20.2 C
Brussel
Fredag, september 29, 2023
institusjonerEuroparådetPACE avgir endelig uttalelse om avinstitusjonalisering av personer med nedsatt funksjonsevne

PACE avgir endelig uttalelse om avinstitusjonalisering av personer med nedsatt funksjonsevne

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Mer fra forfatteren

Ordføreren for Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) gjennomgang om avinstitusjonalisering av personer med nedsatt funksjonsevne erkjente i en skriftlig kommentar rådets beslutningsorgan, Ministerkomiteen (CM) for sitt svar på forsamlingens anbefaling fra april 2022. Samtidig påpekte Reina de Bruijn-Wezeman også problemet med at CM fortsetter å opprettholde utdaterte synspunkter, og forsterker et menneskerettighetsskille med FN og det sivile samfunnet for øvrig når det gjelder personer med psykiske helseproblemer.

Den parlamentariske forsamlingen med sin anbefaling 2227 (2022), Avinstitusjonalisering av personer med nedsatt funksjonsevne hadde gjentatt det presserende behovet for Europarådet, "å fullt ut integrere paradigmeskiftet initiert av FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) i sitt arbeid." Og for det andre anbefalte ministerkomiteen å "prioritere støtte til medlemslandene for umiddelbart å begynne overgangen til avskaffelse av tvangspraksis i psykiske helsemiljøer."

Forsamlingen som et siste punkt hadde anbefalt at i tråd med den enstemmig vedtatte forsamlingens anbefaling 2158 (2019), Slutt på tvang i psykisk helse: behovet for en menneskerettighetsbasert tilnærming at Europarådet og dets medlemsland «avstår fra å godkjenne eller vedta utkast til lovtekster som vil gjøre vellykket og meningsfull avinstitusjonalisering, samt avskaffelse av tvangspraksis i psykiske helsemiljøer vanskeligere, og som strider mot ånden og bokstaven. av CRPD.»

Kontroversielt mulig nytt juridisk instrument

Med dette siste punktet pekte forsamlingen på det kontroversielle utkastet til mulig nytt juridisk instrument som regulerer beskyttelse av personer under bruk av tvangsmidler i psykiatrien. Dette er en tekst som Europarådets komité for bioetikk har utarbeidet i forlengelsen av Europarådet Konvensjon om menneskerettigheter og biomedisin. Konvensjonens artikkel 7, som er den viktigste relevante teksten samt dens referansetekst, Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen artikkel 5 (1)(e), inneholder synspunkter basert på utdaterte diskriminerende politikk fra første del av 1900-tallet.

Ordføreren, Reina de Bruijn-Wezeman, uttalte i den skriftlige kommentaren fra forsamlingens komité for sosiale anliggender, helse og bærekraftig utvikling at hun var fornøyd med at ministerkomiteen "er enig med forsamlingen om viktigheten av å støtte medlemslandene i deres utvikling av menneskerettigheter-kompatible strategier for avinstitusjonalisering av personer med nedsatt funksjonsevne.»

Og samtidig kunne hun ikke annet enn å gjenta et avsnitt i forsamlingens anbefaling til ministerkomiteen: «[...] avstå fra å godkjenne eller vedta utkast til lovtekster som ville gjøre vellykket og meningsfull deinstitusjonalisering, samt avskaffelse av tvangspraksis i psykiske helsesituasjoner som er vanskeligere, og som strider mot ånden og bokstaven til CRPD – for eksempel utkastet til tilleggsprotokoll […].”

"Dessverre ser CM ikke ut til å være enig i at dette bør gjelde for personer med psykiske helseproblemer som er begrenset til institusjoner, siden de anser "personer med funksjonshemninger" for å være en gruppe "forskjellig fra [,] personer med psykiske helseproblemer," sa Ms. Reina de Bruijn-Wezeman bemerket.

Hun understreket at "Her ligger kjernen i saken. Forsamlingen har siden 2016 vedtatt tre anbefalinger til CM, som understreker det presserende behovet for Rådet for Europa, som den ledende regionale menneskerettighetsorganisasjonen, fullt ut integrere paradigmeskiftet initiert av FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) i sitt arbeid, og dermed støtte å få slutt på tvang i psykisk helse.»

Reina de Bruijn-Wezeman presiserte poenget: "I stedet har CM, som det påpeker seg selv i dette svaret, "svart på flere forsamlingens anbefalinger ved å bekrefte mandatet den ga til komiteen for bioetikk til å utarbeide en tilleggsprotokoll til Konvensjon om menneskerettigheter og biomedisin om beskyttelse av menneskerettigheter og personers verdighet med hensyn til ufrivillig plassering og ufrivillig behandling innen psykisk helsevern.»

Tilleggsprotokoll er "ikke egnet til formålet"

funksjonshemninger - Reina de Bruijn-Wezeman da hun presenterte rapporten sin om avinstitusjonalisering for PACE
Reina de Bruijn-Wezeman da hun presenterte rapporten sin om avinstitusjonalisering for PACE

"Jeg vil være veldig tydelig her," la Reina de Bruijn-Wezeman til. "Selv om jeg gleder meg over beslutningen om å utarbeide en (myk lov) anbefaling som fremmer bruken av frivillige tiltak i psykiske helsetjenester, samt planene til CM om å utarbeide en (ikke-bindende) erklæring som bekrefter Europarådets forpliktelse til å forbedre beskyttelsen og autonomien til personer i psykisk helsevern, gjør dette ikke utkastet til tilleggsprotokoll – som vil være et bindende instrument – ​​mer spiselig.»

Utkastet til dette mulige nye juridiske instrumentet (tilleggsprotokollen) innenfor Europarådets ministerkomiténivå har blitt sterkt kritisert ettersom det til tross for den uttalte tilsynelatende viktige hensikten om å beskytte ofre for tvangsbrutalitet i psykiatrien som potensielt kan utgjøre tortur, i realiteten opprettholde en Eugenikk-spøkelse i Europa. Synspunktet om å regulere og forhindre så mye som mulig slik skadelig praksis mot personer med funksjonshemming eller psykiske helseproblemer er i sterk motsetning til kravene i moderne menneskerettigheter, som rett og slett forbyr dem.

Reina de Bruijn-Wezeman påpekte til slutt at "å lage en "pakke" med ønskelige og uønskede juridiske instrumenter ikke bør og kan ikke distrahere fra det faktum at utkastet til tilleggsprotokoll ikke er egnet til formålet (med Europarådets ord). menneskerettighetskommissær), og er uforenlig med CRPD (etter synet av CRPD komité og de ansvarlige FNs spesialrapportører).»

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -