1.6 C
Brussel
Torsdag november 30, 2023
MiljøI Kina bruker noen eldgammel teknologi for å kjøle hjem

I Kina bruker noen eldgammel teknologi for å kjøle hjem

Gaston de Persigny
Gaston de Persigny
Gaston de Persigny - Reporter kl The European Times Nyheter

Himmelbrønnene, også kjent som "luftsjakter", fungerer som et middel for ventilasjon og gir skygge fra solen!

Synet av de massive boligkompleksene, som rommer en betydelig del av Kinas befolkning, er forbløffende.

Bare ved å se på de enorme betongbygningene og forestille seg tusenvis av mennesker som bor i trange rom, kan man føle seg overopphetet og klaustrofobisk.

Dette er det moderne utseendet til landets enorme megabyer. Men for århundrer siden, da livet var ganske annerledes, hadde kineserne sin egen metode for å bygge bygninger som var miljøvennlige.

Et aspekt ved denne tilnærmingen var inkorporeringen av himmelbrønner i hus, lik terrasser eller atrier som finnes i de sørlige regionene i Spania. Dette er små gårdsrom, noen ganger med vann, designet for å gi en kjølende effekt.

De tradisjonelle husene i det sørlige og østlige Kina har ofte en egenskap kjent som den "himmelske brønnen." I motsetning til gårdsarkitekturen som er sett i andre deler av landet, er denne utformingen liten, smal og mindre utsatt for elementene. Den øvre delen av huset er sammensatt av langstrakte tak, og denne byggestilen var vanlig under Ming- og Qing-dynastiene fra 14- til 20-tallet. Hovedtrekket til disse husene er en liten rektangulær gårdsplass i sentrum, med rom rundt på alle sider. Takene på bygningen danner grensene for denne gårdsplassen.

Et av hovedformålene med denne arkitektoniske utformingen var å opprettholde lavere temperaturer. Når vinden blåste over bygningen, ville den gå inn gjennom åpningen på gårdsplassen og skape en luftstrøm som fortrengte den oppvarmede luften. Denne luftstrømmen vil da gå ut gjennom brønnen. I tillegg tillot designet bedre ventilasjon og oppsamling av regnvann. Brønnen fungerte også som et overgangsrom mellom innendørs og utendørs og fungerte som en varmebuffer. Den var mest effektiv når den var fylt med vann, da fordampningen av vannet ville kjøle ned luften. Regnvann ble samlet i brønnen gjennom takrenner installert på takene.

De siste årene har det vært en gjenoppliving av interessen for tradisjonell kinesisk arkitektur, inkludert hus med himmelbrønner. Folk erkjenner fordelene med disse designene, og noen bygninger blir restaurert eller nybygget for å inkludere himmelbrønner. Tilbakeføringen til disse gamle metodene er også i tråd med regjeringens politikk om å fremme grønnere bygg og energieffektivisering. Arkitekter inkorporerer nå prinsippene for himmelbrønner i nye bygninger for å forbedre ventilasjonen og redusere strømforbruket.

Mens bruken av himmelbrønner i moderne arkitektur kan sees i bygninger som National Heavy Vehicle Engineering Technology Center, er det ikke uten utfordringer å gjenopplive disse teknikkene. Formen og størrelsen på tradisjonelle brønner varierer avhengig av den spesifikke plasseringen og klimaet, så forskning og en skreddersydd tilnærming er nødvendig for vellykket implementering i dag. Men bortsett fra de praktiske fordelene, stammer nostalgien knyttet til disse gårdsplassene også fra følelsen av samhørighet og kommunikasjon de fremmet blant familier.

Illustrasjonsfoto av Maria Orlova: https://www.pexels.com/photo/tropical-resort-spa-with-moroccan-bath-pool-4916534/

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -