11.2 C
Brussel
Lørdag, september 30, 2023
Redaktørens valgTo billioner tonn klimagasser, 25 milliarder atomer med varme, vil...

To billioner tonn klimagasser, 25 milliarder atomer med varme, vil jorden komme seg ut av Gulllokk-sonen?

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Gjesteforfatter
Gjesteforfatter
Gjesteforfatter publiserer artikler fra bidragsytere fra hele verden

Mer fra forfatteren

Aserbajdsjan-Armenia-konflikten: hinsides allmenn tro

0
Det er ubestridelig at krig, denne plagen som herjer menneskeheten, sår ødeleggelser. Jo lenger en konflikt vedvarer, jo mer gir den næring til fiendskap mellom de involverte nasjonene, noe som gjør gjenopprettingen av tilliten mellom de krigførende desto vanskeligere. Siden konflikten mellom Aserbajdsjan og Armenia allerede har nådd det triste hundreårsjubileet for sin eksistens, er det vanskelig å forestille seg plagene som ble utholdt av disse to folkene, som hver bærer sin del av lidelsen.
Sahel - konflikter

Sahel – konflikter, kupp og migrasjonsbomber (I)

0
Den nye voldssyklusen i Sahel-landene kan knyttes til deltakelsen av de væpnede Tuareg-militsene, som kjemper for en uavhengig stat

Livet er avhengig av en fin balanse mellom energi inn og energi ut. Men å varme opp verden 1.2 ℃ med drivhusgassene, betyr at vi har fanget en ekstraordinær mengde ekstra energi i jordsystemet.

Vi har allerede lyst til å bo på en tropisk øy i mange områder av planeten vår. Hvis klimaet fortsetter å bli varmere, vil dette være et alvorlig problem for oss alle. Foto av Raimond Klavins via Unsplash

Siden 18-tallet har mennesker tatt fossilt brensel ut av deres trygge lagring dypt under jorden og brent dem for å generere elektrisitet eller drive maskineri.

Vi har nå konvertert kull, olje og gass til mer enn to billioner tonn varmefangende karbondioksid og annet klimagasser og la dem til atmosfæren.

Nåværende resultat? Gjennomsnittstemperaturen på planetens overflate er omtrent 1.2 ℃ varmere enn i den førindustrielle epoken. Det er fordi legge til nytt karbon til verdens naturlige karbonsyklus har forårsaket en ubalanse i mengden energi som kommer inn i og forlater jordsystemet.

For å varme opp hele planeten krever det en ekstraordinær mengde ekstra energi. Nylig forskning viser at vi har tilført energien til 25 milliarder atombomber til jordsystemet bare de siste 50 årene.

Milliarder av atombomber for å produsere 1.2 ℃ oppvarming – hva så? Det virker lite, med tanke på hvor mye temperaturen varierer på daglig basis. (De verdengjennomsnittlig overflatetemperatur på 20-tallet var 13.9 ℃.)

Men nesten all denne energien til dags dato har blitt tatt opp av havene. Det er ikke rart vi ser rask oppvarming i våre hav.

Livet på jorden er mulig fordi vi er i et søtt sted – ikke for varmt, ikke for kaldt. NASA, CC BY

Goldilocks-sonen

Merkur er den planeten som er nærmest solen. Det blir varmt, med en gjennomsnittstemperatur på 167℃. Men det har ingen atmosfære. Det er derfor andre planet, Venus, Er det heteste i solsystemet, i gjennomsnitt 464℃. Det er på grunn av en atmosfære som er mye tykkere enn jordens, tett i karbondioksid. Venus kan en gang ha hatt flytende hav. Men så fant en løpsk drivhuseffekt sted som fanget virkelig enorme mengder varme.

En grunn til at vi er i live er at planeten vår går i bane rundt Goldilocks sone, akkurat passe avstand fra solen for ikke å være for varmt og ikke for kaldt. Lite av jordens indre varme kommer gjennom til den kalde skorpen der vi bor. Det gjør oss avhengige av en annen varmekilde – Solen.

Når solens lys og varme treffer jorden, absorberes noe ved overflaten og noe reflekteres tilbake ut i verdensrommet. Vi ser noe av energien som sendes ut av solen fordi solen er varm og varmere objekter sender ut stråling i den synlige delen av det elektromagnetiske spekteret.

Fordi jorden er mye kjøligere enn solen, er strålingen den sender ut usynlig, ved lange infrarøde bølgelengder. Mye av denne energien går ut i verdensrommet – men ikke alt. Noen gasser i atmosfæren vår er svært effektive til å absorbere energi ved bølgelengdene som jorden sender ut ved. Disse drivhusgassene forekommer naturlig i jordens atmosfære, og holder planeten varm nok til å være beboelig. Det er en annen Goldilocks-sone.

bilde 8 To billioner tonn klimagasser, 25 milliarder atomer med varme, vil jorden komme seg ut av Gulllokk-sonen?
Innkommende stråling fra solen reflekteres eller absorberes av jorden. Det er en netto ubalanse der mer energi absorberes enn det som slippes ut av planeten, og dette forårsaker oppvarming. NASA, CC BY

Og så er det en tredje Goldilocks-sone: nyere historie. Hele menneskelig sivilisasjon har dukket opp i de uvanlig milde 10,000 XNUMX årene etter siste istid, da klimaet ikke har vært for varmt og ikke for kaldt over store deler av verden.

Men nå er vi i en reell risiko for å presse oss selv utenfor de komfortable klimatiske forholdene som tillot mennesker å utvide, drive jordbruk, bygge byer og skape.
De energitette brenselene som gjorde den industrielle sivilisasjonen mulig kommer med et enormt stikk i halen. Brenn nå, betal senere. Nå har regningen blitt tydelig.

Hvordan vet vi at dette er ekte? Satellitter måler hastigheten som jordoverflaten utstråler varme med. Til enhver tid tusenvis av Argo robotflyter prikk havene våre. De tilbringer nesten hele livet under vann, måler varme og overflate for å overføre data. Og vi kan måle havnivå med tidevann og satellitter. Vi kan krysssjekke målingene mellom alle tre tilnærmingene.

bilde 10 To billioner tonn klimagasser, 25 milliarder atomer med varme, vil jorden komme seg ut av Gulllokk-sonen?
Tusenvis av disse robotiske Argo-flottene overvåker havtemperaturer. CSIRO/AAP

Klimaendringer: mer energi kommer inn enn det går ut

Drivhusgasser er potente. Du trenger bare små konsentrasjoner for å få stor effekt.

Vi har allerede økt mengden karbondioksid i atmosfæren med omtrent 50 %, og lagt til betydelige mengder metan og lystgass også. Dette presser vår livsopprettholdende drivhuseffekt ut av balanse.

En fersk studere antyder at energiubalansen tilsvarer å fange omtrent 380 zettajoule ekstra varme fra 1971–2020. (Perioden mellom 1971 og i dag står for 60 % av alle utslipp).

En zettajoule er 1,000,000,000,000,000,000,000 joule – et veldig stort tall!

Little Boy, atombomben som ødela Hiroshima, produserte energi anslått til 15,000,000,000,000 joule. Dette betyr at effekten av menneskehetens klimagassutslipp i den 50-årsperioden frem til 2020 er omtrent 25 milliarder ganger energien som slippes ut av atombomben i Hiroshima.

bilde 16 To billioner tonn klimagasser, 25 milliarder atomer med varme, vil jorden komme seg ut av Gulllokk-sonen?
Hvor er varmen? I våre hav. Dette havoverflatetemperaturkartet viser temperaturavvik over eller under langtidsgjennomsnittet 30. april 2023. NOAACC BY

Hvis vi har fanget så mye ekstra varme, hvor er den?

Til dags dato har nesten hver joule ekstra energi – omtrent 90 % – gått inn i havene våre, spesielt den øverste kilometeren med vann. Vann er en utmerket kjøleribbe. Det krever mye energi å varme det opp, men varme det har vi. Varmere hav er en stor bidragsyter til korallbleking og havnivåstigning.

Det tar lang tid å få så mye varme ut i havene, og når den først er der forsvinner den ikke. Det er kanskje ikke mulig å reversere global oppvarming helt. Bare for å stoppe temperaturene å gå høyere betyr å korrigere ubalansen og bringe CO2-nivået ned mot det førindustrielle nivået på 280 ppm.

Hvis vi kan nå netto null klimagassutslipp, vil vi mest sannsynlig stoppe ytterligere global oppvarming og karbondioksidkonsentrasjonene vil sakte begynne å synke.

Realistisk sett betyr dette rask, storskala reduksjon av utslipp og utplassering av karbonfangst for å kompensere for utslippene vi ikke kan eliminere.

Å gå lenger og kjøle planeten ned mot et førindustrielt klima ville kreve netto negative utslipp, noe som betyr at vi må trekke enda mer karbon tilbake ut av atmosfæren enn noen langvarige utslipp.

Dessverre er vi ikke der ennå. Menneskeskapte klimagassutslipp er på kl nesten rekordhøye. Men ren energiproduksjon akselererer. I år kan være første gang utslippene fra kraft begynner å falle.

Vi er i et kappløp, og innsatsen er så høy som mulig – for å sikre et levedyktig klima for barna våre og for naturen.

Capture decran 2023 05 20 a 20.06.48 1 To billioner tonn klimagasser, 25 milliarder atomer med varme, vil jorden komme seg ut av Gulllokk-sonen?
Capture decran 2023 05 20 a 20.07.07 1 To billioner tonn klimagasser, 25 milliarder atomer med varme, vil jorden komme seg ut av Gulllokk-sonen?
- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -