19.1 C
Brussel
Fredag, september 29, 2023
MiljøForskere har oppdaget hvordan plast trenger inn i hjernen

Forskere har oppdaget hvordan plast trenger inn i hjernen

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Newsdesk
Newsdeskhttps://europeantimes.news
The European Times Nyheter tar sikte på å dekke nyheter som betyr noe for å øke bevisstheten til innbyggere over hele det geografiske Europa.

Mer fra forfatteren

Appell for støtte, Marrakech jordskjelvofre trenger din hjelp

0
Marrakech-regionen 8. september 2023 var en av de mest voldelige i Marokkos historie. Den landlige provinsen Al Haouz ble hardt rammet, noe som resulterte i tap av mange liv og ødeleggelse av hele landsbyer;
psykisk helse

Europas mest stressede land revolusjonerer psykisk helsevesen

0
Oppdag den skjulte virkeligheten til Hellas psykiske helsekrise og dens innsats for å forbedre tjenestene. Lær om 5-årsplanen og utfordringene du står overfor.
Forfulgte kristne - Konferanse i Europaparlamentet om forfølgelse av kristne i Afrika sør for Sahara (Kreditt: MEP Bert-Jan Ruissen)

Bryt stillheten om forfulgte kristne

0
MEP Bert-Jan Ruissen holdt en konferanse og utstilling i Europaparlamentet for å fordømme stillheten rundt lidelsene til forfulgte kristne over hele verden. EU må ta sterkere grep mot brudd på religionsfriheten, spesielt i Afrika hvor liv går tapt på grunn av denne stillheten.

Takket være sin fleksibilitet, holdbarhet og rimelige pris, har plast kommet inn i nesten alle aspekter av livene våre.

Når plast brytes ned, produserer det mikro- og nanoplastiske partikler (MNP) som kan skade dyrelivet, miljøet og oss selv. MNP er funnet i blodet, lungene og morkaken, og vi vet at de kan komme inn i kroppen vår gjennom maten og væskene vi spiser.

En ny studie utført av et team av forskere fra Østerrike, USA, Ungarn og Nederland fant at MNP-er kan nå hjernen flere timer etter at de er spist, muligens takket være måten andre kjemikalier fester seg til overflaten.

Ikke bare er hastigheten bekymringsfull, men selve muligheten for at bittesmå polymerer sklir inn i nervesystemet vårt vekker noen alvorlige bekymringer.

"I hjernen kan plastpartikler øke risikoen for betennelse, nevrologiske lidelser eller til og med nevrodegenerative sykdommer som Alzheimers eller Parkinsons," sier studiens medforfatter, patolog Lucas Köner ved det medisinske universitetet i Wien i Østerrike.

I studien ble små fragmenter av MNP administrert oralt til mus funnet i hjernen deres på bare to timer. Men hvordan krysser MNP-er blod-hjerne-barrieren som skal holde hjernen trygg?

Som et system av blodårer og tettpakket overflatevev, hjelper blod-hjerne-barrieren til å beskytte hjernen vår mot potensielle trusler ved å blokkere passasjen av giftstoffer og andre uønskede stoffer samtidig som den lar mer gunstige stoffer passere gjennom. Det er naturlig at plastpartikler vil bli betraktet som et materiale som bør holdes godt og virkelig unna sensitivt hjernevev.

"Ved bruk av datamodeller oppdaget vi at en viss overflatestruktur (en biomolekylær korona) er avgjørende for passasje av plastpartikler inn i hjernen," forklarer Oldamur Holochki, en nanoplastkjemiker ved University of Debrecen i Ungarn.

For å teste om partiklene faktisk kunne komme inn i hjernen, ble polystyren MNP (en vanlig plast som brukes i matemballasje) i tre størrelser (9.5, 1.14 og 0.293 mikrometer) merket med fluorescerende markører og forbehandlet i en blanding som ligner på fordøyelsesvæske før de ble matet til mus.

"Til vår overraskelse fant vi spesifikke grønne fluorescenssignaler på nanometerstørrelse i hjernevevet til mus utsatt for MNP-er etter bare to timer," skrev forskerne i deres publiserte artikkel.

"Bare partikler med en størrelse på 0.293 mikrometer var i stand til å bli tatt opp av mage-tarmkanalen og trenge gjennom blod-hjerne-barrieren."

Måten disse små, belagte plastene krysser cellebarrierene i kroppen på er kompleks og avhenger av faktorer som partikkelstørrelse, ladning og celletype, skriver vesti.bg.

Mindre plastpartikler har et høyere overflateareal til volumforhold, noe som gjør dem mer reaktive og potensielt farligere enn større mikroplaster. Denne reaktiviteten antas å tillate de bittesmå plastbitene å samle andre molekyler rundt dem, og klemme dem tett med molekylære krefter for å danne en permanent kappe kalt en korona.

Forskerne laget en datamodell av blod-hjerne-barrieren fra en dobbel lipidmembran, som består av et fosfolipid som finnes i menneskekroppen, for å studere hvordan partikler kan passere gjennom en så viktig nevrologisk barriere.

Fire forskjellige plastmodeller ble brukt for å undersøke rollen til plastpartikkelkoronaen. Simuleringene viste at partikler med en proteinkorona ikke kan komme inn i barrieren. Imidlertid kan de med kolesterolkorona passere, selv om de ikke kan passere dypere inn i hjernevevet.

Resultatene øker muligheten for at plasten transporteres over membranen og inn i hjernevevet ved hjelp av riktig molekylær cocktail. Å kjenne de underliggende mekanismene er et viktig første skritt i å håndtere deres skadelige effekter.

Det er viktig å merke seg at resultatene er basert på mus og datasimuleringer, så det er uklart om den samme oppførselen forekommer hos mennesker. Det er også uklart hvor mange plastpartikler som trengs for å forårsake skade. Likevel fremmer kunnskapen om at det er mulig for belagte plastpartikler å bryte blod-hjerne-barrieren i løpet av en så kort periode forskning på feltet, ifølge forfatterne.

"For å minimere den potensielle skaden av mikro- og nanoplastpartikler for mennesker og miljø, er det avgjørende å begrense eksponeringen og begrense bruken av dem mens videre forskning på effekten av MNP utføres," sier Kenner.

Foto av Polina Tankilevitch:

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -