16.1 C
Brussel
Torsdag september 28, 2023
EMKEugenikk påvirket utformingen av den europeiske menneskerettighetskonvensjonen

Eugenikk påvirket utformingen av den europeiske menneskerettighetskonvensjonen

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Mer fra forfatteren" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitle_text_size="12#c6_color" " header_text_color="#6"]

Europarådets parlamentariske forsamling denne uken dykket ned i dypt forankrede diskriminerings- og rettighetsspørsmål, og diskuterte kjerneverdier som rådet ble grunnlagt på i 1950. Pågående forskning sporer opp røttene til tekst i delen av den europeiske konvensjonen om Menneskerettigheter som avgrenser, men også begrenser retten til frihet og personsikkerhet.

Parlamentarisk forsamlingskomité i en bevegelse godkjent i 2022 påpekte at Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK) er "den eneste internasjonale menneskerettighetsavtalen som inkluderer en begrensning av retten til frihet spesifikt på grunnlag av svekkelse, med sin formulering i artikkel 5 (1) ( e), som utelukker visse grupper («sosialt mistilpassede» individer i ordlyden til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen) fra den fulle gleden av retten til frihet.»

Som en del av forskningen i dette forsamlingens Utvalg for sosialsaker, helse og bærekraftig utvikling Mandag holdt en høring med eksperter for å lære mer og diskutere saken videre. Eksperter presenterte data for komiteens medlemmer og ble avhørt om disse.

Høring med eksperter

Europeisk menneskerettighetskonvensjon - Prof. Marius Turda diskuterer konsekvensene av Eugenikk-innflytelsen i EMK.
Prof. Marius Turda diskuterer konsekvensene av eugenikkens innflytelse i EMK. Bildekreditt: THIX Photo

Prof. Dr. Marius Turda, direktør for Center for Medical Humanities, Oxford Brookes University, Storbritannia beskrev den historiske konteksten der den europeiske konvensjonen om Human Rights hadde blitt formulert. En ekspert på eugenikkens historie, påpekte han at eugenikk først dukket opp på 1880-tallet i England og siden spredte seg raskt og bredt og ble et globalt fenomen i løpet av et par tiår.

For virkelig å forstå dette fenomenet, må man forstå at hovedformålet med eugenikk "var å 'forbedre' den genetiske 'kvaliteten' til den menneskelige befolkningen gjennom kontroll av reproduksjon og, i ytterpunktene, gjennom eliminering av de som ble betraktet. å være "uskikket", fysisk og/eller mentalt."

"Helt fra begynnelsen hevdet eugenikerne at samfunnet måtte beskyttes mot det økende antallet av dem de stemplet som "uskikket", "mistilpasset", "usund i sinnet", "svaksinnet", "dysgene" og "subnormale" pga. til deres fysiske og psykiske funksjonshemminger. Deres var eugenisk merkede kropper, merket som sådan og stigmatisert i henhold til dette,» bemerket prof. Turda.

Eugenikk oppnådde åpenbart verdensomspennende beryktethet med eksponeringen av konsentrasjonsleirene til Nazi-Tyskland på 1940-tallet. Nazistene i deres forsøk på å anvende biologi hadde ført eugenikk til det ytterste. Likevel endte ikke eugenikk med nederlaget til Nazi-Tyskland. Prof. Turda påpekte at "Eugeniske forslag fortsatte å tiltrekke seg politisk og vitenskapelig støtte etter slutten av andre verdenskrig."

Begrepet «Usound mind» brukt i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen

Faktisk ble selve forestillingen om "usund sinn" omskrevet til begrepet "feiltilpasning" i etterkrigsårene, og deretter brukt bredere for å opprettholde den eugeniske stigmatiseringen av ulike sosiale identiteter.

"Koblingen mellom psykisk funksjonshemming og sosial uegnethet forble uimotsagt. For å være sikker, den økende innflytelsen fra miljømessige og sosiale faktorer på utviklingen av menneskelig atferd reorienterte eugenikkens språk; men dens hovedpremisser, som uttrykt gjennom både normaliserende diskurser om sosial effektivitet så vel som juridisk praksis sentrert om kontroll av reproduksjon, fortsatte i etterkrigstiden,» indikerte prof. Turda.

Historisk sett spilte begrepet "usund sinn" – i alle dets permutasjoner – en betydelig rolle i utformingen av eugenisk tenkning og praksis, og ikke bare i Storbritannia.

Prof. Marius Turda diskuterer konsekvensene av eugenikkens innflytelse i.
Prof. Marius Turda diskuterer konsekvensene av eugenikkens innflytelse i EMK. Bildekreditt: THIX Photo

Prof. Turda sa at «den ble brukt på en rekke måter for å stigmatisere og dehumanisere individer og også for å fremme diskriminerende praksis og marginalisering av individer med lærevansker. Eugeniske diskurser om hva som utgjorde normal/unormal atferd og holdninger var sentralt innrammet rundt representasjoner av mentalt "fitte" og "uegnede" individer, og førte til slutt til betydelige nye måter for sosial, økonomisk og politisk rettighetsfraskrivelse og erosjon av rettigheter for kvinner. og menn merket med 'usund sinn'.»

Det er i lys av dette utbredt aksept for eugenikk som en integrert del av sosialpolitikken for befolkningskontroll som man må se innsatsen til representantene for Storbritannia, Danmark og Sverige i prosessen med å utforme den europeiske menneskerettighetskonvensjonen foreslo og inkluderte en unntaksklausul, som ville autorisere regjeringens politikk for å separere og låse inne "personer med uforsvarlig sinn, alkohol- eller narkotikamisbrukere og omstreifere".

Gitt denne eugeniske bakgrunnen er det derfor svært problematisk å fortsette å bruke dette uttrykket i menneskerettighetskonvensjonen.

Prof. Dr. Marius Turda, direktør for Center for Medical Humanities, Oxford Brookes University, Storbritannia

Prof. Turda avsluttet sin presentasjon med at "Gitt denne eugeniske bakgrunnen er det derfor svært problematisk å fortsette å bruke dette uttrykket i menneskerettighetskonvensjonen." Og han la til: "Det er viktig at vi tar hensyn til ordene vi bruker fordi språket i seg selv brukes til å opprettholde diskriminering. I flere tiår har denne eugeniske beskrivelsen vært umerket og ubestridt. Tiden er inne for et nytt blikk på hele dette problemet, og for å konfrontere den langvarige tilslutningen til eugenikk etter andre verdenskrig.»

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -