15.7 C
Brussel
Fredag, september 29, 2023
MiljøSuperintelligent sopp som kan erstatte plast

Superintelligent sopp som kan erstatte plast

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Gaston de Persigny
Gaston de Persigny
Gaston de Persigny - Reporter kl The European Times Nyheter
[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Mer fra forfatteren" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitle_text_size="12#c6_color" " header_text_color="#6"]

I jakten på fascinerende alternativer til plast, har forskere i Finland kanskje nettopp funnet en vinner – og den vokser allerede på barken av trær.

Stoffet det gjelder er en type sopp kjent som Fomes fomentarius. Den vokser på råtnende bark av trær og ble tidligere hovedsakelig brukt som en brannstarter, og ga den kallenavnet "pulversopp" (også kalt "hovsopp" fordi formen ligner en hov), en stor flerårig polyporesopp.

Et forskerteam fra Finlands VTT Technical Research Center mener imidlertid det kan være mye mer enn det, skriver The Cool Down.

"Fruktkroppene til Fomes fomentarius er genialt lette biologiske konstruksjoner, enkle i sammensetningen, men effektive i sin hensikt. "Å dyrke materialet ved hjelp av enkle ingredienser er en alternativ løsning for å overvinne kostnadene, tiden, masseproduksjonen og bærekraften til måten vi produserer og forbruker materialer på i fremtiden," sier teamets forskning, nylig publisert i Science Advances.

Kort sagt, i stedet for å masseprodusere plast til en stor kostnad for planeten vår, kan vi i fremtiden ganske enkelt dyrke en svamp med lignende strukturell integritet som plast.

Fomes fomentarius "har et veldig tett og hardt beskyttende ytre lag, det har et mykere porøst mellomlag og et sterkt og tøft indre lag," ifølge Dr. Pejman Mohammadi, en av studiens medforfattere. Dette gjør at bruken av svampen kan være utrolig mangfoldig.

Mohammadi sier til CNN at potensielle bruksområder for Fomes fomentarius kan omfatte ting som spenner fra støtdempende materialer, varme- og lydisolasjon og til og med deler til forbrukerprodukter.

Soppen bruker syv til ti år på å vokse til betydelig størrelse i naturen, men forskerne tror at i laboratoriet kan de produsere mye av den i løpet av få uker.

"Med fremskritt innen industriell bioteknologi, spår vi produksjonen av tonnevis av sopp i løpet av noen uker, i motsetning til villtype sopp som tar år å vokse," sier Mohammadi.

Foto: Pixabay

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -