3.1 C
Brussel
onsdag 28. februar 2024
AsiaIRAK, kardinal Sako flykter fra Bagdad til Kurdistan

IRAK, kardinal Sako flykter fra Bagdad til Kurdistan

Et ytterligere skritt tatt for den økende marginaliseringen og skjørheten av det kristne fellesskapet. Hva vil EU gjøre?

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, tidligere chargé de mission ved kabinettet til det belgiske utdanningsdepartementet og ved det belgiske parlamentet. Han er direktør for Human Rights Without Frontiers (HRWF), en NGO med base i Brussel som han grunnla i desember 1988. Hans organisasjon forsvarer menneskerettigheter generelt med et spesielt fokus på etniske og religiøse minoriteter, ytringsfrihet, kvinners rettigheter og LHBT-personer. HRWF er uavhengig av enhver politisk bevegelse og enhver religion. Fautré har utført faktaoppdrag om menneskerettigheter i mer enn 25 land, inkludert i farlige regioner som i Irak, i det sandinistiske Nicaragua eller i maoistiske territorier i Nepal. Han er foreleser ved universiteter innen menneskerettigheter. Han har publisert mange artikler i universitetstidsskrifter om forholdet mellom stat og religioner. Han er medlem av Presseklubben i Brussel. Han er menneskerettighetsforkjemper i FN, Europaparlamentet og OSSE.

Et ytterligere skritt tatt for den økende marginaliseringen og skjørheten av det kristne fellesskapet. Hva vil EU gjøre?

Fredag ​​21. juli ankom patriarken Sako fra den kaldeisk-katolske kirken Erbil etter den nylige opphevelsen av et avgjørende dekret som garanterer hans offisielle status og hans immunitet som religiøs leder. På jakt etter en trygg havn ble han hjertelig velkommen av kurdiske myndigheter.

3. juli opphevet den irakiske presidenten Abdul Latif Rashid et spesielt presidentdekret utstedt i 2013 av tidligere president Jalal Talabani som ga kardinal Sako fullmakter til å administrere kaldeiske begavelsessaker og offisielt anerkjente ham som leder av den kaldeiske katolske kirke.

I en offisiell uttalelse forsvarte det irakiske presidentskapet beslutningen om å tilbakekalle presidentdekretet, og sa at det ikke hadde noe grunnlag i grunnloven siden presidentdekreter kun utstedes for de som jobber i statlige institusjoner, departementer eller statlige komiteer. 

"Virkelig, en religiøs institusjon regnes ikke som en statlig institusjon, den ansvarlige geistligheten regnes ikke som en ansatt i staten, for å utstede et dekret for utnevnelsen hans," lød presidentens uttalelse. 

I følge det kurdiske mediet Rudaw kom den irakiske presidentens avgjørelse etter at han møtte Rayan al-Kaldani, sjefen for Babylonbevegelsen, et politisk parti med en milits kalt "Babylon Brigades", som hevder å være kristen, men faktisk tilknyttet de pro-iranske folkemobiliseringsstyrkene (PMF) og den islamske revolusjonsvakten (IRG). Al-Kaldanis mål er å sidelinje det kaldeiske patriarkatet og påta seg rollen som representant for kristne i landet.

Avgjørelsen til den irakiske presidenten kommer i tillegg til annen negativ utvikling som klart fører til den planlagte forsvinningen av det kristne samfunnet fra dets historiske land i Irak.

Av spesiell bekymring er

  • de ulovlige landervervene på den historisk kristne Nineve-sletten;
  • de nye valgreglene som påvirker fordelingen av seter reservert for kristne kandidater;
  • datainnsamlingen av den irakiske regjeringen for å lage en "database" om kristne samfunn;
  • media og sosial kampanje for å ødelegge omdømmet til kardinal Sako;
  • gjennomføringen av en lov som forbyr import og salg av alkohol, inkludert vin som er nødvendig for gudstjenestevirksomheten til de kristne samfunnene.

Kardinal Sako og Babylon-bevegelsen

Kardinal Sako, som organiserte det historiske besøket til pave Frans i Irak i 2021, ble utnevnt til kardinal for den kaldeiske katolske kirke av paven i Vatikanet i 2018.

Sako and the Babylon Movement ledet av Kildani, som er anklaget for å være drivkraften bak opphevelsen av presidentdekretet, har lenge vært involvert i en ordkrig.

På den ene siden har patriarken jevnlig fordømt militslederen for å ha hevdet å representere de kristnes interesser til tross for at partiet hans vant fire av de fem kvoteplassene som ble tildelt kristne i det irakiske parlamentsvalget i 2021. Kandidatene hans ble omfattende og åpent støttet av sjiamuslimske politiske krefter tilknyttet Iran i den unaturlige koalisjonen.

På den annen side har Kildani anklaget Sako for å engasjere seg i politikk og skade omdømmet til Den kaldeiske kirke.

Kildani ga ut en uttalelse der han anklager Sako for å flytte til Kurdistan-regionen «for å unnslippe det irakiske rettsvesenet i saker som er reist mot ham». 

Kildani avviste også at Sako stemplet bevegelsen hans som en brigade. «Vi er en politisk bevegelse og ikke brigader. Vi er et politisk parti som deltar i den politiske prosessen, og vi er en del av Running the State Coalition, heter det i uttalelsen. 

Kardinal Sako på flukt fra Bagdad

Fratatt enhver offisiell anerkjennelse kunngjorde kardinal Sako sin avgang fra Bagdad til Kurdistan i en pressemelding utstedt 15. juli. Grunnen til at han ga kampanjen rettet mot ham og forfølgelsen av samfunnet hans.

I begynnelsen av mai befant lederen av den kaldeiske kirke seg i sentrum av en voldsom mediekampanje, etter hans kritiske uttalelser om den politiske representasjonen av Iraks kristne minoritet. Patriark Sako hadde kritisert det faktum at politiske flertallspartier okkuperte seter i parlamentet reservert ved lov for minoritetskomponenter av befolkningen, inkludert kristne.

For et drøyt år siden, ved åpningen av de kaldeiske biskopenes årlige synode i Bagdad 21. august, pekte kardinal Sako på behovet for en mentalitetsendring og det «nasjonale systemet» i landet hans, der «den islamske arven har gjort kristne til annenrangs borgere og tillater tilranelse av deres eiendom». En endring som pave Frans allerede hadde bedt om i mars 2021, under sin reise til landet.

De siste hendelsene siden mai i Irak viser hvor farlig truet rundt 400,000 XNUMX troende i det kaldeiske katolske samfunnet er.

Noen sier at patriark Sako burde ha fulgt eksemplet til den ukrainske presidenten Zelensky, som nektet å flykte i en taxi og valgte å bli hos folket sitt og kjempe ved siden av de russiske inntrengerne, men generelt sett var det et landsomfattende ramaskrik i det kristne samfunnet og utover om presidentdekretet.

Et landsomfattende og internasjonalt ramaskrik

Avgjørelsen utløste et landsomfattende ramaskrik fra kristne samfunnsmedlemmer og ledere, som fordømte den irakiske presidentens manøver og beskrev den som et direkte angrep på kardinal Sako, en høyt respektert skikkelse i samfunnet hans og over hele verden. 

Innbyggere i Ainkawa, et distrikt med kristent flertall som ligger i den nordlige kanten av Erbil by, fylte gaten foran katedralen Saint Joseph for flere dager siden for å protestere mot det de kalte den "klare og fullstendige krenkelsen" mot samfunnet deres.

«Dette er en politisk manøver for å gripe resten av det kristne har etterlatt seg i Irak og Bagdad og å utvise dem. Dessverre er dette en åpenbar målretting av de kristne og en trussel mot deres rettigheter, sa Diya Butrus Slewa, en ledende menneske- og minoritetsrettighetsaktivist fra Ainkawa, til Rudaw English. 

Noen muslimske samfunn ga også uttrykk for sin støtte til patriark Sako. The Committee of Muslim Scholars of Iraq, landets høyeste sunnimuslimske myndighet, uttrykte sin solidaritet med ham og fordømte holdningen til republikkens president. Iraks høyeste sjiamyndighet, Ayatollah Ali Al Sistani, har også erklært sin støtte til den kaldeiske patriarken og håper han vil returnere til sitt hovedkvarter i Bagdad så snart som mulig.

L'Œuvre d'Orient, en av den katolske kirkes ledende hjelpeorganisasjoner som bistår østlige kristne, har uttrykt alvorlig bekymring over den irakiske regjeringens beslutning om å tilbakekalle statens anerkjennelse av kardinal Sakos autoritet til å administrere den kaldeiske kirken og dens eiendeler.

I en uttalelse avgitt 17. juli, L'Œuvre d'Orient oppfordret Iraks president Abdel Latif Rashid til å omgjøre avgjørelsen.

"Ni år etter (ISIS) invasjonen er Iraks kristne truet av interne politiske spill," beklaget L'Œuvre d'Orient, som har bistått de østlige kirkene i Midtøsten, Afrikas horn, Øst-Europa og India i rundt 160 år.

EU skal tie?

19. mars holdt Samarbeidsrådet mellom EU og Irak sitt tredje møte, etter en pause på syv år på grunn av den såkalte komplekse situasjonen i Irak og virkningen av COVID-19.

Møtet ble ledet av den høye representanten for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk, Josep Borrell. Utenriksministeren, Fuad Mohammed Hussein, ledet den irakiske delegasjonen.

Josep Borrell, Høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk, ble sitert for å si i en offisiell uttalelse: «Den irakiske regjeringen kan stole på vår hjelp – til fordel for det irakiske folket, men også for regional stabilitet. Fordi ja, vi setter stor pris på den konstruktive rollen til Irak i denne regionen.

Samarbeidsrådet diskutert utviklingen i Irak og i EU, regionale anliggender og sikkerhet, og temaer som migrasjon, demokrati og menneskerettigheter, handel og energi. Ordene «menneskerettigheter» forsvant fra den endelige EU-Irak-felleserklæringen, men ble erstattet av «ikke-diskriminering», «rettsstaten» og «godt styresett».

Dette er imidlertid fortsatt et solid grunnlag for EU-institusjonene til å oppfordre Iraks president om den økende marginaliseringen og skjørheten av det kristne samfunnet, den siste utviklingen er fratakelsen av den nasjonale og sosiale statusen til kardinal Sako. Dette er den siste spikeren i det kristne fellesskapets kiste etter kampanjen i sosiale medier mot den kaldeiske patriarken, ulovlige erverv av kristne landområder, en mistenkelig database over kristne og det fryktede kommende forbudet mot vin til messen. En beredskapsplan som ligner den som gjelder overlevelse av yezidiminoriteten er nødvendig.

Hva vil EU gjøre for å unngå den langsomme døden til en annen etno-religiøs minoritet?

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -