16.6 C
Brussel
Mandag oktober 2, 2023
HelseFår du nok vitamin D?

Får du nok vitamin D?

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Newsdesk
Newsdeskhttps://europeantimes.news
The European Times Nyheter tar sikte på å dekke nyheter som betyr noe for å øke bevisstheten til innbyggere over hele det geografiske Europa.

Mer fra forfatteren

En persons vitamin D-nivå er relatert til sexlysten. Dette forklares av Dr. Sarah Gottfried, en spesialist i funksjonell og integrativ medisin som ble uteksaminert fra Harvard University.

Vitamin D-mangel fører til en nedgang i østrogen hos kvinner, som igjen resulterer i lavt seksuell lyst. Mangel på vitaminet forårsaker også lavt testosteron hos menn.

Dette forklarer til en viss grad den større seksuelle lysten blant folk om sommeren. Forhøyede nivåer av vitamin D fører til at menneskelige hormoner, og derfor libido, topper seg i sommermånedene. Studier viser at menn med tilstrekkelig vitamin D—30.0 mcg/l eller mer—har betydelig mer testosteron enn menn hvis vitamin D-nivå faller under 20.0-29.9 mcg/l.

I tillegg til libido, påvirker også testosteron- og østrogennivået humøret. Lavt testosteron kan være assosiert med depresjon, angst og irritabilitet. På samme måte bidrar østrogen til å øke serotonin og gamma-aminosmørsyre, som er sentrale nevrotransmittere som bidrar til følelsen av ro og lykke.

Vitamin D aktiverer genene som frigjør dopamin og serotonin. Mangel på disse nevrotransmitterne er ofte assosiert med depresjon. Denne koblingen kan bidra til å forklare sesongmessig affektiv lidelse, som refererer til deprimert humør i vintermånedene.

Derfor anbefaler eksperter at om vinteren, når en person dekker huden med tykke, tette klær, bør han ta ytterligere mengder vitamin D gjennom kosttilskudd.

Den eneste forskjellen er at UV-B-stråler må reagere med kolesterol i huden for å omdannes til vitamin D-3 (kolekalsiferol), mens med tilskudd vitaminet allerede er dannet, så kroppen kan hoppe over dette trinnet. I begge metodene går D-3 deretter til leveren, hvor det omdannes til 25-hydroksyvitamin D.

Man trenger ikke å leve på ekvator for å få i seg nok vitamin D. Man trenger å ta en ekstra mengde ved å konsultere med sin personlige lege på forhånd om riktig dosering av vitaminet.

Foto av Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/photo/different-medicines-placed-on-white-surface-5998499/

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -