11.2 C
Brussel
Lørdag, september 30, 2023
Redaktørens valgHvem var Witold Pilecki? en WWII-helt med et møterom på...

Hvem var Witold Pilecki? en WWII-helt med et møterom i EU-parlamentet

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Juan Sanchez Gil
Juan Sanchez Gil
Juan Sanchez Gil - kl The European Times Nyheter - Mest i de bakre linjene. Rapportering om bedrifts-, sosiale og statlige etiske spørsmål i Europa og internasjonalt, med vekt på grunnleggende rettigheter. Gir også stemme til de som ikke blir lyttet til av de generelle mediene.

Mer fra forfatteren

Abaya - Gruppe kvinner som ligger og dekker ansiktene sine

Abaya-forbud i franske skoler gjenåpner kontroversiell Laïcité-debatt og dype divisjoner

0
Forbudet mot abaya i franske skoler har utløst kontroverser og protester. Regjeringen har som mål å eliminere religiøse forskjeller i utdanning.

Witold Pileckis historie handler om mot og offer, og et møterom i Europaparlamentet har nettopp blitt innviet med navnet hans, 75 år etter å ha blitt henrettet av Stalin. Parlamentets president Roberta Metsola var til stede sammen med forskjellige MEP-er fra forskjellige grupper, men spesielt fra ECR (Anna Fotyga), siden det er rommet hvor de holder gruppemøtene sine.

Witold Pilecki møterom innviet i Europaparlamentet

Video tatt av pressetjenesten til Europaparlamentet

31. mai er det innviet et rom med navn i EU-parlamentet. Det har blitt holdt en seremoni for å navngi ECR Groups møterom, SPAAK 1A002, til ære for Witold PILECKI, en polsk offiser fra andre verdenskrig, etterretningsagent og motstandsmann som motarbeidet både nazismen og kommunismen hardt og hvis motstand mot totalitære regimer representerer kjerneverdiene som ligger til grunn for europeisk integrasjon. Roberta Metsola, EP-president deltok på seremonien sammen med ECRs medformann Ryszard LEGUTKO, og Mr Marek OSTROWSKI, nevø av Witold PILECKI.

Metsola sa under seremonien:

I dag er vi her for å hedre en helt fra det 20. århundre, Witold PILECKI. Som et sant eksempel på utholdenhet spilte han en sentral rolle i utformingen av Polens fremtid. Han sto opp mot totalitarismen som en soldat som kjempet mot nazismen, og utmerket seg under Warszawa-opprøret mot angrepet av tyske soldater. Han overlevde grusomhetene i Auschwitz. Han dokumenterte det han så og det han lærte. Han motsto den sovjetiske okkupasjonen og motsto grufull tortur fra kommunistmyndighetenes hender. De trodde at ved å henrette ham, kunne de slukke lyset hans.

Ryszard Antoni LEGUTKO (ECR, PL), leder av ECR-gruppen sa at:

Det er veldig vanskelig å snakke om stykket. Språket mitt svikter i det minste meg. Det han gjorde, hans heltemot går utover vår fantasi. Det som også overgår fantasien er ondskapen han møtte. Han døde. Eller rettere sagt, han ble myrdet på tross av de to mest djevelske oppfinnelsene på 20-tallet. tysk nasjonalsosialisme og. Og kommunismen. Kommunisten som myrdet ham trodde at med hans død, ville minnet om ham, alt rundt ham bli utslettet for alltid.

Witold Pilecki var en polsk motstandsmann som meldte seg frivillig til å bli fengslet i Auschwitz under andre verdenskrig. Hans oppdrag var å samle etterretning og organisere en motstandsbevegelse fra leiren. Pileckis tapperhet og offer bidro til å avsløre Holocausts grusomheter og inspirere andre til å motstå nazistenes undertrykkelse. Lær mer om denne heroiske figuren og arven hans.

Som en del av seremonien, Marek OSTROWSKI, nevø av Witold PILECKI understreket at:

Nevøen Witl Pilecki European Parliamemt Hvem var Witold Pilecki? en WWII-helt med et møterom i EU-parlamentet
Nevø av Witold Pilecki, taler i Europaparlamentet

Som liten gutt møtte jeg ham under den tyske okkupasjonen. Jeg tror at dette var en kjempemann som til tross for så vanskelige og vanskelige tider, har gjort så mye. Tenk deg at takket være rapportene hans, som strømmet fra Auschwitz og i disse rapportene, ble navnene og navnene på de største gartnerne til de tyske SS-mennene gitt. Og BBC rapporterte at via radio at de etter krigen ville bli stilt for krigsforbrytere, endret det kollektivt ansvar for å rømme fra Auschwitz.

Tidlig liv og militærtjeneste

Witold Pilecki ble født 13. mai 1901 i byen Olonets i det russiske imperiet (nå en del av Russland). Han vokste opp i en patriotisk familie og ble utdannet i Polen. I 1918 sluttet han seg til det polske militæret og kjempet i den polsk-sovjetiske krigen. Han fortsatte sin militærtjeneste i mellomkrigstiden, og steg til rang som kaptein. Da Tyskland invaderte Polen i 1939, sluttet Pilecki seg til den underjordiske motstandsbevegelsen og begynte sitt oppdrag for å infiltrere Auschwitz.

Infiltrerer Auschwitz

Witold Pileckis mest kjente oppdrag var hans infiltrasjon av Auschwitz, nazistenes konsentrasjonsleir. I 1940 meldte han seg frivillig til å bli arrestert og sendt til leiren, hvor han brukte de neste to og et halvt årene på å samle etterretning og organisere en motstandsbevegelse. Pileckis rapporter om grusomhetene som ble begått kl Auschwitz var noen av de første som nådde de allierte, og hans handlinger bidro til å avsløre Holocausts redsler for verden. Til tross for faren fortsatte Pilecki sitt motstandsarbeid til han ble oppdaget og henrettet av nazistene i 1948.

Samle intelligens og organisere motstand

Witold Pileckis tapperhet og dedikasjon til motstandsbevegelsen under andre verdenskrig er virkelig bemerkelsesverdig. Hans oppdrag for å infiltrere Auschwitz og samle etterretning om grusomhetene som ble begått der, var en farlig og uselvisk handling. Men Pilecki stoppet ikke der. Han organiserte også en motstandsbevegelse i leiren, og ga håp og støtte til medfanger. Hans handlinger bidro til å avsløre Holocausts redsler for verden og inspirerte andre til å gjøre motstand. Pileckis arv som en helt og symbol på motstand fortsetter å inspirere folk i dag.

Rømning og fortsatt motstand

Etter nesten tre år i Auschwitz klarte Pilecki å rømme i april 1943. Han fortsatte sitt motstandsarbeid, sluttet seg til hjemmehæren og kjempet i Warszawa-opprøret i 1944. Til tross for at han ble tatt til fange av tyskerne og dømt til døden, levde Pileckis arv videre. Rapportene hans fra Auschwitz ble brukt som bevis i Nürnberg-rettssakene, og historien hans fortsetter å inspirere mennesker over hele verden til å stå opp mot undertrykkelse og kjempe for det som er rett.

Witold Pileckis monument i Polen
Bartek z Polski, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Arv og anerkjennelse

Witold Pileckis arv som en helt fra andre verdenskrig har blitt anerkjent på forskjellige måter. I 2006 ble han posthumt tildelt Order of the White Eagle, Polens høyeste sivile utmerkelse. I 2013, a monumentet ble reist til hans ære i Warszawa. Pileckis historie har også blitt fortalt i bøker, dokumentarer og filmer, noe som sikrer at hans tapperhet og offer aldri vil bli glemt. Hans handlinger fortsetter å inspirere folk til å stå opp mot urettferdighet og kjempe for frihet og menneskerettigheter. Og nå, 31. mai 2023, har et møterom i Europaparlamentet fått navnet hans.

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -