16.7 C
Brussel
Tirsdag oktober 3, 2023
Vitenskap og teknologiArkeologiEn kvinne fra et Fayum-portrett ble diagnostisert av bildet

En kvinne fra et Fayum-portrett ble diagnostisert av bildet

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Newsdesk
Newsdeskhttps://europeantimes.news
The European Times Nyheter tar sikte på å dekke nyheter som betyr noe for å øke bevisstheten til innbyggere over hele det geografiske Europa.

Mer fra forfatteren

Forskere har studert et Fayum-portrett av en ung kvinne som dateres tilbake til det 2. århundre og lagret på Metropolitan Museum of Art.

De la merke til en svulst på halsen hennes og antydet at det sannsynligvis var en realistisk representasjon av en struma – en forstørrelse av skjoldbruskkjertelen. Dette er rapportert i en artikkel publisert i Journal of Endocrinological Investigation.

Omtrent hundre kilometer sørvest for Kairo ligger Fayum-oasen, som ligger i en naturlig forsenkning med et areal på rundt to tusen kvadratkilometer. Folk har bebodd oasen siden forhistorisk tid, men dens økonomiske og kulturelle utvikling begynte på begynnelsen av det 2. årtusen f.Kr., da en ny hovedstad ble bygget her under kongene av det 12. dynastiet – byen Iti-Tawi. Takket være bygde kanaler og demninger i Fayum-oasen blir et stort område vannet, noe som gjør at det kan bli den rikeste regionen i Egypt.

Fayum blomstret også i senere tider, da landet først ble styrt av det ptolemaiske dynastiet og deretter av romerne. Til tross for de mange funnene som er gjort i området, er oasen først og fremst kjent for de såkalte Fayum-portrettene. De er vanligvis realistiske representasjoner laget i gresk-romersk stil som dekker ansiktene til mumier. Tradisjonen med produksjonen deres går tilbake til tiden da mange utlendinger begynte å bosette seg i Fayum, som tok i bruk den gamle egyptiske erfaringen med å balsamere de døde. Men på samme tid, på ansiktene til mumiene, satte de ikke voluminøse masker, men portretter. Disse gjenstandene dateres tilbake til de første århundrene e.Kr. og finnes noen ganger utenfor Fayum-oasen. Forskere vet for tiden rundt tusen Fayum-portretter.

Raffaella Bianucci ved University of Palermo, sammen med kolleger fra Australia, Storbritannia og Tyskland, studerte et Fayum-portrett av en ung kvinne iført en forgylt krans. Denne gjenstanden, som måler 36.5 x 17.8 centimeter, ble anskaffet i Egypt på begynnelsen av 20-tallet og har blitt datert til 120-140 e.Kr. Det ligger for tiden i Metropolitan Museum of Art.

Forskere bemerker at en svulst er tydelig synlig på kvinnens hals, som ikke ligner "Venus-ringene" - tverrgående folder på halsen som vises som et resultat av en rekke fysiologiske trekk. Samtidig, ifølge forskere, skildrer de fleste av Fayum-portrettene mennesker realistisk. Ifølge forskerne hadde kvinnen trolig struma. Ifølge forskerne er det ennå ikke registrert noen tidligere tilfeller av struma blant de gamle egypterne, selv om det er svært sannsynlig at sykdommen var vanlig. Forklaringen er at til tross for masseforebyggingen som startet i Egypt i 1995, som består i å tilsette kaliumjodid til bordsalt (jodisering), er struma fortsatt en endemisk sykdom i Fayoum.

Tidligere ble det klart at det foregår utgravninger i Fayum-oasen. Egyptiske forskere oppdaget et stort gravanlegg og en rekke gresk-romerske begravelser som blant annet inneholdt papyrus- og mumiefragmenter med Fayum-portretter.

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -