23.2 C
Brussel
Onsdag september 27, 2023
MiljøVerdens biedag 20. mai - Vi er alle avhengige av overlevelse...

Verdens biedag 20. mai – Vi er alle avhengige av bienes overlevelse

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

offisielle institusjoner
offisielle institusjoner
Nyheter kommer hovedsakelig fra offisielle institusjoner (offisielle institusjoner)
[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Mer fra forfatteren" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitle_text_size="12#c6_color" " header_text_color="#6"]

World Bee Day er 20. mai sammenfaller med fødselsdagen til Anton Janša, som på 18-tallet var banebrytende for moderne birøktteknikker i hjemlandet Slovenia og berømmet biene for deres evne til å jobbe så hardt, samtidig som de trengte så lite oppmerksomhet

Bier og andre pollinatorer, som sommerfugler, flaggermus og kolibrier, er i økende grad truet av menneskelig aktivitet.

Pollinering er imidlertid en grunnleggende prosess for overlevelsen til våre økosystemer. Nesten 90 % av verdens viltblomstrende plantearter er helt, eller i det minste delvis, avhengig av dyrepollinering, sammen med mer enn 75 % av verdens matavlinger og 35 % av det globale jordbruksarealet. Ikke bare bidrar pollinatorer direkte til matsikkerhet, men de er nøkkelen til å bevare det biologiske mangfoldet.

For å øke bevisstheten om betydningen av pollinatorer, truslene de står overfor og deres bidrag til bærekraftig utvikling, utpekte FN 20. mai til Verdens biedag.

Målet er å styrke tiltak rettet mot å beskytte bier og andre pollinatorer, som i betydelig grad vil bidra til å løse problemer knyttet til den globale matforsyningen og eliminere sult i utviklingsland.

Vi er alle avhengige av pollinatorer, og det er derfor avgjørende å overvåke deres tilbakegang og stoppe tapet av biologisk mangfold.

Kjenner du alle de forskjellige pollinatorene?

Vi må handle nå

Bier er truet. Nåværende arters utryddelsesrater er 100 til 1,000 ganger høyere enn normalt på grunn av menneskelige påvirkninger. Nærmere 35 prosent av virvelløse pollinatorer, spesielt bier og sommerfugler, og omtrent 17 prosent av virveldyrbestøvere, som flaggermus, står overfor utryddelse globalt.

Hvis denne trenden fortsetter, vil næringsrike avlinger, som frukt, nøtter og mange grønnsaksvekster, i økende grad erstattes av basisvekster som ris, mais og poteter, noe som til slutt resulterer i et ubalansert kosthold.

Intensiv jordbrukspraksis, endring av arealbruk, monokultur, plantevernmidler og høyere temperaturer assosiert med klimaendringer utgjør alle problemer for biebestandene og, i forlengelsen, kvaliteten på maten vi dyrker.

I erkjennelse av dimensjonene av pollineringskrisen og dens koblinger til biologisk mangfold og menneskelig levebrød, Konvensjonen om biologisk mangfold har gjort bevaring og bærekraftig bruk av pollinatorer til en prioritet. I 2000 ble International Pollinator Initiative (IPI) etablert (COP-vedtak V/5, avsnitt II) på den femte partskonferansen (COP V) som et tverrgående initiativ for å fremme bærekraftig bruk av pollinatorer i landbruket og relaterte økosystemer. Hovedmålene er å overvåke nedgangen av pollinatorer, adressere mangelen på taksonomisk informasjon om pollinatorer, vurdere den økonomiske verdien av pollinering og den økonomiske effekten av nedgangen i pollineringstjenester og beskytte pollinatormangfoldet.

Sammen med å koordinere International Pollinator Initiative (IPI), gir FAO også teknisk bistand til land i spørsmål som spenner fra dronningavl til kunstig inseminasjon til bærekraftige løsninger for honningproduksjon og eksportmarkedsføring.

Oppdag andre initiativer, nasjonale og internasjonale, dedikert til beskyttelse av pollinatorer.

Hvordan kan vi gjøre mer?

Individuelt av: 

 • plante et mangfoldig sett med innfødte planter, som blomstrer på forskjellige tider av året;
 • kjøpe rå honning fra lokale bønder;
 • kjøp av produkter fra bærekraftig landbrukspraksis;
 • unngå plantevernmidler, soppdrepende midler eller ugressmidler i hagene våre;
 • beskytte ville biekolonier når det er mulig;
 • sponse en bikube;
 • lage en bivannfontene ved å la en vannskål stå utenfor;
 • bidra til å opprettholde skogens økosystemer;
 • øke bevisstheten rundt oss ved å dele denne informasjonen i våre lokalsamfunn og nettverk; Bienes tilbakegang påvirker oss alle!

Som birøktere, eller bønder av:

 • redusere eller endre bruken av plantevernmidler;
 • diversifisere avlingene så mye som mulig, og/eller plante attraktive avlinger rundt åkeren;
 • lage hekker.

Som regjeringer og beslutningstakere ved:

 • styrke lokalsamfunnenes deltakelse i beslutningsprosessen, særlig urbefolkningens, som kjenner og respekterer økosystemer og biologisk mangfold;
 • håndheve strategiske tiltak, inkludert monetære insentiver for å bidra til endring;
 • øke samarbeidet mellom nasjonale og internasjonale organisasjoner, organisasjoner og akademiske og forskningsnettverk for å overvåke og evaluere pollineringstjenester.

Flere tips om hvordan du kan hjelpe bier og andre pollinatorer

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -