11.9 C
Brussel
Mandag, september 25, 2023
MiljøTraktat mot plastforurensning, en fryktsom seier

Traktat mot plastforurensning, en fryktsom seier

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Mer fra forfatteren

Etiopia - Massedrap fortsetter, fare for ytterligere "storskala" grusomheter

Etiopia – Massedrap fortsetter, fare for ytterligere "storskala" grusomheter

0
Den siste rapporten om Etiopia dokumenterer grusomheter utført «av alle parter i konflikten» siden 3. november 2020 – datoen for den væpnede konflikten i Tigray

Fra 29. mai til 2. juni ble 175 land enige om en internasjonal traktat for å bekjempe plastforurensning.

Speaking under åpningen på mandag uttalte UNEP-sjef Inger Andersen rett ut at «vi kan ikke resirkulere oss ut av dette rotet", og legger til at "bare eliminering, reduksjon, en full livssyklustilnærming, åpenhet og en rettferdig overgang kan gi suksess."

Og i sin innledende tale beskrev Emmanuel Macron plastforurensning som «en tidsinnstilt bombe»: «I dag utvinner vi fossilt brensel for å produsere plast, som vi deretter brenner. Dette er økologisk tull.

Etter fem dager med møysommelige forhandlinger vil en første versjon undersøkes i november på et møte i Nairobi (Kenya), med sikte på en endelig traktat innen utgangen av 2024.

På det siste møtet, ledet av Frankrike og Brasil, ble forslaget til resolusjon vedtatt i plenum kl Unesco hovedkvarter i Paris fredag ​​kveld.

I følge teksten ber "den internasjonale forhandlingskomiteen (INC) sin leder om å utarbeide, med bistand fra sekretariatet, et utkast til den første versjonen av den juridisk bindende internasjonale traktaten".
Forhandlerne, som hadde vært i møte siden mandag, klarte først å komme til kjernen av saken onsdag kveld, etter to dager med blokkering av Saudi-Arabia og flere Gulf-land, Russland, Kina, Brasil og India. Denne blokkeringen var knyttet til spørsmålet om man skulle ty til to tredjedels flertall ved manglende enstemmighet under den fremtidige behandlingen av et traktatutkast. I en femlinjers uttalelse som erkjente avvikene, ble emnet utsatt.

Diskusjonene avdekket motstridende tilnærminger: på den ene siden talsmenn for en ambisiøs avtale, som ønsker å takle plast fra produksjon til avhending. Sistnevnte, ledet av Norge og Rwanda og inkludert EU og Japan, satser på bindende mål for å redusere plastproduksjonen, og på å forby de mest problematiske bruksområdene (inkludert engangsplast). På den annen side fokuserer en gruppe land som er store produsenter av olje og plast på spørsmålet om avfall, og tar til orde for resirkulering eller andre teknologiske løsninger for å lindre problemet. Disse landene, inkludert Kina og USA, presser på for en mindre restriktiv tekst.

Ifølge den franske avisen Mediapart forsøkte 190 lobbyister å sette bremsen på fremgangen. De forsvarte interessene til globale giganter som Nestlé, Lego, Exxon Mobil og Coca-Cola, og franske selskaper som Carrefour, Michelin, Danone og Total Energies.

I tillegg til deres representanter, spesielt European Plastics Europa foreningen, bak tilsynelatende grønne strukturer som Alliance to End Plastic Waste NGO (grunnlagt av oljeindustrien) var godt representert på Unesco. Men alle de profesjonelle, vitenskapelige og assosiative observatørene som hadde vist seg i kraft var ikke i stand til å komme inn hver dag på grunn av plassmangel.

Visste du dette?

Mer enn 400 millioner tonn plast produseres hvert år over hele verden, halvparten er designet for å brukes kun én gang. Av det er mindre enn 10 prosent gjenvunnet.

Anslagsvis 19-23 millioner tonn havner i innsjøer, elver og hav årlig. Det er omtrent vekten av 2,200 Eiffeltårn til sammen.

Årlig strømmer rundt 11 millioner tonn plastavfall ut i havet. Dette kan tredobles innen 2040 og mer enn 800 marine og kystnære arter er påvirket av denne forurensningen gjennom svelging, sammenfiltring og andre farer.

Mikroplast – små plastpartikler opp til 5 mm i diameter – finner veien inn i mat, vann og luft. Det er anslått at hver person på planeten bruker mer enn 50,000 XNUMX plastpartikler per år tilsvarende et kredittkort – og mange flere hvis innånding vurderes.

Kassert eller brent engangsplast skader menneskers helse og biologisk mangfold og forurenser alle økosystem fra fjelltopper til havbunnen.

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -