4 C
Brussel
Onsdag, november 29, 2023
Human Rights"Deres kampånd har holdt seg hos oss": FN reflekterer over 20-årsjubileet...

"Kampeånden deres har holdt seg hos oss": FN reflekterer over 20-årsjubileet for tragisk angrep

FNs menneskerettighetsminnesmerke minnes kolleger tapt på verdensdagen for humanitær bistand

Juan Sanchez Gil
Juan Sanchez Gil
Juan Sanchez Gil - kl The European Times Nyheter - Mest i de bakre linjene. Rapportering om bedrifts-, sosiale og statlige etiske spørsmål i Europa og internasjonalt, med vekt på grunnleggende rettigheter. Gir også stemme til de som ikke blir lyttet til av de generelle mediene.

FNs menneskerettighetsminnesmerke minnes kolleger tapt på verdensdagen for humanitær bistand

I Genève, Sveits, 18. august 2023 ble den fredelige byen igjen sentrum for global medfølelse og enhet da FN feiret Verdens humanitære dag (19. august). Denne årlige begivenheten til minne om Canal Hotel-bombingen i Bagdad tilbake i 2003, hvor 22 FN-ansatte mistet livet. Den hedrer ikke bare de som har gjort det ultimate offeret i humanitær tjeneste, men fremhever også den utrettelige innsatsen til utallige individer og organisasjoner fra både FN og det sivile samfunnet som helhet som arbeider for å lindre lidelse og opprettholde menneskeverdet over hele verden.

Lørdag 19. august kommer 2023 mennesker over hele verden sammen for å minnes en anledning som for alltid forandret humanitært arbeid. For to tiår siden på denne dagen tok et ødeleggende angrep i Irak livet til 22 kolleger i FN.

For å hylle denne begivenheten har FN utpekt den til World Humanitarian Day (WHD). Det tjener som et øyeblikk for FN-personell og andre som er involvert i humanitære bestrebelser, for å hedre sine falne kamerater. Disse livene ble tragisk forkortet på grunn av konflikter som eskalerte spenninger, ignorering av bevisste angrep for internasjonale menneskerettigheter og humanitær lov og spredde feilinformasjon.

Hvert år finner en spesiell seremoni sted i Palais Wilson i Genève, hovedkvarteret for FNs menneskerettigheter. Det er en tid for kolleger, familiemedlemmer og venner å komme sammen og hedre de som har gått bort. I år ble oppmøtet til morgenseremonien nesten doblet. Rommet var fylt med folk som satt i hver stol og mange FN-ansatte sto godt. I det rommet varierte følelser fra sorg til stolthet, håp og besluttsomhet. De ble forent av deres forpliktelse til å fortsette arbeidet sitt "No What", som har blitt deres motto for dette 20-årsjubileet. Folk med forskjellige religioner og livssyn deltok på seremonien. Kristne, muslimer, humanister, scientologer, buddhister. Alle ber i stillhet for de falne heltene og deres familier.

En rørende historie som eksemplifiserer oppdraget med å fortsette arbeidet til de som har forlatt oss, er Mattia Sélim Kanaan. Han ble født tre uker før faren Jean Sélim Kanaan på tragisk vis mistet livet i en alder av 33 mens han tjente som spesialassistent for stabssjefen for FNs bistandsmisjon for Irak. Laura Dolci Kanaan, hans enke har tatt opp fakkelen. Fungerer nå som sekretær for Universal Periodic Review, for Human Rights Council. I dag er Mattia Sélim Kanaan en 20 år gammel student som ivrig ser frem til det som venter.

Ved å reflektere over de to tiårene som har gått, hevder Kanaan,

«Tjue år er lang tid, nesten det samme som en ny generasjon, en generasjon med nytt håp som kan og må gjøre sitt beste i disse usikre tider. Min generasjon må se opp med stolthet til helter som de i Bagdad – mennesker som bestemte seg for å sette sine talenter og ambisjoner til tjeneste for menneskeheten... Kampånden deres har holdt seg hos oss og er et sterkt og kraftig lys som veileder og leder oss i livene våre."

En person som viste motstandskraft under tragedien er Dhafer Al Hussini, som for tiden er basert i Genève. Han jobbet som en del av staben i Bagdad da hendelsen skjedde, og han husker tydelig hvordan det hadde en betydelig innvirkning på dem. Flere personer måtte forlate stillingene sine av frykt for deres sikkerhet eller på grunn av manglende kontraktfornyelse. Al Hussini forble imidlertid standhaftig. Bestemt, hentet inspirasjon fra visdommen som ble delt av noen han respekterte høyt, "Vær aldri ensom på veien til sannheten på grunn av dens mangel på veier." Denne følelsen befestet hans forpliktelse til å tjene menneskehetens sak med mot, og definerte den som den valgte veien.

IMG 20230818 101157 1 "Deres kampånd har blitt hos oss": FN reflekterer over 20-årsjubileet for tragisk angrep
Overlevende Shawbo Taher-Al-Talabani. Bildekreditt: The European Times

Shawbo Taher-Al-Talabani, nå pensjonert etter år med dedikert tjeneste for FN, tar oss tilbake til den vanlige morgenen 19. august 2003. Kontorprat ble preget av latter fra Sergio Vieira de Mello, generalsekretærens spesialrepresentant for Irak, og hans spesielle politiske rådgiver, Ghassan Salamé. Lite visste de at disse lettsvinnende øyeblikkene ville være deres siste i det rommet. Stillheten ble knust ved 4:30-tiden av en øredøvende eksplosjon, som endret liv for alltid.

Taher-Al-Talabani husket gripende,

«Mange falt ned; noen reiste seg aldri igjen, andre ble overrasket over å være stille i ett stykke; utrolig å fortsatt puste. De få lange timene den ettermiddagen virket som en evighet … Noen av oss kom tilbake til våre beskjedne hoteller, fortumlet av tristhet, ventet spent på å se hvem som ville bli med den vanlige mengden igjen … og ventet på de som aldri vil, Sergio, Nadia, Jean -Selim, Rick, Saad og 17 andre kolleger vi mistet den dagen.»

Verdens humanitære dag fungerer også som et øyeblikk for å hedre minnet om kolleger som har gått tapt i andre tragiske hendelser på steder som Afghanistan, Haiti og Rwanda. FNs menneskerettighetssjef, Volker Türk, fanget veltalende følelsene under minneseremonien, og sa:

"Det er veldig viktig at vi hedrer deres minner, at vi verner om deres minner, at vi tar fra deres liv, fra deres tjeneste for menneskerettigheter, til utvikling, til fred, noe som holder i oss og lever videre."

Senere på dagen, kl. 4, er begivenhetens hjerte med minneseremonien i rom XX i Palais des Nations. Folk samlet seg mens taler og delte refleksjoner fylte rommet med sine ekkoer. En gripende video, laget av FN for å minnes de falne i 2003, tjente som en påminnelse om omstendighetene som førte til denne hendelsen.

FNs generalsekretær, António Guterres, leverte et budskap for video til forsamlingen gjennom en video som understreker innsatsens varige betydning. Tatiana Valovaya, generaldirektør for FNs kontor i Genève holdt en tale som fremhevet hvordan solidaritet er avgjørende i tider med motgang.

Et øyeblikks stillhet omsluttet rommet mens alle hyllet de som mistet livet. Herr Volker Türk, FNs høykommissær for menneskerettigheter tok scenen for å reflektere over motet og motstandskraften som definerer humanitært arbeid.

Overlevende delte rørende attester som ga et personlig preg på seremonien. Mr. Mujahed Mohammed Hasan fortalte om sin erfaring som overlevende etter et terrorangrep i Bagdad tilbake i 2003 – et inspirerende vitnesbyrd om menneskelig styrke, midt i vanskelige omstendigheter.

Laura Dolci, som representerte familien til Jean Selim Kanaan, la vekt på virkningen av humanitært arbeid på dem det berører, og delte den siste meldingen hun mottok fra mannen sin, som sa at de "ikke kan forlate iraki-folket, vi må fortsette å hjelpe dem".

Tilstedeværelsen av dignitærer, representanter og aktive medlemmer av sivilsamfunnet ga anledningen betydning. Ambassadør Abdul Karim Hashim Mostafa, fast representant for Irak, uttrykte et budskap om enhet og besluttsomhet. Ambassadør Julien Thöni, visefast representant for Sveits fremhevet innsatsen som trengs for å møte globale utfordringer.

Et musikalsk mellomspill av FNs musikkklubb og FN-koret i Genève brakte en atmosfære til seremonien som viste frem kunstens kraft i å formidle delte menneskelige opplevelser.

Kl. 5 fant en kransnedleggelse sted utenfor rom XX kl Palais des Nations. Alessandra Vellucci, direktør for FNs informasjonstjeneste ledet saksgangen. Tatiana Valovaya, generaldirektør for FNs kontor i Genève og Volker Türk FNs høykommissær for menneskerettigheter hyllet ved å legge ned kranser – en handling som hedrer liv dedikert til humanitære formål.

Klokken 5 da solen begynte å gå ned, ble en mottakelse arrangert av OCHA og Sveits faste misjon. Det var en vennlig gest som tillot deltakerne å engasjere seg i samtaler og fremme samarbeid som hadde vært et utbredt tema gjennom dagens arrangementer. Området utenfor Room XX, i Palais des Nations, ble til et knutepunkt for dialog som skaper forbindelser som utvilsomt vil bidra til humanitær innsats.

I hjertet av Genève brakte Verdens humanitære dag 2023 prinsippene om medfølelse, enhet og motstandskraft til live.

Mens verden stopper opp for å reflektere over dette dystre jubileet, er det avgjørende at motstandskraften, dedikasjonen og ofringen til disse falne heltene fortsetter å inspirere og veilede den pågående innsatsen mot en mer rettferdig og medfølende verden. Deres kampånden gjenstår et fyrtårn som lyser opp veien for fremtidige generasjoner å følge, og sikrer at arven deres varer gjennom tidene.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -