2.6 C
Brussel
onsdag 28. februar 2024
internasjonaltUnngå katastrofe i en farlig verden

Unngå katastrofe i en farlig verden

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Flere mennesker globalt blir rammet av katastrofer enn noen gang før, til tross for vedtakelsen av en FN-støttet internasjonal katastrofereduksjonsavtale i 2015.

Eksperter fra hele verden samles i FNs hovedkvarter for å fremskynde arbeidet med å implementere denne avtalen fullt ut for å få til en tryggere verden.

For malawiere var syklonen Freddy en uforløst katastrofe. I mars i år, stormen dratt igjennom det afrikanske landet to ganger i løpet av sin rekordstore månedslange ødeleggende herjing gjennom det sørlige Afrika.

Den enestående varigheten av ekstremværhendelsen ville vært vanskelig for ethvert land å håndtere, men for Malawi, et av de mest sårbare utviklingslandene i verden, var det ødeleggende. Hundrevis ble drept, mer enn en halv million mennesker ble fordrevet, og tusenvis av hektar med avlinger ble vasket bort.

Fra begynnelsen av april var hundrevis av mennesker savnet, og rundt 1.1 millioner mennesker trengte humanitær støtte. Den kraftige stormen rammet under Malawis verste kolerautbrudd på to tiår, og økte presset på et helsesystem som allerede var alvorlig strukket.

Samme måned, en gruppe uavhengige FNs rettighetseksperter som heter for mer humanitær hjelp, men også for at Malawi skal «utvikle holdbare løsninger for å avverge, minimere og adressere katastrofefortrengning gjennom klimatilpasningstiltak, beredskap og katastroferisikoreduksjon».

© UNOCHA/Jane Kiiru – Menn jobber med å reparere en skadet vei i Mulanje-distriktet i Malawi i kjølvannet av syklonen Freddy.

Mer alvorlige, kostbare og dødelige katastrofer

Virkningen av Freddy er bare ett eksempel på det økende antallet komplekse og kostbare katastrofer som påvirker økende antall mennesker, som fikk 187 land til å undertegne en internasjonal avtale om katastroferisikoreduksjon i 2015.

De Sendai Framework, oppkalt etter den japanske byen den ble vedtatt i, er en internasjonal FN-avtale designet for å redusere katastrofetap. Det er rettet mot betydelig færre dødsfall fra katastrofer, en reduksjon i katastrofeskadene på infrastruktur og forbedrede tidlige varslingssystemer – alt innen 2030.

Men åtte år senere har det vært lite fremskritt: ifølge til FNs kontor for katastrofereduksjon (UNDRR), har det vært en økning på 80 prosent i antall mennesker som er berørt av katastrofer siden 2015. Dessuten finner UNDRR at mange av lærdommene fra tidligere katastrofer ser ut til å ha blitt ignorert.

En åtte år gammel jente står nær en skole ødelagt av flom i Quetta, Pakistan.
© UNICEF/Muhammad Sohail – En åtte år gammel jente står nær en skole ødelagt av flom i Quetta, Pakistan.

Halvtidsrapport

Fra 18. til 19. mai, et høyt nivå møte ved FNs hovedkvarter i New York vil gi en mulighet til å legge ut de mange utfordringene som har stoppet fremgangen, og kartlegge kursen mot en tryggere verden.

Delegater ved arrangementet vil ha gransket rapporten fra midtveisgjennomgangen av rammeverkets implementering, som avslører omfanget av problemet. Utgitt i april for å markere halvveis mellom lanseringen av rammeverket og 2030-fristen, gir den ikke noe behagelig lesing.

Rapporten understreker de økende virkningene av klimaendringer siden 2015, og de brutalt ulik konsekvensene, som er mye mer alvorlig i utviklingsland; et eksempel på dette er flommen i Pakistan i 2022, som rammet mer enn 33 millioner mennesker og skadet millioner av dekar med jordbruksareal, noe som forårsaket utbredt matusikkerhet.

Den økende sammenhengen mellom verdens samfunn, miljøer og teknologier betyr at katastrofer kan spre seg ekstremt raskt. Rapporten peker på Covid-19 pandemi som et godt eksempel, som begynte som et lokalt utbrudd i Kina i 2019, før den raskt spredte seg rundt om i verden, noe som førte til at rundt 6.5 millioner mennesker døde innen utgangen av 2022.

"Man trenger ikke lete hardt for å finne eksempler på hvordan katastrofer blir verre" sier Mami Mizutori, spesialrepresentant for FNs generalsekretær for katastrofereduksjon og leder for UNDRR. "Det triste faktum er at mange av disse katastrofene kan forebygges fordi de er forårsaket av menneskelige beslutninger. Oppfordringen til handling i Midterm Review er at landene må redusere risiko i hver beslutning, handling og investering de tar.

Mindre enn halvparten av de minst utviklede landene og bare en tredjedel av små øyutviklingsstater har et tidlig varslingssystem med flere farer.
Mindre enn halvparten av de minst utviklede landene og bare en tredjedel av små øyutviklingsstater har et tidlig varslingssystem med flere farer.

Land som tar ledelsen

Det er tydelig at det ikke blir gjort nok: kostnadene ved katastrofer fortsetter å stige, men finansieringen av katastroferisikoreduksjon øker ikke i nærheten av den hastigheten som er nødvendig for å takle dem.

Likevel, som rapporten viser, er det mange eksempler på at land på nasjonalt nivå har lagt planer for å beskytte sine innbyggere mot risikoen for katastrofer.

Til dags dato har katastrofeberedskapsplaner blitt vedtatt i 125 land. De spenner fra lovgivning i Costa Rica som tillater alle institusjoner å tildele budsjetter for forebygging og beredskap, til Australias Disaster Ready Fund, som vil investere opptil 200 millioner A$ per år fra 2023 – 2024 i katastrofeforebygging og motstandskraft, og Barbados' katastrofe. klausuler som åpner for at gjeld umiddelbart kan fryses i tilfelle en økonomisk konsekvens forårsaket av katastrofe.

Og mens antallet mennesker som er rammet av katastrofer øker, har andelen som blir drept mer enn halvert. Den katastroferelaterte dødeligheten i tiåret 2005-2014 var 1.77 per 100,000 2012 globale befolkning, og i tiåret 2021-0.84 hadde den sunket til 19 (bortsett fra virkningen av COVID-XNUMX).

Anbefalingene i midtveismeldingen, og tiltakene som gjøres på nasjonalt nivå vil danne grunnlaget for diskusjonene på Høynivåmøtet: De inneholder bevis på at en tryggere verden er oppnåelig, mellom nå og 2030, dersom det er nødvendig det foretas investeringer i risikoreduksjon.

Redusere risikoen for katastrofer i FN

  • FNs kontor for katastrofereduksjon (UNDRR) hjelper beslutningstakere over hele verden bedre å forstå og endre holdningen til risiko.
  • UNDRRs autoritative ekspertise og tilstedeværelse i fem regionale kontorer brukes til å bygge og pleie relasjoner med nasjonale og lokale myndigheter, mellomstatlige organisasjoner, sivilsamfunn og privat sektor.
  • Kontoret samler inn, samler og deler den nyeste tekniske informasjonen og dataene av høy kvalitet om å redusere risiko og bygge motstandskraft mer effektivt. Hundrevis av eksperter jobber i UNDRRs vitenskapelige og teknologiske rådgivende grupper, viktige partnere for myndigheter og andre interessenter over hele verden.
  • Utvikling og utrulling av inkluderende og tilgjengelige systemer for tidlig varsling med flere farer er en sentral del av deres arbeid. Slike systemer redder liv: i gjennomsnitt, når katastrofen inntreffer, er dødstallene i land uten dem åtte ganger høyere enn i land som har satt dem på plass. 

Kilde lenke

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -