4.4 C
Brussel
Mandag, desember 4, 2023
ØkonomiEU og New Zealand signerer ambisiøs frihandelsavtale, øker økonomisk vekst...

EU og New Zealand signerer ambisiøs frihandelsavtale, øker økonomisk vekst og bærekraft

Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein er etterforskningsreporter for The European Times. Han har etterforsket og skrevet om ekstremisme siden begynnelsen av vår publisering. Hans arbeid har kastet lys over en rekke ekstremistiske grupper og aktiviteter. Han er en målbevisst journalist som går etter farlige eller kontroversielle temaer. Arbeidet hans har hatt en reell innvirkning i å eksponere situasjoner med en ut av boksen tenkning.

Den europeiske union (EU) og New Zealand har offisielt signert en banebrytende frihandelsavtale (FTA) som har et enormt potensial for økonomisk vekst og bærekraft. Denne landemerkeavtalen forventes å gi betydelige gevinster for EU, og kutte rundt 140 millioner euro i avgifter for EU-selskaper årlig fra det første året av implementering. Med en estimert vekst på opptil 30 % i bilateral handel innen et tiår, kan frihandelsavtalen potensielt drive årlig EU-eksport med opptil 4.5 milliarder euro. Dessuten har EU-investeringer i New Zealand potensial til å øke med opptil 80 %. Denne historiske avtalen skiller seg også ut på grunn av dens enestående bærekraftsforpliktelser, inkludert respekt for Paris-klimaavtalen og kjernearbeidsrettigheter.

Nye eksportmuligheter og forretningsfordeler:

Frihandelsavtalen mellom EU og New Zealand åpner nye horisonter for bedrifter av alle størrelser. Den eliminerer alle tollsatser på EU-eksport til New Zealand, og utvider markedsadgangen og handelspotensialet. Avtalen fokuserer spesifikt på nøkkelsektorer som finansielle tjenester, telekommunikasjon, maritim transport og leveringstjenester, noe som gjør det mulig for EU-bedrifter å ta seg inn i tjenestemarkedet i New Zealand. Begge parter har sikret ikke-diskriminerende behandling av investorer, forbedret investeringsutsiktene og fremmet et gunstig forretningsmiljø.

Avtalen forbedrer også tilgangen til New Zealands offentlige anskaffelseskontrakter for EU-bedrifter, og letter handel med varer, tjenester, verk og konsesjoner. Det effektiviserer dataflyt, etablerer forutsigbare og transparente regler for digital handel, og sikrer et sikkert nettmiljø for forbrukerne. Ved å forhindre uberettigede krav til datalokalisering og opprettholde høye standarder for beskyttelse av personopplysninger, fremmer avtalen digital handel og personvern.

New Zealand er en nøkkelpartner for oss i Indo-Stillehavsregionen, og denne frihandelsavtalen vil bringe oss enda tettere sammen. Med dagens underskrift har vi tatt et viktig skritt for å gjøre avtalen til virkelighet. Denne moderne frihandelsavtalen gir store muligheter for våre selskaper, våre bønder og våre forbrukere, på begge sider. Med enestående sosiale og klimaforpliktelser driver den rettferdig og grønn vekst samtidig som den forsterker Europas økonomiske sikkerhet.

Ursula von der Leyen, president for EU-kommisjonen – 09

Øk handel med landbruk og mat:

Landbruks- og matsektoren er satt til å dra betydelig nytte av frihandelsavtalen mellom EU og New Zealand. Bønder i EU får umiddelbar tilgang til det newzealandske markedet, ettersom tollsatser på viktige eksportvarer som svinekjøtt, vin, sjokolade, sukkervarer og kjeks er eliminert fra dag én. Videre ivaretar avtalen beskyttelsen av nesten 2,000 EU-viner og brennevin.

I tillegg sikrer den beskyttelsen av 163 tradisjonelle EU-produkter kjent som geografiske indikasjoner, inkludert ikoniske varer som Asiago- og fetaost, Lübecker-marsipan og Istarski pršut-skinke. Imidlertid har sensitive landbrukssektorer som meieri, storfekjøtt, sauekjøtt, etanol og søtmais blitt adressert gjennom bestemmelser som begrenser handelsliberalisering. Tollsatskvoter vil tillate begrenset import fra New Zealand til null eller reduserte tollsatser, og ivaretar interessene til EU-produsenter.

EU-New Zealand tar enestående forpliktelser til bærekraft:

EU-New Zealand FTA setter nye standarder for bærekraftsforpliktelser i handelsavtaler. Den integrerer EUs omfattende tilnærming til handel og bærekraftig utvikling, med vekt på grønn og rettferdig økonomisk vekst. Avtalen inneholder ambisiøse forpliktelser om handel og bærekraftig utvikling, som dekker et bredt spekter av spørsmål.

Den inkluderer et dedikert kapittel om bærekraftige matsystemer, som fremhever viktigheten av miljømessig ansvarlig landbrukspraksis. I tillegg inneholder avtalen en bestemmelse om handel og likestilling, med sikte på å fremme inkluderende vekst. Spesielt tar den opp spørsmålet om handelsrelaterte subsidier til fossilt brensel, og viser en forpliktelse til miljøansvar. Frihandelsavtalen legger også til rette for liberalisering av miljøvarer og -tjenester, og fremmer grønne teknologier og løsninger.

Neste trinn og fremtidsutsikter:

EU-New Zealand FTA venter nå på samtykke fra Europaparlamentet. Når parlamentet godkjenner avtalen, kan Rådet vedta beslutningen om inngåelsen. Ved fullføring av ratifikasjonsprosessen i både EU og New Zealand, vil avtalen tre i kraft, og åpne for en ny æra med økonomisk samarbeid og velstand.

Denne avtalen understreker EUs forpliktelse til en åpen handelstilnærming og styrker engasjementet i Indo-Stillehavsregionen. President Ursula von der Leyen uttrykte optimisme angående frihandelsavtalen, og understreket viktigheten av New Zealand som en nøkkelpartner i Indo-Stillehavsregionen. Hun fremhevet de store mulighetene avtalen gir for bedrifter, bønder og forbrukere på begge sider, og fremmer rettferdig og bærekraftig vekst samtidig som den øker Europas økonomiske sikkerhet.

Konklusjon:

Frihandelsavtalen mellom EU og New Zealand representerer en banebrytende milepæl i internasjonale handelsforbindelser. Ved å knytte dypere økonomiske bånd, baner denne frihandelsavtalen vei for økt handel, investeringer og samarbeid. Dens vektlegging av bærekraft og overholdelse av globale forpliktelser illustrerer ytterligere EUs dedikasjon til ansvarlig handelspraksis.

Etter hvert som avtalen går mot ratifisering, tjener den som et bevis på kraften til internasjonale partnerskap for å fremme økonomisk vekst og bærekraft. EU og New Zealand har satt et sterkt eksempel, og viser at handel kan være en kraft for positiv endring samtidig som den fremmer delt velstand og en grønnere fremtid.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -