20.2 C
Brussel
Fredag, september 29, 2023
NyheterEn ny måte å oppdage naturkatastrofer som tsunamier

En ny måte å oppdage naturkatastrofer som tsunamier

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Gaston de Persigny
Gaston de Persigny
Gaston de Persigny - Reporter kl The European Times Nyheter

Mer fra forfatteren

Luftbåren infralyd kan forbedres kan forbedre tsunamivarsler og andre beredskapsreaksjoner.

Forskere fra den amerikanske delstaten Alaska har funnet ut at sensorer som oppdager endringer i atmosfærisk trykk på grunn av jordskjelv kan motta data om store jordskjelv og eksplosjoner som overskrider maksimalkapasiteten til mange seismometre, rapporterte den elektroniske utgaven "Euricalert".

Sensorer som oppdager uhørbare infralyder i luften kan forbedre tsunamivarsler og andre nødreaksjoner samtidig som kostnadene reduseres.

Studien av eksperter fra Geophysical Institute ved University of Alaska i Fairbanks viser at disse enhetene kan bestemme omfanget av jordskjelv mer nøyaktig enn noen seismografer. Det første tsunamivarselet er kun basert på estimert størrelse og plassering.

Infralydsensorer brukes ofte til andre formål som å oppdage mineeksplosjoner eller atomdetonasjoner. De oppdager også jordskred, vulkanutbrudd eller meteorer som kommer inn i jordens atmosfære.

"Det vi har gjort er å bruke infralyd til et formål det egentlig ikke er ment for," sier Ken McPherson ved Alaska Geophysical Institute. "Vi fant ut at det fungerer bra for å gi fullstendige data for sterke jordskjelv."

Disse infralyddetektorene brukes vanligvis til ikke-seismiske formål, inkludert å oppdage eksplosjoner i gruveindustrien eller atomdetonasjoner. De registrerer også jordskred, vulkanutbrudd eller meteoritter som kommer inn i jordens atmosfære.

Sensorene registrerer endringer i atmosfærisk trykk forårsaket av infralydbølger, hvis frekvens er lavere enn det mennesker kan høre.

Infralydsensorer kan registrere hele spekteret av jordens overflatebevegelse under et jordskjelv ved å fange opp endringer i atmosfærisk trykk forårsaket av skiftende lag.

Seismografer oppdager den faktiske bevegelsen av jordoverflaten. Problemet med dem er at de har en øvre grense, noe som betyr at data for noen store jordskjelv som overskrider denne grensen kan mangle. Seismografer kan også mislykkes i å oppdage svakere skjelvinger hvis episenteret deres er for nær instrumentet.

Seismologer kan forhindre disse hullene, blant annet ved å bruke sterke bevegelsessensorer. De har ingen begrensninger når det kommer til sterke skjelvinger, men er dyrere og mindre nøyaktige når det gjelder å oppdage data fra svakere.

Infralydsensorer er billigere og opererer i samme hastighet som seismografer. Dette er spesielt viktig i tilfelle en tsunami. US National Tsunami Warning Center har bare fire minutter på seg til å sende ut varsler i det øyeblikket et jordskjelv inntreffer.

Foto av Ray Bilcliff: https://www.pexels.com/photo/giant-tsunami-wave-9156792/

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -