-0.1 C
Brussel
Fredag ​​desember 1, 2023
NyheterMalaysia: «Alle har en migrasjonshistorie», la oss nå spise

Malaysia: «Alle har en migrasjonshistorie», la oss nå spise

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

"Jeg kan ikke tenke meg en bedre måte enn å bruke mat for å bringe alle til bordet," sa Elroi Yee, en undersøkende reporter og produsent av Dari Dapur-kampanjen. "Vi trenger delte historier som viser at migranter og flyktninger har en plass i de malaysiske fortellingene."

Fortellinger og smaker av tamil puttu, Kambodsjas nom banh chok, Kachin jungel mat shan ju, jemenittisk kylling mandy og rohingya flatbrød ludifida smaker disse fortellingene, og forteller historiene sine i Dari Dapurs videoer med malaysiske kjendiser som smakte på kulturhistorie og kulturhistorie.

Lansert av OHCHR i desember 2022 samarbeidet kampanjen med untitled kompeni, et Kuala Lumpur-basert produksjonsteam for sosial effekt, med sikte på å sette disse deilige historiene i sentrum av den offentlige diskursen.

#DariDapur EP2: Chef Wan & Dr Hartini Menziarahi Keluarga Pelarian Pakistan Untuk Makan Tengah Hari

"Mat bringer alltid folk til bordet"

Gjennom syv korte videoer besøkte kjendiser kjøkkenet til arbeidsinnvandrere og flyktninger for å dele et hjemmelaget måltid rundt samme bord, høre om hverandres liv, håp og drømmer, og lære hva de har til felles.

"Hver gang du lager mat og du tar med gjestene dine, snur alle til å smile og være glade fordi mat alltid bringer folk til bordet," sa Chef Wan i en episode med Hameed, som serverte en deilig pakistansk ayam korma.

"Uansett hvilken kultur, hvor vi kommer fra, vil alle trenge å spise," sa han.

#DariDapur EP1: Elvi og Kavin Jay Makan Tengah Hari Di Perladangan Getah

Plantasjedagstur

Liza, en kambodsjansk plantasjearbeider, delte mer enn bare et måltid med gjestene sine, den malaysiske komikeren Kavin Jay og mat-instagrammeren Elvi. Under en dagstur for å besøke henne på plantasjen, viste Liza dem hvordan hun tilbereder nom banh chok, en velduftende fermentert risnudelrett.

"Å få noen hit for å besøke meg, se meg og se vennene mine, jeg er så glad," sa Liza.

Utvekslet vitser rundt bordet, sa Mr. Jay "alle har en migrasjonshistorie".

"Det spiller ingen rolle hva din rase er, hvis du ser langt nok tilbake, vil du finne migrasjonshistorien din," sa han.

Lignende meningsutvekslinger rundt middagsbord utspilte seg i andre Dari Dapur-episoder som spilte migrant- og flyktningkokker med sosial rettferdighetspåvirker Dr. Hartini Zainudin, hijabi-rapperen Bunga, pedagog Samuel Isaiah, Tamil film stjernen Yasmin Nadiah, den kinesiskspråklige radio-DJ Chrystina og politikeren og aktivisten Nurul Izzah Anwar.

#DariDapur EP3: Bunga & Cikgu Samuel Mencuba Sajian Kachin

"Det er akkurat det samme!"

Fra Myanmar til Malaysia var det vanlig å bryte faste i en episode som brakte kringkastingsjournalisten Melisa Idris og USAs ambassadør Brian McFeeters til bords med Ayesha, en rohingya-samfunnstrener.

«Jeg vil gjerne bli kjent med dem, og jeg er også veldig glad for at jeg kan forklare hva jeg gjør og hvem jeg er [for dem],» sa Ayesha mens hun forberedte en iftar-fest for gjestene sine.

Ayesha satte dem ved et bord med tradisjonelle retter sammen med noen av vennene hennes, og var ærlig.

"Før dette har jeg aldri laget mat for andre lokalsamfunn," innrømmet hun, i forkant av en livlig samtale om Eid-feiringen.

Idris og Ayeshas venn, Rokon, delte lignende barndomsminner, fra hennes malaysiske landsby og til familiens hjem i Rakhine, Myanmar.

Slik de behandlet meg i dag, hvis vi kunne være en like nådig vert som et land, ville det gå så langt. – journalist Melisa Idris

"Det er akkurat det samme!" utbrøt fru Idris. "Noen ganger fokuserer vi på forskjellene og innser ikke at vi har nesten nøyaktig de samme tradisjonene."

Etter festen delte hun takknemlighet og en åpenbaring.

Hun sa at det var tydelig hvor «medskyldig media har vært i andre med flyktninger og migranter, i å normalisere hatet, i å så splittelsen og målrette et allerede marginalisert samfunn som en syndebukk for vår frykt under en pandemi».

«De ga oss det beste; de ga alt til oss, sa hun gråtende. "Slik de behandlet meg i dag, hvis vi kunne være en like nådig vert som et land, ville det gå så langt."

"Skjær gjennom støyen"

For å utforme kampanjen bestilte OHCHR forskning som avslørte et komplekst forhold mellom migranter og malaysere. Funn viste at respondentene var overveldende enige om at respekten for menneskerettigheter er et tegn på et anstendig samfunn og at alle fortjener like rettigheter i landet.

Omtrent 63 prosent var enige i at lokalsamfunnene deres er sterkere når de støtter alle, og mer enn halvparten mente de burde hjelpe andre mennesker uansett hvem de er eller hvor de kommer fra. Rundt 35 prosent av de spurte mente sterkt eller noe sterkt at mennesker som flykter fra forfølgelse eller krig bør ønskes velkommen, med like mange ønsker å ønske velkommen de som ikke er i stand til å få helsetjenester, utdanning, mat eller anstendig arbeid.

"Migrasjon er et komplisert og ofte abstrakt problem for mange malaysere," sa Pia Oberoi, seniorrådgiver for migrasjon i Asia Pacific-regionen ved OHCHR, "men historiefortelling er en god måte å kutte gjennom støyen på."

© OHCHR Malaysia/Puah Sze Ning

Migrantarbeideren Suha var vert for skuespillerinnen Lisa Surihani på oljepalmegården der hun jobber og hvor de delte et måltid og historier om livene deres.

Kuføtter og kameratskap

"Vår forskning fant at folk ønsker å høre og se hverdagen til mennesker på farten, for å forstå og sette pris på at vi har mer til felles enn det som skiller oss," sa hun og la til at kampanjen var bygget på delte realiteter og verdier. som personifiserer ordene til Menneskerettighetserklæringen, som fyller 75 år i år.

Med produksjonen av disse kortfilmene sa hun at "vi håper å inspirere malaysiske historiefortellere til å dele det narrative rommet, og at vi alle tenker nytt om måten vi forholder oss til våre migrant- og flyktningnaboer på."

På en vidstrakt eiendom med oljepalmer puttet skuespillerinnen Lisa Surihani inn i et måltid kaldu kokot – kuføttersuppe – servert av vertinnen Suha, en indonesisk plantasjearbeider.

"Det jeg lærte var 'prøv og ikke la det du ikke vet om påvirke måten du behandler andre mennesker på'," sa skuespillerinnen Lisa Surihani i en Dari Dapur-episode.

"Uansett hvem det er, bør våre handlinger være forankret i vennlighet," sa Surihani.

Lær mer om Dari Dapur-kampanjen her..

#DariDapur EP7: Jamuan iftar bersama komuniti Rohingya

Kilde lenke

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -