10.9 C
Brussel
Onsdag, oktober 4, 2023
Vitenskap og teknologiArkeologiDen sumeriske kongelisten og Kubaba: Den første dronningen av de gamle ...

Den sumeriske kongelisten og Kubaba: Den første dronningen av den antikke verden

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Mer fra forfatteren

Fra Cleopatra til Razia Sultan er historien full av mektige kvinner som trosset sin tids normer. Men har du noen gang hørt om dronning Kubaba? Hersker over Sumer rundt 2500 f.Kr., kan hun være den første registrerte kvinnelige herskeren i antikkens historie. Dronning Kubaba (Ku-Baba) er en fascinerende figur i mesopotamisk historie, som antas å ha styrt bystaten Kish i det tredje årtusen f.Kr. En av de tidligste kvinnelige lederne i historien, hennes historie er en viktig brikke i puslespillet for å forstå kvinners rolle i eldgamle samfunn, skriver Ancient Origins.

Kubaba og listen over konger

Kubabas navn vises på en liste kjent som "King List", som er den eneste skriftlige registreringen av hennes regjeringstid. Listen er nøyaktig hva navnet antyder – en liste over sumeriske konger. Den noterer kort varigheten av hver enkelt regjeringstid og byen der herskeren regjerte. I denne listen kalles hun "lugal", eller konge, ikke "eresh" (kongens kone). Av denne omfattende listen er hennes det eneste kvinnelige navnet attestert i den.

Kubaba er en av svært få kvinner som noen gang har regjert på egen hånd i Mesopotamisk historie. De fleste versjoner av kongelisten plasserer henne alene i sitt eget dynasti, det tredje dynastiet av Kish, etter nederlaget til Sharrumiter av Mari, men andre versjoner kombinerer henne med det fjerde dynastiet, som fulgte forrangen til kongen av Akshak. Før hun ble monark, sier kongelisten at hun var en alewife.

Weidner Chronicle er et propagandistisk brev som forsøker å datere helligdommen til Marduk i Babylon til en tidlig periode, og påstår å vise at hver av kongene som hadde forsømt sine riktige ritualer, hadde mistet forrangen til Sumer. Den inneholder en kort beretning om fremveksten av "huset til Kubaba" som skjedde under regjeringen til Puzur-Nirah av Akshak:

«I regjeringa til Puzur-Nirah, kongen av Akšak, fanget ferskvannsfiskerne i Esagila fisk til måltidet til den store herren Marduk; kongens offiserer tok fisken. Fiskeren fisket da 7 (eller 8) dager hadde gått […] i huset til Kubaba, tavernavokteren […] de brakte til Esagila. På den tiden BRUKT[4] på nytt for Esagila […] Kubaba ga brød til fiskeren og ga vann, hun fikk ham til å tilby fisken til Esagila. Marduk, kongen, prinsen av Apsû, favoriserte henne og sa: "La det være slik!" Han betrodde Kubaba, tavernavokteren, suverenitet over hele verden.»

Hennes sønn Puzur-Suen og barnebarnet Ur-Zababa fulgte henne på Sumer-tronen som det fjerde Kish-dynastiet på kongelisten, i noen eksemplarer som hennes direkte etterfølgere, i andre med Akshak-dynastiet som grep inn. Ur-Zababa er også kjent som kongen som sies å regjere i Sumer under ungdommen til Sargon den store av Akkad, som militært brakte mye av det nære østen under hans kontroll kort tid etterpå.

Ku-Baba, «den kvinnelige gjestgiveren som grunnla Kish», sies å ha regjert i 100 år. Haken her er at listen ikke er den mest pålitelige historiske kilden. Han visker ofte ut grensen mellom historie og legende. Et eksempel på dette er navnet på Enmen-lu-ana, som sies å ha regjert i 43,200 100 år! Eller Kubabas regjeringstid, som indikerer at hun hadde usannsynlige XNUMX år ved roret til Sumer! Samtidig er det en mulighet for at det tolkede tidsbegrepet er annerledes enn det systemet vi følger i dag. En gjestgiver som ble gudinne? Ved siden av Kubabas navn står det skrevet "The Innkeeper Woman Who Established the Foundations of Kish." Kubabas maktovertakelse i Kish er innhyllet i mystikk, men det er enighet om at hun var en gjestgiver, som kan ha vært relatert til prostitusjon i henhold til gamle sumeriske tekster. Byen Kish var kjent for sin rikdom og makt og spilte en betydelig rolle i utviklingen av den mesopotamiske sivilisasjonen. Bemerkelsesverdige feministiske revisjonistiske forskere, som Claudia E. Suter for eksempel, har skrevet at Kubaba noen ganger ble karakterisert som en bordellholder, en måte å nedverdige henne og demonstrere "behandlingen av kvinner i det mannsdominerte tidlige mesopotamiske samfunnet". Tvert imot var brygging og salg av øl i den gamle mesopotamiske verden en høyt respektert bestrebelse. Det var en eldgammel assosiasjon mellom den kvinnelige guddommelighet og alkohol, og ifølge teologen Carol R. Fontaine, ville Kubaba bli sett på som en «vellykket forretningsdame». Mistet 4,500 år gammelt palass til den mytiske sumeriske kongen oppdaget. Hun sies å ha vært snill og rettferdig mot kundene sine, og skaffet henne et rykte som en velvillig person. Over tid vokste ryktet hennes og hun begynte å bli tilbedt som en gudinne. Dette forklarer hennes himmelfart som dronning, siden hun ikke giftet seg med en konge, og heller ikke arvet makt fra en forelder. En kileskriftstavle fra det gamle Sumer skildrer viktigheten av øl i økonomi og samfunnet i det gamle Mesopotamia.

Det er en legende om at de herskerne som ikke hedret guden Marduk med fiskeoffer i templet til Esagila, fikk en ulykkelig slutt. Kubaba antas å ha matet en fisker og til gjengjeld bedt ham om å tilby fangsten sin til Esagila-tempelet. Marduks velvilje som svar er ikke overraskende: "Så skal det være," sa guden, og med det "betrodde han Kubaba, gjestgiveren, suverenitet over hele verden." Noen kilder antyder at hun var medlem av det regjerende Kish-dynastiet og at hun arvet tronen fra sin far. Andre antyder at hun var en vanlig kvinne som kom til makten gjennom sine egne evner og karisma. Uansett sannhet var Kubaba en fantastisk leder som satte et varig preg på Kish. Dronning Kubabas prestasjoner I gammel sumerisk tradisjon var ikke riket knyttet til en fast hovedstad, men flyttet fra sted til sted, skjenket av gudene til en by og overført etter deres vilje. Før Qubaba, som er det eneste medlemmet av det tredje dynastiet i Kish, var hovedstaden i Mari i mer enn et århundre og flyttet til Akshak etter Qubaba. Imidlertid flyttet Kubabas sønn Puzer-Suen og barnebarnet Ur-Zababa midlertidig hovedstaden tilbake til Kish. Fasade til tempelet til Inanna i Uruk, Irak. Kvinnelig guddom som heller livgivende vann.

En av Kubabas viktigste prestasjoner var byggingen av et tempel dedikert til gudinnen Inanna. Dette tempelet lå i hjertet av Kish og var et av de viktigste religiøse stedene i regionen. Kubaba antas å ha vært en hengiven tilbeder av Inanna, og templet er en refleksjon av hennes religiøse tro og verdier. Hvordan universet ble til: Den sumeriske versjonen Det er vanskelig å ikke beundre I tillegg til sine religiøse prosjekter, var Kubaba også en militær leder i spissen for en mektig hær. Hun skal ha utvidet Kishs territorium gjennom en rekke militære kampanjer som bidro til å etablere Kish som en stormakt i regionen. Qubabas militærmakt var en viktig faktor i hennes styre og bidro til å sikre henne fortsatt dominans over Kish. Hvorfor tok hennes regjeringstid slutt? Kubaba møtte motstand fra rivaliserende bystater og fra Kish selv. Noen sier at hun ble styrtet av sine egne undersåtter, mens andre bedre beretninger antyder at hun abdiserte tronen og trakk seg tilbake i tilbaketrukkethet.

Foto: Den sumeriske kongelisten innskrevet på Weld-Blundell Prism, med transkripsjon / Public Domain

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -