10.4 C
Brussel
Lørdag, september 30, 2023
EuropaSpyware - MEP-medlemmer slår alarm om trusselen mot demokratiet og krever reformer

Spionvare – MEP-er slår alarm om trusselen mot demokratiet og krever reformer

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Mer fra forfatteren

Fri bevegelighet: Schengen-reform for å sikre grensekontroll kun som en siste utvei

Fri bevegelighet: Schengen-reform for å sikre grensekontroll kun som en siste utvei

0
Reformen av grensekontrollen innenfor Schengen-området kan bare gjeninnføres når det er absolutt nødvendig.
Redusere forurensning i EUs grunnvann og overflatevann

Redusere forurensning i EUs grunnvann og overflatevann

0
Parlamentet vedtok sin holdning til å redusere grunnvann og overflatevannforurensning og forbedre EUs vannkvalitetsstandarder.
Kritiske råvarer - planer for å sikre EUs forsyning og suverenitet

Kritiske råvarer – planer for å sikre EUs forsyning og suverenitet

0
Elbiler, solcellepaneler og smarttelefoner – alle inneholder kritiske råvarer. De er livsnerven i våre moderne samfunn.

EPs undersøkelseskomité for spionprogrammer har vedtatt sin endelige rapport og anbefalinger, og fordømmer misbruk av spionprogrammer i flere EU-medlemsland og viser en vei videre.

Mandag kveld vedtok Europaparlamentets undersøkelseskomité for å undersøke bruken av Pegasus og tilsvarende overvåkingsspyware (PEGA) sin sluttrapport og anbefalinger etter en årelang undersøkelse om misbruk av spionprogrammer i EU. MEP-er fordømmer misbruk av spionprogrammer som tar sikte på å skremme politisk opposisjon, tie kritiske medier og manipulere valg. De bemerker at EUs styringsstrukturer ikke effektivt kan håndtere slike angrep og sier at reformer er nødvendige.


Systemiske problemer i Polen og Ungarn

MEP-medlemmer fordømmer store brudd på EU-lovgivningen i Polen og Ungarn, der de respektive regjeringene har demontert uavhengige tilsynsmekanismer. For Ungarn hevder MEP-er at bruken av spionprogrammer har vært «en del av en kalkulert og strategisk kampanje for å ødelegge mediefriheten og ytringsfriheten av regjeringen». I Polen har bruken av Pegasus vært en del av "et system for overvåking av opposisjonen og kritikere av regjeringen - designet for å holde det regjerende flertallet og regjeringen ved makten".

For å bøte på situasjonen oppfordrer MEP-er Ungarn og Polen til å rette seg etter Den europeiske menneskerettighetsdomstolens dommer og gjenopprette rettslig uavhengighet og tilsynsorganer. De bør også sikre uavhengig og spesifikk rettsautorisasjon før utplassering av spionprogrammer og rettslig vurdering etterpå, sette i gang troverdige undersøkelser av misbrukssaker og sikre at innbyggerne har tilgang til forsvarlig rettslig oppreisning.


Bekymringer over bruk av spionprogrammer i Hellas og Spania

Når det gjelder Hellas, sier MEP-er at bruk av spionprogrammer «ikke ser ut til å være en del av en integrert autoritær strategi, men snarere et verktøy som brukes på ad hoc-basis for politiske og økonomiske gevinster». Selv om Hellas i prinsippet har «et ganske robust juridisk rammeverk», har lovendringer svekket sikkerhetstiltak. Som et resultat av dette har spionprogrammer blitt brukt mot journalister, politikere og forretningsfolk, og eksportert til land med dårlige menneskerettigheter.

MEP-er oppfordrer regjeringen til å «hastende gjenopprette og styrke de institusjonelle og juridiske sikkerhetstiltakene», oppheve eksportlisenser som ikke er i tråd med EUs eksportkontrolllovgivning, og respekterer uavhengigheten til den hellenske myndigheten for kommunikasjonssikkerhet og personvern (ADAE). De bemerker også at Kypros har spilt en stor rolle som et eksportknutepunkt for spionprogrammer, og bør oppheve alle eksportlisenser det har utstedt som ikke er i tråd med EU-lovgivningen.

Når det gjelder Spania fant MEP-ene at landet «har et uavhengig rettssystem med tilstrekkelige sikkerhetstiltak», men det gjenstår noen spørsmål om bruk av spionprogrammer. MEP-medlemmer oppfordrer myndighetene til å sikre "fullstendige, rettferdige og effektive" undersøkelser, spesielt i de 47 tilfellene der det er uklart hvem som har godkjent utplasseringen av spionprogrammer, og å sørge for at målene har reell lov. rettsmidler.


Det trengs sterkere regulering for å forhindre misbruk

For å stoppe ulovlig spionprogrampraksis umiddelbart, mener MEP-er at spionprogrammer bare bør brukes i medlemsland der påstander om misbruk av spionprogrammer har blitt grundig undersøkt, nasjonal lovgivning er i tråd med anbefalingene fra Venezia-kommisjonen og EU-domstolen og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. lov er Europol involvert i etterforskning, og eksportlisenser som ikke er i tråd med eksportkontrollreglene er opphevet. Innen desember 2023 bør kommisjonen vurdere om disse vilkårene er oppfylt i en offentlig rapport.

MEP-medlemmer ønsker EU-regler om bruk av spionprogrammer av rettshåndhevelse, som kun bør tillates i unntakstilfeller for et forhåndsdefinert formål og en begrenset tid. De argumenterer for at data som faller inn under advokat-klient-privilegium eller som tilhører politikere, leger eller media, bør beskyttes mot overvåking, med mindre det er bevis på kriminell aktivitet. MEP-er foreslår også obligatoriske varslinger for målrettede personer og for ikke-målrettede personer hvis data ble aksessert som en del av andres overvåking, uavhengig tilsyn etter at det har skjedd, meningsfulle rettsmidler for mål, og standarder for tillatelighet av bevis som er samlet inn ved bruk av spyware.

MEP-er krever også en felles juridisk definisjon av bruken av nasjonal sikkerhet som grunnlag for overvåking, for å forhindre forsøk på å rettferdiggjøre åpenbare overgrep.


EU Tech Lab og et løft til sårbarhetsforskning

For å hjelpe til med å avdekke ulovlig overvåking, foreslår MEP-er opprettelsen av et EU Tech Lab, et uavhengig forskningsinstitutt med fullmakter til å undersøke overvåking, gi juridisk og teknologisk støtte, inkludert enhetsscreening, og utføre rettsmedisinsk forskning. De ønsker også nye lover for å regulere oppdagelse, deling, løsning og utnyttelse av sårbarheter.


Utenrikspolitisk dimensjon

Når det gjelder tredjeland og EUs utenrikspolitiske instrumenter, ønsker MEP-er en grundig undersøkelse av spionvareeksportlisenser, sterkere håndhevelse av EUs eksportkontrollregler, en felles spionprogramstrategi for EU og USA, samtaler med Israel og andre tredjeland for å etablere regler for markedsføring og eksport av spyware, og sikre at EUs utviklingshjelp ikke støtter anskaffelse og bruk av spyware.


Quotes

Etter avstemningen, komitéleder Jeroen Lenaers (EPP, NL) sa: «Vår undersøkelse har gjort det klart at spionprogrammer har blitt brukt til å krenke grunnleggende rettigheter og sette demokratiet i fare i flere EU-medlemsland, Polen og Ungarn er de mest åpenbare sakene. Spywarebruk må alltid være proporsjonal og autorisert av et uavhengig rettsvesen, noe som dessverre ikke er tilfelle i enkelte deler av Europa. Det er nødvendig med strengere kontroll på EU-nivå for å sikre at bruk av spionprogrammer er unntaket, for å etterforske alvorlige forbrytelser, og ikke normen. Fordi vi erkjenner at det kan – når det brukes på en kontrollert måte – være et viktig verktøy for å bekjempe forbrytelser som terrorisme. Vårt utvalg har formulert et bredt spekter av forslag for å regulere bruken av spionprogrammer, samtidig som nasjonale sikkerhetskompetanser respekteres. Nå bør kommisjonen og medlemslandene gjøre sitt og omsette våre anbefalinger til konkret lovgivning for å beskytte rettighetene til borgere.»

rapportør Sophie In 't Veld (Renew, NL) la til: «I dag avslutter undersøkelsesutvalget sitt arbeid. Dette betyr ikke at arbeidet til dette parlamentet er ferdig. Ikke ett offer for spywaremisbruk har blitt tildelt rettferdighet. Ikke én regjering har egentlig blitt holdt ansvarlig. Medlemslandene og EU-kommisjonen bør ikke sove lett, for jeg har til hensikt å fortsette med denne saken til rettferdighet skjer. Uhindret bruk av kommersiell spionvare uten skikkelig rettslig tilsyn utgjør en trussel mot det europeiske demokratiet, så lenge det ikke er ansvarlighet. Digitale verktøy har styrket oss alle på ulike måter, men de har gjort regjeringer langt kraftigere. Vi må tette gapet.»


Prosedyre og neste trinn

MEP-er vedtok en rapport som beskriver funnene fra undersøkelsen, med 30 stemmer for, 3 mot og 4 avsto, og en tekst som skisserer anbefalinger for fremtiden med 30 stemmer for, 5 mot og 2 avstår fra å stemme. Sistnevnte tekst forventes å bli stemt av hele parlamentet under plenumssamlingen som starter 12. juni.

Stemmer i plenum © @Europan-parlamentet

Kilde lenke

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -