20.8 C
Brussel
Torsdag september 28, 2023
EuropaEkspert: EMK-artikkel ikke i tråd med internasjonale menneskerettighetsstandarder

Ekspert: EMK-artikkel ikke i tråd med internasjonale menneskerettighetsstandarder

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Mer fra forfatteren" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitle_text_size="12#c6_color" " header_text_color="#6"]

Den parlamentariske forsamlingen i Europarådets høring med eksperter i forrige uke undersøkte den diskriminerende ideologien som ligger til grunn for hvorfor den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) begrenser retten til frihet og sikkerhet for personer med psykososiale funksjonshemninger. Samtidig hørte komiteen hva det moderne menneskerettighetskonseptet fremmet av FN legger opp til.

EMK og "usund sinn"

Som den første eksperten Prof. Dr. Marius Turda, direktør for Center for Medical Humanities, Oxford Brookes University, Storbritannia beskrev den historiske konteksten som den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) var formulert i. Historisk sett er konseptet "usundt sinn" brukt som begrep i EMK Artikkel 5, 1(e) – i alle dens permutasjoner – spilte en betydelig rolle i å forme eugenisk tenkning og praksis, og ikke bare i Storbritannia hvor den oppsto.

Prof. Turda sa at «den ble brukt på en rekke måter for å stigmatisere og dehumanisere individer og også for å fremme diskriminerende praksis og marginalisering av individer med lærevansker. Eugeniske diskurser om hva som utgjorde normal/unormal atferd og holdninger var sentralt innrammet rundt representasjoner av mentalt "fitte" og "uegnede" individer, og førte til slutt til betydelige nye måter for sosial, økonomisk og politisk rettighetsfraskrivelse og erosjon av rettigheter for kvinner. og menn merket med 'usund sinn'.»

Ms Boglárka Benko, Register for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), presenterte rettspraksis i Europakonvensjonen om menneskerettigheter (EMK). Som en del av dette indikerte hun problemet med at konvensjonsteksten fritar personer som anses for «usunde sinn» fra regelmessig beskyttelse av rettigheter. Hun bemerket at EMD i svært begrenset grad har regulert sin tolkning av konvensjonsteksten med hensyn til frihetsberøvelse av personer med psykososiale funksjonshemninger eller psykiske helseproblemer. Domstolene følger generelt medisinske sakkyndiges uttalelser.

Denne praksisen står i motsetning til andre kapitler i Den europeiske konvensjon om Human Rights (EMK), der den europeiske domstolen tydeligere har vurdert menneskerettighetsbrudd i saker i henhold til EMK, samtidig som den har sett på andre internasjonale menneskerettighetsinstrumenter. Boglárka Benko bemerket at menneskerettighetsbeskyttelsen dermed kan stå i fare for fragmentering.

O8A7474 Ekspert: EMK-artikkel ikke i tråd med internasjonale menneskerettighetsstandarder
Laura Marchetti, policysjef for psykisk helse Europa (MHE). Foto: THIX Foto

En annen ekspert, Laura Marchetti, Policy Manager for Mental helse i Europa (MHE) holdt en presentasjon om menneskerettighetsdimensjonen ved internering av personer med psykososiale funksjonshemninger. MHE er den største uavhengige europeiske nettverksorganisasjonen som arbeider for å fremme positiv mental helse og velvære; Forebygge psykiske problemer; og støtte og fremme rettighetene til mennesker med psykisk uhelse eller psykososiale funksjonshemninger.

«I lang tid ble mennesker med psykososiale funksjonshemminger og psykiske helseproblemer ofte ansett for å være mindreverdige, utilstrekkelige eller til og med farlige for samfunnet. Dette var et resultat av en biomedisinsk tilnærming til mental helse, som rammet inn temaet som en individuell feil eller et problem," bemerket Laura Marchetti.

Hun utdypet den historiske diskrimineringen som var blitt presentert av prof. Turda. "Retningslinjer og lovgivning utviklet etter denne tilnærmingen legitimerte spesielt eksklusjon, tvang og frihetsberøvelse," sa hun til komiteen. Og hun la til at "mennesker med psykososial funksjonshemming ble utformet som en byrde eller fare for samfunnet."

Psykososial modell for funksjonshemming

I de siste tiårene har denne tilnærmingen i økende grad blitt stilt spørsmål ved, ettersom offentlig debatt og forskning begynte å peke på diskriminering og feil som kommer fra en biomedisinsk tilnærming.

Laura Marchetti påpekte at "På denne bakgrunn antyder den såkalte psykososiale modellen for funksjonshemming at problemene og ekskluderingen som personer med psykososiale funksjonshemminger og psykiske helseproblemer står overfor ikke er forårsaket av deres funksjonsnedsettelser, men av måten samfunnet er organisert og forstår dette emnet."

Denne modellen trekker også oppmerksomheten til det faktum at menneskelige opplevelser er varierte og at det er en rekke determinanter som påvirker en persons liv (f.eks. sosioøkonomiske og miljømessige faktorer, utfordrende eller traumatiske livshendelser).

"Samfunnsbarrierer og determinanter er derfor problemet som bør håndteres av politikk og lovverk. Fokuset bør være på inkludering og støttetilbud, snarere enn på ekskludering og mangel på valg og kontroll», påpekte Laura Marchetti.

Denne endringen i tilnærminger er nedfelt i FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD), som har som mål å fremme, beskytte og sikre full og lik glede av alle menneskerettigheter for alle personer med nedsatt funksjonsevne.

CRPD er signert av 164 land, inkludert EU og alle dens medlemsland. Den forankrer skiftet fra en biomedisinsk tilnærming til en psykososial modell for funksjonshemming i politikk og lover. Den definerte personer med nedsatt funksjonsevne som personer som har langvarige fysiske, psykiske, intellektuelle eller sensoriske funksjonsnedsettelser som i samspill med ulike barrierer kan hindre deres fulle og effektive deltakelse i samfunnet på lik linje med andre.

MHE Slide Expert: EMK-artikkel ikke i tråd med internasjonale menneskerettighetsstandarder
Lysbilde av MHE brukt i presentasjonen for parlamentarisk forsamlingskomité.

Laura Marchetti spesifiserte at "CRPD fastsetter at individer ikke kan diskrimineres på grunnlag av funksjonshemming, inkludert psykososial funksjonshemming. Konvensjonen indikerer tydelig at enhver form for tvang, fratakelse av rettslig handleevne og tvangsbehandling er menneskerettighetsbrudd. Artikkel 14 i CRPD sier også klart at "eksistensen av en funksjonshemming skal ikke i noe tilfelle rettferdiggjøre en frihetsberøvelse".

O8A7780 1 Ekspert: EMK-artikkel ikke i tråd med internasjonale menneskerettighetsstandarder
Laura Marchetti, policysjef for psykisk helse Europa (MHE) svarer på spørsmål fra Stortingskomiteens medlemmer. Foto: THIX Foto

Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), artikkel 5 § 1 (e)

Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) hadde vært utarbeidet i 1949 og 1950. I sitt avsnitt om retten til frihet og personsikkerhet, EMK artikkel 5 § 1 (e), bemerker den et unntak for «personer med uforsvarlig sinn, alkoholikere eller medikament rusavhengige eller omstreifere.» Utpekingen av personer som anses påvirket av slike sosiale eller personlige realiteter, eller forskjeller i synspunkter, har sine røtter i utbredte diskriminerende synspunkter fra første del av 1900-tallet.

Unntaket ble formulert av representanter for Storbritannia, Danmark og Sverige, ledet av britene. Det var basert på en bekymring for at de da utarbeidede menneskerettighetstekstene forsøkte å implementere universelle menneskerettigheter, inkludert for personer med psykososiale funksjonshemminger eller psykiske helseproblemer, som var i konflikt med lovgivning og sosialpolitikk på plass i disse landene. Både britene, Danmark og Sverige var sterke talsmenn for eugenikk på den tiden, og hadde implementert slike prinsipper og synspunkter i lovgivning og praksis.

O8A7879 Ekspert: EMK-artikkel ikke i tråd med internasjonale menneskerettighetsstandarder
Stefan Schennach, parlamentarisk forsamlingskomités ordfører for etterforskningen Forvaring av "sosialt mistilpassede" personer, som ser nærmere på begrensningene til retten til frihet inkludert i EMK. Foto: THIX Foto

Laura Marchetti avsluttet sin presentasjon med det

«I lys av disse endringene er den gjeldende teksten til den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) artikkel 5, 1(e) ikke i tråd med internasjonale menneskerettighetsstandarder, da den fortsatt åpner for diskriminering på grunnlag av en psykososial funksjonshemming eller et psykisk helseproblem."

"Det er derfor avgjørende at teksten reformeres og å fjerne deler som åpner for opprettholdelse av diskriminering og ulik behandling," understreket hun i sin sluttmelding.

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -