14.5 C
Brussel
Tirsdag oktober 3, 2023
Vitenskap og teknologiArkeologiEksisterte biblioteket i Alexandria virkelig?

Eksisterte biblioteket i Alexandria virkelig?

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Newsdesk
Newsdeskhttps://europeantimes.news
The European Times Nyheter tar sikte på å dekke nyheter som betyr noe for å øke bevisstheten til innbyggere over hele det geografiske Europa.

Mer fra forfatteren

Det sies å være et av de største arkivene for klassisk kunnskap om den antikke verden, det huset alle tiders bøker. Den ble bygget av de gresktalende undersåttene fra det ptolemaiske dynastiet i Egypt på 3-tallet f.Kr. Biblioteket i Alexandria inneholdt hundretusenvis av papyri (ifølge noen eksperter, rundt 700 tusen av dem) og var en del av forsøket på å samle all kunnskap om verden.

De store hjernene som samlet seg og underviste i Alexandria – den kosmopolitiske hovedstaden i Middelhavet, grunnlagt av Alexander den store selv, hadde praktisk talt et oppdrag om å bevare kunnskap for fremtidige generasjoner. Her vil vi oppdage kunnskapen til matematikere og geografer, så vel som notatene til Aristarchus – den første astronomen som antok at planetene dreide seg rundt solen. Han og mange andre ble ansett som grunnleggerne av biblioteket i Alexandria og dets mest lidenskapelige støttespillere. Det var her datidens smarteste mennesker nøt kunnskapen om verden og la grunnlaget for sivilisasjonen vi kjenner i dag.

Så kommer Julius Caesar og beordrer offisielt brenning av dette rike arkivet. Kort tid etter kom Romerrikets fall, og dette var også begynnelsen på den mørke tidsalderen som fulgte på grunn av manglende kunnskap om den vestlige sivilisasjonen.

Denne romantiske historien ser absolutt vakker og spennende ut, men den kommer med ett spesielt spørsmål: er det sant?

Legendene om biblioteket i Alexandria er absolutt imponerende og gir mange alvorlige overraskelser for enhver sann beundrer, men det er en veldig viktig detalj, dimensjonene til biblioteket som er angitt gjør det praktisk talt mye mindre enn det er hyllet. Hvis biblioteket i Alexandria eksisterte, sier professoren i historien til gamle biblioteker - Thomas Hedrickson, så er informasjonen om det veldig knapp. Selv legenden om henne klarte å inspirere hele den antikke verden, derfor bør man virkelig se etter litt mer informasjon.

Hele legenden begynner rundt det 3. århundre f.Kr. og det sies at biblioteket i Alexandria hadde det største arkivet på den tiden. En mann ved navn Aristeas sender et brev til sin bror Philocrates og hevder å være en kurer for herskeren av Egypt, Ptolemaios II. Brevet hans forteller i sin helhet visjonen og skjønnheten til denne skapelsen av vitenskap.

Brevet forteller hvordan Demetrius (direktøren for biblioteket) ble betalt for å samle inn alle bøkene han kunne få tak i. Aristeas hadde til og med muligheten til å spørre ham nøyaktig hvor mange bøker som var tilgjengelige, og regissøren svarte at det trolig var mer enn 200 tusen. I fremtiden ønsket de å samle inn nesten 500 tusen. Bokstavene i dette emnet gir mye informasjon om selve biblioteket og viser dets universelle verdi, og samler kunnskapen om den antikke verden.

For Hendrickson er dette imidlertid en ren form for juks. De fleste forskere ser på brevet som omtrent et århundre senere, det 2. århundre f.Kr., og har alvorlige tvil om uttalelsen og det første skriftlige beviset på bibliotekets eksistens. Ifølge datidens forskere er dette et forfalsket brev og «jødisk» propaganda, som har som mål å vise betydningen av den greske oversettelsen av den gamle hebraiske bibelen. Forfatterens brev forsøker å øke størrelsen og betydningen av biblioteket der Ptolemaios II insisterte på at denne spesielle hellige boken skulle inkluderes og være kilden til all kunnskap om verden.

Merkelig nok uttrykte til og med noen eldgamle forfattere sin tvil om innholdet i biblioteket i Alexandria og dets størrelse. Seneca skrev i 49 e.Kr. og anslo at rundt 40,000 700 bøker ble brent etter at Julius Cæsar ga ordre om å ødelegge dem. Den romerske historikeren Ammianus Marcellinus vil skrive at rundt XNUMX tusen papyri ble brent, som ble samlet på ett sted og deres brann kunne sees veldig langt unna. Den romerske fysikeren Galen skrev at Ptolemaios II var i stand til å samle en så stor samling fordi han fikk alle ankommende handelsskip til å presentere bøkene de hadde om bord for å bli transkribert, og deretter ble kopiene returnert mens originalene forble i biblioteket.

Historikeren Roger Bagnall mener det 6-sifrede tallet virkelig er imponerende, men det er ett problem, hvis hver eneste greske forfatter på 3-tallet f.Kr. hadde klart å skrive 50 papyri, betyr det at vi fortsatt bare hadde 31,250 200 bøker/papyri tilgjengelig. Å komme frem til et tall som 700 eller 90 tusen pergamenter betyr at i antikkens Hellas måtte rundt XNUMX% av historikere og lærde lage hundrevis av identiske kopier av hver tekst for å sende til biblioteket.

Ingen vet nøyaktig størrelsen på arkivet, men det er tydelig at det var denne historien som gjorde at menneskeheten kunne begynne å samle bøker og lage biblioteker, inkludert det moderne. Caesar kom tilbake til Roma med ideen om at han ville bygge et bibliotek av samme størrelse, enda større enn Ptolemaios, og klarer dermed å irritere ham enda mer. Octavian Augustus utviklet også ideen og begynte å bygge et bibliotek. Senere ville hver romersk hersker prøve å bygge minst noen få av disse, men igjen er det ikke klart hvordan de fungerte og hvor mye av kunnskapen deres som har gått tapt.

Hver eneste bok i antikken var av utrolig verdi, spesielt siden den ble skrevet for hånd. Romerne verdsatte alt dette og brukte ofte bøker som valuta. Det har blitt hevdet at bibliotekene i det gamle Roma spilte rollen som museer i stedet for arkiver. Og likevel vil vi finne Egypt som vinner igjen i museumsløpet. Den første slike ble også bygget i Egypt. Navnet betyr bokstavelig talt "Musenes stol".

Historikere frem til i dag påpeker at ingen andre biblioteker vil bli funnet ødelagt så mange ganger som biblioteket i Alexandria. Gamle forfattere og historikere konkurrerte om å vise de barbariske fiendene som angrep kunnskapens festning. Vanligvis er Julius Caesar roten til alle problemer, etter å ha beordret å brenne seg selv. Sannheten er litt annerledes, Cæsar beordrer at byens havn skal settes i brann, men brannen klarer å nå og påvirke selve biblioteket.

Han var ikke den eneste skaperen av ruin, andre romerske keisere hadde også æren for ødeleggelsen av Alexandria. Og la oss ikke glemme at i 391 var kristne munker ansvarlige for ødeleggelsen av Serapeum – søsterbiblioteket i Alexandria. På et tidspunkt klarte nesten hver eneste fiende av Ptolemaios å skrape verdenshistoriens pinnen. Bokbrenning er riktignok en spesiell oppmerksomhetskampanje, men ingen tror eller kan mistenke at arkivet virkelig er ødelagt. Det er mulig at det rett og slett gikk i oppløsning over tid, som historikeren Bagnall skriver.

Papyrus var ekstremt lette å ødelegge, og ingen kunne takle det fuktige klimaet ved havet. Mest sannsynlig kunne selve biblioteket overlevd litt bedre innover i Egypt, hvor klimaet er mye tørrere. For å opprettholde all informasjonen, måtte papyriene kopieres igjen og igjen, noe som krevde en ny kopi med noen års mellomrom. Ptolemaios etterlot ingen penger til å opprettholde denne praksisen selv etter hans død, så det er mulig at dette kulturminnet har mistet sin sjarm over tid. Det er nok historikere som mener at Alexandria ikke var ansvarlig for den mørke middelalderen som lå foran oss, og den registrerte informasjonen vil neppe gi nok kunnskap til å lette gjennom dem. Sannheten er at herskerne i Østen og Vesten ikke hadde viljen og ønsket om å fortsette eller bevare bibliotekene sine.

Denne ideen ville blomstre igjen i renessansen, da menneskeheten tok et nytt skritt og forsøkte å utvide sin kunnskap, og deretter legge grunnlaget for den moderne tid. Og la oss ikke glemme at Alexandria etterlot rundt 2,000 eldgamle papyri som ble bevart på den tiden og deretter flyttet til et trygt sted. Vesuvs utbrudd ville klare å ødelegge dem rundt 79 år senere. Restene ble undersøkt og dechiffrert mye senere av forskere som brukte røntgenteknologi for å tyde de eldste tilgjengelige på planeten.

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -