19.1 C
Brussel
Fredag, september 29, 2023
NyheterSikkerhetsrådet oppfordret til å trappe opp finansieringen av AUs fredsoperasjoner

Sikkerhetsrådet oppfordret til å trappe opp finansieringen av AUs fredsoperasjoner

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.
[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Mer fra forfatteren" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitle_text_size="12#c6_color" " header_text_color="#6"]

Under-generalsekretær Rosemary DiCarlo orienterte ambassadører på Afrikadagen og presenterte den siste FN-rapporten om å sikre forutsigbare, bærekraftige og fleksible ressurser for AU-ledede fredsstøtteoperasjoner gitt av rådet.

Konfliktens skiftende natur i Afrika har tvunget partnerne til å tilpasse operasjonene sine som svar på nye og utviklende utfordringer.

Sikker finansieringsstrøm

«Taket for tilstrekkelig finansiering av AU-ledede fredsstøtteoperasjoner er utover solid. Vi håper derfor at Sikkerhetsrådet vil godta å gi sin støtte, inkludert å tillate tilgang til FN-vurderte bidrag, "Hun sa.

Rapporten lister opp den felles oppdragsmodellen og støttepakkene levert av FN som de to mest praktiske finansieringsalternativene, som vil bli godkjent fra sak til sak.

Den skisserer også en standardisert rådgivende planleggings- og mandatprosess, der FN, AU og subregionale konfigurasjoner kan vurdere den nødvendige responsen på en ny krise.

"Denne prosessen vil forsikre rådet om at en gitt situasjon har vært systematisk gjennomgått av alle relevante enheter. Det vil dermed hjelpe rådet med å avgjøre om vurderte bidrag kan pålegges, sa hun.

Økende usikkerhet, finansieringsmangel

DiCarlo ga en oversikt over AU- og FN-samarbeidet, og bemerket at det har det vokst betydelig siden signeringen av et felles rammeverk fra 2017 for styrket partnerskap i fred og sikkerhet.

Hun sa at AU i løpet av de siste 20 årene har vist seg beredt til å raskt sette inn fredsstøtteoperasjoner som svar på konflikter, inkludert i Burundi, Den sentralafrikanske republikk, Komorene, Mali, Somalia og Sudan.

Disse oppdragene møtte tilbakevendende problemer som finansieringsmangel, og selv om støtte fra FN og partnere har vært nyttig, har den også vært uforutsigbar.

"Når vi ser på forskjellige deler av kontinentet, er det åpenbart at behovet for å sette AUs fredsoperasjoner på et solid fotfeste er stadig mer presserende," sa hun og refererte til situasjoner på steder som f.eks. Sahel, Somalia, Mosambik og den østlige demokratiske republikken Kongo.

«I Afrika og andre steder er økende usikkerhet preget av en økende bruk av asymmetrisk taktikk og sofistikering av væpnede ekstremistiske grupper og økende innflytelse fra transnasjonal organisert kriminalitet,” fortsatte hun. "Disse sammenhengende fenomenene krever tilsvarende globale tilnærminger og svar."

Fremgang i samsvar

Finansieringen av AU-ledede operasjoner har vært en langvarig problemstilling i Sikkerhetsrådet, spesielt over å etablere en mekanisme for å tillate delfinansiering gjennom FN-vurderte bidrag.  

DiCarlo rapporterte at i tråd med to rådsresolusjoner har AU gjort betydelige fremskritt for å møte den økonomiske utfordringen ved sine fredsoperasjoner, og med å sikre overholdelse av internasjonale menneskerettigheter og humanitær lov, samt FNs oppførsels- og disiplinstandarder.

Hun bemerket at AUs fredsoperasjoner bør betraktes som en del av rekkevidden av reaksjoner på kriser i Afrika, sammen med etablerte FN-mekanismer, og appellerte om rådets støtte.

"Som generalsekretæren har uttalt, vil konkrete tiltak på dette langvarige spørsmålet ta for seg a kritisk gap i den internasjonale freds- og sikkerhetsarkitekturen og styrke innsatsen til Den afrikanske union for å takle freds- og sikkerhetsutfordringer på kontinentet."

Stå med Afrika: Guterres

I mellomtiden bemerket FN-sjef António Guterres at samarbeid og solidaritet for å fremme kontinentets fremtid er mer nødvendig enn noen gang.

«Jeg ser frem til afrikanske regjeringer fortsetter å gripe mulighetene av kontinentets naturlige, menneskelige og entreprenørielle rikdom, ved å arbeide for å øke private investeringer og skaffe ressurser hjemme», sa han i sin melding for Afrikadagen.

Den årlige markeringen mai feirer grunnleggelsen av Organization of African Union, Den afrikanske unions forløper, 25. mai 1963.

Generalsekretæren oppfordret det internasjonale samfunnet til å stå sammen med Afrika når flere stiger – fra Covid-19 til klima og konflikt – fortsetter å forårsake store lidelser der.

Han uttalte videre at afrikanske land er underrepresentert i global styring institusjoner, som FNs sikkerhetsråd, og nektet gjeldslette og konsesjonelle finansiering de trenger.

"Afrika fortjener fred, rettferdighet og internasjonal solidaritet," sa han. «Med internasjonalt samarbeid og solidaritet, dette kan være Afrikas århundre». 

Kilde lenke

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -