0.1 C
Brussel
Tirsdag, november xnumx, xnumx
IntervjuSosiologi Unplugged: Peter Schultes øyeåpnende intervju om "sekter" og "kulter"

Sociology Unplugged: Peter Schultes øyeåpnende intervju om "sekter" og "kulter"

Juan Sanchez Gil
Juan Sanchez Gil
Juan Sanchez Gil - kl The European Times Nyheter - Mest i de bakre linjene. Rapportering om bedrifts-, sosiale og statlige etiske spørsmål i Europa og internasjonalt, med vekt på grunnleggende rettigheter. Gir også stemme til de som ikke blir lyttet til av de generelle mediene.

I en verden hvor ideologier og sekter ofte skaper kontroverser og forvirring, blir forståelsen av vanskelighetene ved disse fenomenene avgjørende. The European Times hadde den sjeldne muligheten til å sette seg ned med Peter Schulte, en anerkjent samfunnsviter og tidligere Weltanschauungsbeauftragter (som mange kalte en "sekt-/kultkommissær"), som dykket ned i dybden av disse emnene i over et tiår. I dette eksklusive intervjuet deler Schulte sine dyptgående erfaringer, refleksjoner og observasjoner som kaster lys over den ofte misforståtte verdenen av "sekter" og "kulter."

Introduksjon

Med en karriere som spenner fra 1998 til 2010, utsatte Schultes rolle som representant for ideologier og sekter ham for ulike perspektiver og gripende livshistorier. I motsetning til konvensjonelle forventninger fant han ut at den sanne natur av disse sakene var langt mer kompleks og sammenvevd med samfunnet enn tidligere antatt. I denne oppriktige samtalen tar Schulte for seg hvordan hans møter med individer som søkte hjelp ofte førte til overraskende avsløringer, som overskrider fremstillingen på overflaten av såkalte «kulter».

Etter hvert som samtalen flyter, fordyper Schulte også sine erfaringer med Scientology, et tema som fortsetter å fange offentlig oppmerksomhet. Gjennom nitid forskning og analyse avdekker han de sosiologiske faktorene som driver stigmatiseringen av denne religiøse bevegelsen, utfordrer rådende oppfatninger og reiser tankevekkende spørsmål om samfunnsverdier og moral. Boken hans dekker spørsmål som "På hvilket plausibelt grunnlag var Scientology erklært en sosial trussel? Hva var årsakene til disse handlingene? Hvilke institusjoner, personer eller andre aktører var vesentlig involvert? Hvilke midler brukte de til å lage Scientology virke farlig?".

I denne øyeåpnende diskusjonen tilbyr Schulte et nytt perspektiv på "kultproblemet", og oppfordrer til en mer nyansert og objektiv tilnærming til å forstå ny religiøsitet og spiritualitet. Han mener at staten, ikke bare kirkene, bør spille en rolle i å fremme åpenhet og fremme informerte meninger om religiøse spørsmål.

Bli med oss ​​når vi legger ut på en kunnskaps- og opplysningsreise med Peter Schulte, og utforsker de skjulte kompleksitetene bak ideologier og sekter i dette eksklusive intervjuet brakt til deg av The European Times.

The European Times: Hvordan ble du en "representant for ideologier og sekter" (Weltanschauungsbeauftragter)?

Peter Schulte: Det var faktisk ganske trivielt. Jeg hadde tatt doktorgraden min som samfunnsviter i 1998, hadde jobbet med forskning en stund og var rett og slett ute etter en ny utfordring. Ved en tilfeldighet kom jeg over en avisannonse: folk ble søkt for å opprette og administrere et informasjonssenter for religiøse og ideologiske spørsmål. Arbeidsgiveren var provinsen Tyrol. Jeg søkte og ble akseptert uten å vite hva jeg kunne forvente.

Hvor lenge jobbet du der?

PS: Fra 1998 til 2010, i den sosiopolitiske avdelingen til kontoret til den tyrolske regjeringen. Jeg hadde to ansatte, et stort kontor og var ansvarlig for rådgivnings- og informasjonsområdet "sekteriske spørsmål".

Hvilke erfaringer hadde du i løpet av denne tiden?

PS: Jeg syntes det var interessant å vite hvilke personer som henvendte seg til en slik institusjon med hvilke bekymringer. Den første informasjonen jeg fikk var materiale fra ulike sektrådgivningssentre i Tyskland og Østerrike, fra kirkelige og statlige initiativer og også fra private foreldre. Tegnene var tydelige: Faren for såkalte kulter er veldig stor og jeg kan også være en som er involvert i kampen mot det onde i verden. De nødvendige våpnene til dette, nemlig informasjonsbrosjyrer av alle slag, ble levert umiddelbart.

Men de som henvendte seg direkte til meg for å få råd var mindre interessert i litteratur. De var mer interessert i konkrete, hverdagslige problemer som åpenbart hadde med de såkalte sektene å gjøre. Ved nærmere undersøkelse viste det seg imidlertid ofte at problemene deres var mer komplekse og vidtrekkende og at årsaksproblemet – altså den såkalte kulten – bare var en del av hele samhandlingssystemet.

Dette var for det meste individuelle livshistorier hvor det ble forsøkt å konstruere en «kultlignende» kontekst. Noen hjelpesøkere var i en så alvorlig tilstand at de ikke lenger var i stand til å gjennomføre rådgivning.

De trodde på konspirasjonsteorier og fremmede makter som ville begrense og manipulere dem i deres handlinger. Disse observasjonene blir fullstendig ignorert i rådgivningsscenen, selv om de etter min mening danner et viktig grunnlag for diskusjonen om hvordan man skal håndtere såkalte kulter.

Hva kan du fortelle oss om din erfaring med Scientology?

PS: Scientology tjener mange mennesker som en projeksjonsskjerm for ondskap par excellence. Det er helt irrelevant om anklagene er sanne eller usanne, det som er viktig er at de tjener til å forevige myter om såkalte sekter. Rådgivningsscenen gjør alt for å transportere og opprettholde dette bildet. Det fikk meg til å lure da jeg leste at i mange rådgivningssentre, Scientology er øverst på listen over forespørsler. Jeg kunne ikke gjøre denne observasjonen.

I løpet av min aktive tid forventet jeg medlemmer av Scientology som søkte hjelp, akkompagnement og rådgivning i sin utgang. Men ingen kom til meg, i stedet kom det folk fra anerkjente kirker som ville bort til meg, stort sett høyere funksjonærer som ikke kom overens med kirkemyndigheten. Og selv om de var veldig engasjerte i det felles beste, var de fulle av selvtillit og skyldfølelse.

Den dag i dag en åpen diskurs om Scientology mangler, spesielt svaret på det generelle spørsmålet om betydningen av ny religiøsitet og spiritualitet i en verden som har blitt forvirrende. Jeg ser et annet problem i de klassiske medienes oppgave å publisere pålitelig informasjon og fakta. Men med fremveksten av sosiale medier og nye informasjonskanaler blir de ofte tvunget til å skape oppmerksomhet slik at lesertall ikke faller fra.

Hva fikk deg til å forlate jobben etter 12 år?

PS: Jeg skjønte at jeg ikke kom noen vei. Delstatsregjeringen hadde forventninger som jeg ikke var villig eller i stand til å oppfylle. Så lenge du sprer den "sekteriske faren" og dermed kaller spøkelset ved dets navn, er du en del av et fellesskap som ikke kjenner noen tvil på deg selv. Alle må tenke likt og de som ikke gjør det trues med ekskludering og evig forvisning. Det er karakteristisk for en stor del av rådgivningsscenen at den i stor grad ignorerer motstridende meninger og erfaringer, selv om den peker på nettopp dette problemet i «sekter».

Du skrev en bok en gang senere.

DieAkte Scientology bok Sociology Unplugged: Peter Schultes øyeåpnende intervju om "sekter" og "kulter"

PS: Ja, jeg ønsket å gjøre mine observasjoner og erfaringer tilgjengelig for et interessert publikum, for å bringe en ny impuls inn i diskusjonen, for å si det sånn. Resultatet ble en populærvitenskapelig analyse som ser på temaet på ulike nivåer.

Din nye bok er helt og holdent viet til emnet Scientology. Hvorfor?

PS: Jeg ville vite hvordan denne kontroversen oppsto, hvorfor Scientology blir observert av det tyske kontoret for beskyttelse av grunnloven og hvilke sosiologiske faktorer påvirker det sosiale bildet av Scientology. For å gjøre dette undersøkte jeg intensivt i årevis, jobbet gjennom dokumenter og gjennomførte intervjuer. Inspeksjonen av filene til den tyske føderale regjeringen viser alene hvor tynne dataene faktisk er og det Scientology har faktisk blitt observert av Kontoret for beskyttelse av grunnloven siden 1997 uten noe grunnlag.

Scientology er et interessant fenomen fordi vi kan observere de sosiologiske faktorene eksklusjon og stigmatisering i måten samfunnet håndterer denne nye religiøse bevegelsen. Denne diskusjonen handler verken om fakta eller sannhet, men om håndtering av verdier og moral. En religiøs bevegelse som fordømmer psykiatriens fortid og dens metoder generelt, har aldri eksistert i Tyskland. Samtidig kunne jeg observere at enkelte interesseorganisasjoner jobber svært intensivt for å presentere såkalte drop-outs som representanter for hele samfunnet, med sikte på å spre et negativt bilde av Scientology i samfunnet. Noen ganger hadde jeg inntrykk av at dette var et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra avvikene i de offisielle kirkene.

Filen Scientology tall Sosiologi Unplugged: Peter Schultes øyeåpnende intervju om "sekter" og "kulter"
Sociology Unplugged: Peter Schultes øyeåpnende intervju om "sekter" og "kulter" 4

Hva var reaksjonen på boken din?

PS: Jeg forventet mer: mer moralsk indignasjon, flere argumenter, flere diskusjoner. Selv om det er flere tusen bøker i omløp, virker det på meg som om boken er stille. Selv tidligere kolleger fra konsulentmiljøet reagerte ikke på publiseringen min, og det gjorde heller ikke det tyske kontoret for beskyttelse av grunnloven. I stedet kunne jeg lese noen anmeldelser på Amazon. Jeg ble imidlertid verken angrepet som en rede-ødelegger eller som uvitenskapelig.

I mellomtiden er en engelsk oversettelse av boken tilgjengelig og vil bli publisert snart.

I ettertid: Hvordan ser du på «kultproblemet» generelt?

PS: Diskusjonen er fullstendig overdrevet, og ingenting stilles spørsmål ved. Området med såkalte sekter angår kun enkelte områder av samfunnet vårt, og det handler ofte om verdiorienteringer eller rett og slett om spørsmålet om hva som er tillatt og ikke. Det er interesseorganisasjoner som har et problem med nyreligiøsitet og spiritualitet, folk som mener at det er skadelig for mennesker. Hvorfor folk henvender seg til nye spirituelle tilbud, hva de leter etter eller finner der, eller det faktum at folk rett og slett føler seg godt ivaretatt i slike grupper, det er helt irrelevant for disse interessegruppene.

Vi bør ikke overlate spørsmålet til kirkene alene – slik det har skjedd tidligere – fordi staten faktisk burde ha som oppgave å sørge for åpenhet i religionsspørsmål eller garantere informasjonsbalansen. På denne måten kunne innbyggeren danne seg en objektiv oppfatning.

FECRIS er en internasjonal forening som samler ulike anti-sektbevegelser. Har du noen erfaring med dette?

PS: I Østerrike er det også en organisasjon som støtter og promoterer FECRIS. Medlemmene er whippersnappere som motsetter seg enhver form for ny religiøsitet og spiritualitet. De spredte merkelige teorier om "kulter" og deres "metoder". Jeg hadde hele tiden følelsen av at de prøvde å skylde familiekonflikter på "kulter".

Hva gjør du i dag?

PS: Jeg er selvstendig næringsdrivende i helsesektoren. Her må jeg kommunisere mye i øyehøyde, noe mine klienter og også jeg setter stor pris på. Jeg er fortsatt interessert i emnet, og av og til mottar jeg fortsatt invitasjoner til å si min mening om temaet religiøse bevegelser.


Mer om Peter Schulte:

peter Sosiologi Unplugged: Peter Schultes øyeåpnende intervju om "sekter" og "kulter"

Peter Schulte er en fremtredende samfunnsviter kjent for sine innsiktsfulle bidrag til sosiologi og ideologier. Han tjente som regjeringens "representant" for ideologier og sekter i tolv år, og fikk unik innsikt i kompleksiteten til religiøse og ideologiske spørsmål. Schultes forskning utfordret rådende oppfatninger, og tok til orde for en mer nyansert forståelse av nye religiøse bevegelser. I dag er han selvstendig næringsdrivende i helsesektoren, og fortsetter å dele sin kunnskap og kompetanse. Schultes lidenskap for å avdekke menneskelig atferd og fremme informerte diskusjoner har gitt en varig innvirkning på samfunnsvitenskapens verden.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -