9.7 C
Brussel
Søndag, desember 10, 2023
EuropaUtenlandsk innblanding, MEP-er ber om umiddelbar beskyttelse av Europa-valget i 2024

Utenlandsk innblanding, MEP-er ber om umiddelbar beskyttelse av Europa-valget i 2024

Parlamentet etterlyser en koordinert strategi for å øke EUs motstandskraft mot utenlandsk innblanding og manipulasjon av informasjon, samt beskyttelse av Europa-valget i 2024.

Utenlandsk innblanding, desinformasjon og angrep på demokratiet vil sannsynligvis fortsette i stadig større antall og vil bli mer sofistikert i forkant av valget til Europaparlamentet i juni 2024, sier MEP-er. Advarselen kommer i en rapport fra spesialkomiteen for utenlandsk innblanding i alle demokratiske prosesser i landet europeisk Union, inkludert desinformasjon, vedtatt av plenum med 469 stemmer for, 71 mot og 75 avholdende.

I teksten fremhever MEP-er innblanding på nettbaserte plattformer, beskyttelse av kritisk infrastruktur og strategiske sektorer, innblanding under valgprosesser, skjult finansiering av politiske aktiviteter fra utenlandske aktører og motstandskraft mot cyberangrep. Rapporten fokuserer spesielt på russisk og kinesisk innblanding i EU, i land som søker om å bli med i EU, inkludert Vest-Balkan, og land i det globale sør.

Innblanding i valgprosesser

Parlamentet fordømmer det farlige fenomenet desinformasjon til leie, der tilbydere tilbyr desinformasjonstjenester til offentlige og ikke-statlige aktører, for eksempel over det mørke nettet, for å angripe valgprosesser. For å motvirke forbudte finansielle transaksjoner fra ikke-EU land som går inn i EUs politiske system, oppfordrer MEP-er kommisjonen til å legge til rette for sporing av donasjoner og oppfordrer medlemslandene til snarest å ta opp spørsmålet om donasjoner fra tredjeland til nasjonale politiske partier.

Kritisk infrastruktur

MEP-er fremhever også risikoen for økonomisk avhengighet, spionasje og sabotasje, når utenlandske selskaper får innflytelse over EUs kritiske infrastruktur. Kinesiske rederier har kjøpt majoritets- eller betydelige eierandeler i over 20 europeiske havner, legger de til. MEP-medlemmer anbefaler også å forby TikTok på alle nivåer av nasjonale myndigheter og i EU-institusjonene og oppfordrer rådet og kommisjonen til å utelukke bruk av utstyr og programvare fra produsenter fra høyrisikoland, spesielt Kina og Russland, som ByteDance Huawei, ZTE, Kaspersky, NtechLab eller Nuctech.

Samordnet EU-strategi

Parlamentet ønsker en koordinert EU-strategi for å inkludere nye initiativer sammen med forbedret håndhevelse av eksisterende bestemmelser, og krever tilstrekkelig finansiering for å takle desinformasjon og opprettholde demokratiske prosesser. MEP-er ber kommisjonen utvikle en effektiv Defense of Democracy-pakken sammen med lovgivning for å motvirke hybride trusler i EU, under hensyntagen til forslag fra Konferanse om Europas fremtid De ønsker også et permanent EU-parlamentsorgan for å overvåke og bekjempe utenlandsk innblanding.

Ved å vedta denne rapporten svarer parlamentet på EU-borgernes forventninger om å trappe opp kampen mot utenlandsk innblanding og motvirke desinformasjon, nettrusler og propaganda på en objektiv og saklig måte – som uttrykt i forslag 23(5), 27(alle) , 28(2), 33(4), 37(4), 46(2) av konklusjoner fra konferansen om Europas fremtid.

Klikk på for å se hovedalternativene fra rapporten her.

Premie

rapportør Sandra Kalniete (EPP, LV) sa: «Utenlandsk innblanding i demokratiske prosesser representerer en økende trussel mot sikkerheten til EUs medlemsland og EU, spesielt på bakgrunn av rask teknologisk utvikling og Russlands pågående krig i Ukraina. Vi må handle raskt og implementere anbefalingene våre raskt. Det må gjøres betydelige og varige investeringer i vår demokratiske motstandskraft, ved å trekke på erfaringene fra våre partnere som Ukraina og Taiwan."

Bakgrunn

Rapporten følger opp gjennomføringen av Resolusjon om utenlandsk innblanding vedtatt i mars 2022. Mens de utarbeidet den nye rapporten, møtte MEP-medlemmer nasjonale, europeiske og internasjonale beslutningstakere, med etterretningstjenester i EUs medlemsland samt med NATO StratCom i Riga, den Hybrid CoE i Helsingfors, med den australske regjeringen og myndigheter og respektive organer ved FN i New York, samt med relevante motparter og myndigheter i Kiev, Ukraina.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -