13 C
Brussel
Søndag, oktober 1, 2023
HelseBruker vi virkelig bare 10 prosent av hjernen vår?

Bruker vi virkelig bare 10 prosent av hjernen vår?

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Newsdesk
Newsdeskhttps://europeantimes.news
The European Times Nyheter tar sikte på å dekke nyheter som betyr noe for å øke bevisstheten til innbyggere over hele det geografiske Europa.

Mer fra forfatteren

Appell for støtte, Marrakech jordskjelvofre trenger din hjelp

0
Marrakech-regionen 8. september 2023 var en av de mest voldelige i Marokkos historie. Den landlige provinsen Al Haouz ble hardt rammet, noe som resulterte i tap av mange liv og ødeleggelse av hele landsbyer;
psykisk helse

Europas mest stressede land revolusjonerer psykisk helsevesen

0
Oppdag den skjulte virkeligheten til Hellas psykiske helsekrise og dens innsats for å forbedre tjenestene. Lær om 5-årsplanen og utfordringene du står overfor.
Forfulgte kristne - Konferanse i Europaparlamentet om forfølgelse av kristne i Afrika sør for Sahara (Kreditt: MEP Bert-Jan Ruissen)

Bryt stillheten om forfulgte kristne

0
MEP Bert-Jan Ruissen holdt en konferanse og utstilling i Europaparlamentet for å fordømme stillheten rundt lidelsene til forfulgte kristne over hele verden. EU må ta sterkere grep mot brudd på religionsfriheten, spesielt i Afrika hvor liv går tapt på grunn av denne stillheten.

Et av favorittemnene til mange forfattere og manusforfattere av science fiction-filmer er den menneskelige hjernens enorme muligheter. Spesielt populært er påstanden om at vi bare bruker 10 % av dens evner, og hvis vi kunne "låse opp" de resterende 90 %, ville det gjøre oss til ekte superhelter. Så tiltalende som denne ideen er, bemerker forskere at det ikke er noe mer enn en utbredt vrangforestilling. Ifølge dem fungerer den menneskelige hjernen i full fart nesten kontinuerlig.

Den utrettelige hjernen

Påstanden om at vi bare bruker en liten del av hjernens evner har ingenting med sannheten å gjøre. Dette sa prof. Craig Bailey fra Institutt for biomedisin ved University of Guelph, Ontario.

«Det er ikke seriøst å påstå at vi bare bruker 10 % av hjernen vår. Sannheten er at en frisk person bruker sin fulle kapasitet. Selvfølgelig fungerer den ikke 100 % hele tiden, understreker han.

Lawrence Ward, professor i psykologi ved University of British Columbia, er enig.

«Hjernen og dens nettverk er konstant aktive, enten vi er våkne, sover eller bevisstløse. Mens hjernen er i live, altså. mens det er metabolsk aktivitet, kan den ikke "hvile". Fra dette synspunktet er det ikke bare falskt, men til og med meningsløst å hevde at vi bare bruker 10 % av det, la han til.

"Vi vet at grunnleggende kommunikasjonsceller, kalt nevroner, skyter ved forskjellige frekvenser mens de jobber. Vi vet også at visse områder av hjernen spiller en viktig rolle i å utføre spesifikke oppgaver, som å tenke, flytte eller lagre minner. Avhengig av hva vi gjør til enhver tid, kan noen nevroner være mer aktive enn andre. Men resultatene av all forskning som er utført så langt viser utvetydig at vi bruker hele hjernen vår, sier prof. Bailey.

"De tvilsomme 10% er en myte som Hollywood elsker. Min gjetning er at de fleste har sett minst én film som tar for seg det aktuelle emnet. Dette er ikke spesielt overraskende - ideen om at en vanlig person kan bli en superhelt som utfører utrolige bragder med sinnets kraft (som i Marvel-universet) er veldig attraktiv. Imidlertid er det bare en fantasi. Jeg utelukker imidlertid ikke muligheten for at i det minste noe av det vil gå i oppfyllelse en dag, spesielt gitt hvor raskt teknologien utvikler seg, legger prof. Ward til.

Forskernes mening

Hva skyldes forskernes overbevisning om at vi ikke bruker bare 10 % av hjernen vår? For det første, hvis dette var sant, ville de fleste hjerneskader og sykdommer ikke ha alvorlige konsekvenser fordi de ville påvirke deler av den som ikke gjør noe. Videre oppmuntrer ikke naturlig utvalg utviklingen av ubrukelige anatomiske strukturer. Sagt på en annen måte, våre fjerne forfedre ville ikke ha trengt en stor hjerne for å overleve og takle utfordringene de møtte på daglig basis. I stedet ville de i løpet av evolusjonen ha fått et mer motstandsdyktig immunsystem, sterkere muskler eller tykkere hår.

Det er andre ugjendrivelige bevis. Ved hjelp av metoder som positronemisjonstomografi og funksjonell magnetisk resonansavbildning kan leger og forskere kartlegge hjerneaktivitet i sanntid. Dataene viser tydelig at store områder av hjernen – godt i overkant av 10 % – brukes til alle slags aktiviteter. Blant dem er både tilsynelatende enkle handlinger – som å hvile eller se på bilder, så vel som mer komplekse – som å lese eller løse matematiske problemer. Eksperter har ennå ikke oppdaget et område av hjernen som ikke gjør noe.

Og hva er opphavet til myten om at vi bare bruker 10 % av hjernen vår? Historikere bemerker at det oftest feilaktig tilskrives psykologen William James fra 19-tallet. Han antok at vi bruker en liten brøkdel av vårt mentale potensial, men han spesifiserte aldri en nøyaktig prosentandel. Albert Einstein er også sitert som forfatteren av denne ideen, men det er ingen bevis for at han noen gang har uttalt noe lignende. Faktisk fikk konseptet med 10 prosent betydelig popularitet etter at det ble nevnt i den amerikanske forfatteren Dale Carnegies bestselger How to Win Friends and Influence Others, utgitt i 1936.

Informasjonen som oversvømmer oss

Når det gjelder hjerneaktivitet, er det forskjellige aspekter som må vurderes separat, bemerker prof Ward. En av dem er hukommelsen. "Vi kan alltid lagre mer informasjon, lære flere nye ting, samle flere inntrykk, som alt vil bli omgjort til minner. I praksis er det imidlertid mekanismer som gjør at hjernen fjerner noen av dem for å unngå overbelastning. Dette er en ekstremt viktig balanse, understreker han.

Mens vi er våkne, bombarderes sansene våre med enorme mengder informasjon. "Selektiv oppmerksomhet holder denne informasjonsflyten nede til nivåer vi kan håndtere uten at hjernen vår "overopphetes." Jeg antar at det fra dette perspektivet er mulig å behandle mer informasjon, men det er fortsatt ikke klart hvordan vi kan oppnå dette. Selv i denne forbindelse er imidlertid 10 prosent ideen feil. Vi behandler en veldig liten del av informasjonen som oversvømmer oss daglig, men likevel er mengden svimlende, legger eksperten til.

  «Vi bør heller ikke glemme vår evne til å løse problemer. Noen av oss er veldig gode på det, andre ikke så gode. Vi kan trygt si at vi som art har eksistert i titusenvis av år, noe som gjør at vi takler denne oppgaven relativt godt. Det er ikke å nekte for at det alltid er rom for forbedring – i en ideell verden ville enhver gjennomsnittlig person ha intelligensen til noen av de største geniene som noen gang er født. Det ville sikkert vært fantastisk. Likevel er 10 prosent et absurd tall, konkluderer prof. Ward.

Illustrasjonsfoto av MART PRODUCTION: https://www.pexels.com/photo/technology-computer-head-health-7089020/

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -