9.8 C
Brussel
Søndag, september 24, 2023
HelseMiddelhavskosthold økte forventet levealder med så mye som 35 %

Middelhavskosthold økte forventet levealder med så mye som 35 %

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Newsdesk
Newsdeskhttps://europeantimes.news
The European Times Nyheter tar sikte på å dekke nyheter som betyr noe for å øke bevisstheten til innbyggere over hele det geografiske Europa.

Mer fra forfatteren

Forfulgte kristne - Konferanse i Europaparlamentet om forfølgelse av kristne i Afrika sør for Sahara (Kreditt: MEP Bert-Jan Ruissen)

Bryt stillheten om forfulgte kristne

0
MEP Bert-Jan Ruissen holdt en konferanse og utstilling i Europaparlamentet for å fordømme stillheten rundt lidelsene til forfulgte kristne over hele verden. EU må ta sterkere grep mot brudd på religionsfriheten, spesielt i Afrika hvor liv går tapt på grunn av denne stillheten.

Middelhavsdietten – forskere har undersøkt denne populære dietten på cellenivå og funnet ut at dens spesifikke komponenter og muligens den totale dietten kan øke forventet levealder med opptil 35 prosent.

Denne lovende forlengelsen av forventet levealder ble demonstrert ved hjelp av en modell av laboratorieorganismer - ormer. Men effektene eksisterer mest sannsynlig også hos mennesker, hevder forskere.

Middelhavsdietten har vunnet popularitet utenfor regionen den er oppkalt etter, ettersom flere bevis dukker opp som styrker dets rykte som en ernæringsplan som fremmer lang levetid og utmerket helse.

Forskning viser at individer som følger prinsippene for middelhavsdietten, som inkluderer inntak av rikelig plantebasert mat, fisk og redusert inntak av rødt kjøtt og meieriprodukter, generelt er sunnere på mange måter og har bedre forventet levealder sammenlignet med de som ikke følger disse prinsippene. Deres generelle helse vurderes vanligvis basert på risikonivået for tilstander som hjertesykdom, kreft, diabetes, demens og gjennomsnittlig levetid.

Imidlertid er de spesifikke mekanismene som middelhavsdietten gir disse resultatene ennå ikke klare. Selv om det er et vell av bevis som støtter dens helsemessige fordeler, er de nøyaktige måtene som spesifikke kombinasjoner av matkomponenter kan forlenge menneskers liv usikre på.

Fisk er en svært viktig del av middelhavsdietten. Bildekreditt: Micheile Henderson via Unsplash, gratis lisens

En studie ledet av forskere ved Stanford University hadde som mål å gi noen svar ved å undersøke effekten av middelhavsdietten på forventet levealder på cellenivå. Studien fokuserte på virkningen av et enkelt produkt, en kilde til sunt fett, på levetiden til nematoder (rundorm).

Å forstå denne mekanismen er en betydelig prestasjon, ifølge forskerne. Det kan gi innsikt i effektene av ulike typer fett på helsen og bidra til å forstå hvorfor kostholdsvaner kan bidra til lang levetid.

"Fett er generelt antatt å være skadelig for helsen. Men noen studier har vist at spesifikke typer fett, eller lipider, kan være fordelaktige,» kommenterte genetiker Anne Brunet fra Stanford University.

Middelhavsdietten, som definert av retningslinjene, er spesielt rik på gunstige fettstoffer kjent som enumettede fettsyrer. Disse stoffene finnes i produkter som nøtter, fisk og olivenolje.

Et av de sunne fettene, oljesyre, ble fokus for den nevnte studien der forskere hadde som mål å finne sammenhenger til forventet levealder i laboratorieorganismer. Det er verdt å merke seg at oljesyre er den viktigste enumettede fettsyren som finnes i olivenolje og visse typer nøtter.

bilde 7 Middelhavskosthold økte forventet levealder med så mye som 35 %
Resultatene av denne forskningen kan være viktige for de som har som mål å leve lange og sunne liv ved å forlenge forventet levealder. Bildekreditt: Nikoline Arns via Unsplash, gratis lisens

Gjennom sine observasjoner av effektene på rundormen Caenorhabditis elegans, oppdaget teamet to fordeler med oljesyre: For det første beskytter den cellemembraner mot skade forårsaket av lipidoksidasjon, og for det andre øker den nivåene av to store cellulære komponenter kalt organeller.

Denne effekten viste seg å være betydelig: rundorm som ble matet med oljesyre levde omtrent 35 prosent lenger enn de som ble matet med et tradisjonelt kosthold.

En type organell, lipiddråper, som fungerer som reservoarer for fett, spilte en avgjørende rolle i nøyaktig beregning av antall dager en orm ville overleve, og direkte relatert til deres forventede levetid.

Lipiddråper deltar i metabolske prosesser ved å hjelpe til med å regulere utnyttelsen av fett, og konvertere dem til cellulær energi.

Biokjemikere forklarte at mengden lipiddråper i visse ormer kan tjene som en indikator på deres gjenværende levetid. Ormer med et høyere antall lipiddråper har en tendens til å leve lenger sammenlignet med de med færre dråper.

bilde 8 Middelhavskosthold økte forventet levealder med så mye som 35 %
Biokjemi lab – illustrerende bilde. Bildekreditt: Pixnio, CC0 Public Domain

Forskerne matet rundorm med enten oljesyre eller elaidinsyre, en enumettet transfettsyre som finnes i margarin og bearbeidet mat. Til tross for deres like molekylære strukturer, har disse to syrene fundamentalt forskjellige effekter på helsen.

Transfett, som elaidinsyre, anses som usunt eller "dårlig" fett da de øker risikoen for hjertesykdom, demens og andre helseproblemer, noe som fører til lavere forventet levealder.

Det ble bekreftet at ormer som ble matet med oljesyre viste en økning i nærvær av lipiddråper i tarmcellene, og denne forekomsten er direkte knyttet til en forlengelse av levetiden.

På den annen side, ormer matet med elaidinsyre opplevde ikke en økning i lipiddråper og forlenget ikke levetiden.

Da forskerne blokkerte genet som var ansvarlig for å produsere proteiner involvert i lipiddråpedannelse i rundorm, forsvant effekten av økt levetid.

Både lipiddråper og peroksisomer var mer rikelig hos yngre ormer, og nivåene deres sank med alderen, ifølge forskerne.

Overfloden av lipiddråper og peroksisomer varierer basert på iboende egenskaper, men ormene som naturlig hadde flere av disse organellene levde lenger, lik effekten av oljesyre.

Oljesyre påvirker ikke bare organeller, men beskytter også cellene ved å hemme lipidoksidasjon, en kjemisk reaksjon som skader cellemembraner. I motsetning til dette er effekten av elaidinsyre motsatt, siden den fremmer oksidasjon og kompromitterer celleintegriteten, noe som fører til lavere forventet levealder.

Dette er sammenhengen mellom kosthold og lang levetid, ifølge forskerne som forsøkte å forklare i detalj hvorfor og hvordan spesifikke komponenter i middelhavsdietten kan forlenge levetiden.

Konklusjonene forskerne trekker kan være nyttige for å forbedre kostholdsrådene. De kan også gi innsikt i hvordan man effektivt kan bekjempe aldringsprosesser ved å etterligne beskyttelsen mot oksidasjon fra oljesyre.

Forskerne erkjenner imidlertid at disse funnene for øyeblikket bør betraktes som lovende funn som krever ytterligere omfattende studier for å avgjøre om lignende resultater kan oppnås ved å observere mennesker når det gjelder å forbedre forventet levealder.

Written by Alius Noreika

Referanse: ScienceAlert

Kilde lenke

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -