5.4 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
Human RightsFNs rettighetseksperter fordømmer Irans protestaksjon

FNs rettighetseksperter fordømmer Irans protestaksjon

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Protester brøt ut over hele landet lørdag i markeringen av ettårsdagen for den 22 år gamle iranske kvinnens død etter at hun ble arrestert av Irans sedelighetspoliti for angivelig ikke å ha på seg hodeduken ordentlig.

Tiltak mot demonstranter

Iranske myndigheter arresterte Aminis far kort på lørdag og styrket sikkerheten over hele landet for å avskrekke demonstranter fra å gå ut i gatene.

«Iranske myndigheter må avslutte sin aksjon mot de som deltok i protestene mot Jina Mahsa Aminis død og levere rettferdighet og ansvarlighet for alvorlige brudd begått under 2022-protestene,» sa FN-ekspertene.

Hennes død utløste landsomfattende demonstrasjoner og uroligheter, og myndighetene reagerte med et brutalt angrep, og skal ha arrestert tusenvis og henrettet minst syv personer i forbindelse med protestene.

Familie forfulgt

I forkant av årsdagen for Aminis død mottok FN-ekspertene rapporter om at myndighetene hadde arrestert den unge kvinnens far og advart ham mot å markere førsteårsdagen for datterens død før de løslot ham.  

Ekspertene sa at sikkerhetsstyrker omringet familiens hjem den 16. september, og hindret familiemedlemmer i å dra for å delta på en minnebegivenhet ved graven.

«Iran må redegjøre for dødsfallet til Jina Mahsa Amini i politiets varetekt i fjor og avslutte dens nedbryting av protester utløst av hennes bortgang», sa ekspertene. "Etter måneder med brutalt undertrykkende demonstrasjoner i løpet av det siste året, har myndighetene innført restriksjoner og truet med represalier mot offentlige minnesmerker", sa de.

Aktivister kjemper for frihet

Ifølge Human Rights Council-utnevnte eksperter, En 28 år gammel mann ble skutt av sikkerhetsstyrker 16. september nær byen Saqqez, i Irans vestlige kurdiske region nær kirkegården der Amini er gravlagt. Tilstanden hans er fortsatt kritisk.  

Iranske statlige medier kunngjorde også arrestasjonen av mer enn 260 personer over hele landet i løpet av helgen i forbindelse med protestene.

Ifølge de uavhengige ekspertene har iranske myndigheter innført nye lover og praksis for å undertrykke kvinner og jenter.

Men de har unnlatt å gjennomføre en uavhengig, upartisk og transparent etterforskning av dødsfallet og har konsekvent benektet enhver forseelse eller forseelse.

Pågående nedspenning

"Vi er fortsatt bekymret og bekymret over den pågående politikken og praksisen i Iran som utgjør total straffrihet for alvorlige forbrytelser begått under internasjonal lov i året som fulgte etter Jina Mahsa Aminis død," sa ekspertene.

Ekspertene uttrykte bekymring for at familiemedlemmer til enkeltpersoner som ble henrettet i forbindelse med protestene enten ble innkalt til retten eller varetektsfengslet av myndighetene for å søke rettferdighet. De bemerket også et "angående mønster" av mishandling av menneskerettighetsforkjempere, journalister, advokater i varetekt.

«Regjeringen i Den islamske republikken Iran kunne ha lært viktige lærdommer av Jina Mahsa Aminis tragiske død. Men responsen på demonstrasjonene som har ført til døden til hundrevis av demonstranter siden september 2022 viser at myndighetene har valgt å la være, sa FN-ekspertene.

FN-eksperter er ikke FN-ansatte og er uavhengige av enhver regjering eller organisasjon. De tjener i sin individuelle egenskap og mottar ingen lønn for arbeidet sitt. 

 

Kilde lenke

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -