet hans. Enheten, laget av en Neuralink-konkurrent, ble satt inn i hans sensoriske cortex og koblet til sensorer på endene av robotarmen hans.

ʺDisse teknologiene har eksistert en stund. "Dyp hjernestimulering har blitt brukt til å hjelpe hundretusener med Parkinsons sykdom siden 1990-tallet," la Gallego til.

Hjernekirurgi for alle?

Foreløpig brukes hjerne-datamaskin-grensesnitt kun i spesielle, unntakstilfeller, og Neuralinks teknologi er kun testet på dyr. Alle kliniske applikasjoner er fortsatt på utviklingsstadiet og har ikke kommet inn i klinisk praksis, forklarer nevroingeniør Giacomo Valle.

I fjor forsøkte Neuralink å få godkjenning fra føderale regulatorer til å teste teknologien på mennesker, men myndighetene avviste forespørselen på grunn av alvorlige sikkerhetshensyn. Selskapets enhet består av 96 bittesmå, fleksible prober som er plassert separat fra hverandre i hjernen.

Tvil om sikkerhet er slett ikke ubegrunnet, siden selv om den invasive prosedyren er vellykket, forblir risikoen for infeksjon eller immunavvisning av enheten lenge etter implantasjon. Musks selskap forventes å fornye sin forespørsel senere i år.

Nevroetikkens fødsel

Valle påpeker også at hjerne-datamaskin-grensesnittet reiser «forskjellige etiske problemer». Denne teknologien markerer også begynnelsen på et helt nytt felt – nevroetikk. Det er her diskusjonene begynner å ligne science fiction. Men til syvende og sist er science fiction-rollen nettopp det – å forberede verden på det som kan dukke opp i fremtiden.

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -