0.1 C
Brussel
Tirsdag, november xnumx, xnumx
NyheterFrankrike, hvor lenge vil anti-fransk stemning vare i Afrika?

Frankrike, hvor lenge vil anti-fransk stemning vare i Afrika?

Franske eierandeler i Afrika: mellom geopolitikk og økonomi

Gjesteforfatter
Gjesteforfatter
Gjesteforfatter publiserer artikler fra bidragsytere fra hele verden

Franske eierandeler i Afrika: mellom geopolitikk og økonomi

Kamal Benali Frankrike, hvor lenge vil anti-fransk stemning vare i Afrika?

Utforsker forholdet mellom Afrika og Frankrike Kamal Benali fordyper seg i denne mangefasetterte forbindelsen. Med utgangspunkt i sin ekspertise innen geopolitikk undersøker han nøye de politiske, økonomiske, og kulturelle aspekter som har formet denne bilaterale bindingen. Med sine erfaringer og omfattende nettverk av forbindelser med ledere, han gir en innsiktsfull analyse av utfordringene og mulighetene som ligger foran disse to enhetene. Ved å gjøre dette tilbyr han et perspektiv på hvordan engasjementet deres utvikler seg i et raskt skiftende globalt landskap.

Artikkel skrevet av Kamal Benali

Frankrikes fremtid i Afrika spilles for tiden mot et bakteppe av kampen mot terrorisme, de velforståtte økonomiske interessene til den tidligere kolonimakten, en gjenoppblomstring av afrikansk nasjonalisme og utenlandsk påvirkning, særlig Russland via sin væpnede og økonomiske arm på kontinentet , Wagner.

Frankrikes legitimitet i kampen mot innflytelsen fra radikale islamister og terrorister i Sahel er ubestridelig, selv om det også, og på samme måte, er et spørsmål om å styrke Frankrikes økonomiske og geopolitiske interesser, interesser som nylig ble undergravd i Niger etter statskuppet. 'etat som veltet den behørig valgte presidenten Mohammed Bazoum.

Noen fransktalende afrikanske land, som Mali og Burkina Faso, mener, med rette eller urette, at deres suverenitet har vært under fransk veiledning for lenge, og at tiden nå er inne for at de fullt ut kan ta på seg sin skjebne, uavhengig av Frankrikes ønsker. , dvs. sine interesser. Selv om vi noen ganger kan tvile på ektheten av denne nasjonalismen blant de nye lederne i disse to landene, som er kjent for å være klare til å bytte ut en tidligere veiledning med en annen (f.eks. Russland), stiller vi ikke spørsmål ved realiteten av fremveksten av en sterk nasjonal følelse. Det er en blanding av stolthet over hva de er og avvisning av det Frankrike har representert for den aktive ungdommen i disse nasjonene.

Den diplomatiske kampen er intens i dag. På den ene siden flere ECOWAS land anerkjenner ikke Nigers nye ledere, mens Frankrike griper inn i denne vanskelige saken. På den annen side nyter militærregimet som nå styrer Niger støtte fra en stor del av befolkningen. Sistnevnte, enten spontant eller som et resultat av dyktig manipulasjon, er irritert over det den oppfatter som fransk dominans.

Macrons partnerskapskonferanse for Afrika Frankrike
Nok en idé for et fremtidig partnerskap mellom Afrika og Frankrike

Konsekvenser av ekstern intervensjon i Vest-Afrika

Er vi vitne til en gjentakelse av det som allerede har skjedd i Mali og Burkina Faso, hvor ledere og befolkninger ser ut til å ha blitt enige om å avslutte Frankrikes innflytelse, om ikke dets tilstedeværelse, uten at noen seriøst tviler på Wagners rolle i disse operasjonene? Denne posisjonen har i virkeligheten bare ett mål: å utnytte naturressursene til disse landene på vegne av Russland og absolutt ikke å sette dem til tjeneste for deres utvikling og befolkning. 

Frankrikes tilstedeværelse i Vest-Afrika, og spesielt i Niger, er gjenstand for hard strid. Frankrike må tilpasse seg denne nye afrikanske virkeligheten av økonomiske og geopolitiske årsaker. Denne tilpasningen er avgjørende ikke bare for å motvirke russisk ekspansjonisme, men også for å ivareta dens interesser, som ikke alle er illegitime.

Den nyere politiske historien til vestafrikanske land har vært en rekke tilbakeslag for Frankrike

 Kronisk fattigdom, betydelige inntektsforskjeller mellom den herskende klassen og befolkningen, og ledige unge mennesker uten fremtid, altfor ofte tvunget av nødvendighet til å emigrere til Europa, gjør en allerede ømfintlig situasjon enda vanskeligere av sikkerhetsmessige, politiske og økonomiske årsaker. Stabiliteten til de vestafrikanske statene er dermed kompromittert, med den livlige anti-franske stemningen som fungerer som en katalysator like mye som et påskudd for serielle destabiliseringsoperasjoner.

Fra intervensjon i Libya til krisen i Mali

I 2013 ba Malis midlertidige president Dioncounda Traoré Frankrike under president François Hollande om å forhindre at Bamako ble overtatt av tungt bevæpnede terrorgrupper fra Libya og Nord-Mali.

Den 11. januar 2013 startet François Hollande Operasjon Serval for å skyve disse terrorgruppene bort fra Bamako, Malis hovedstad. Men dette var ikke mer enn et taktisk tilfluktssted for disse gruppene siden terroristene, forankret i det nordlige Mali, med hell hadde dannet en terrorstat i Kidal, dvs. etablert seg på et territorium.

I virkeligheten stammer opprettelsen av disse væpnede gruppene fra bombingen av Libya orkestrert av NATO på anmodning fra Storbritannia og Frankrike, noe som førte til kollapsen av Mr. Gaddafis regime. Denne intervensjonen, rettferdiggjort i menneskerettighetenes navn av Vesten, løftet barrierene som holdt tilbake immigrasjon sør for Sahara. Nedfallet av menneskerettighetene kan vise seg å være verre enn problemene det var håpet å løse ved å eliminere den libyske lederen. Dessuten har trafikken med moderne, sofistikerte våpen blitt organisert. Disse våpnene er blitt gjenvunnet av jihadister, inkludert Al-Qaida, det islamske Al Maghreb (AQIM) og Arsadine, samt av tuareg-opprørerne fra Mouvement national pour la libération de l'Azawad (MNLA), som dominerer det nordlige Mali . Det felles målet for disse bevegelsene er å destabilisere landene som grenser til Libya og om mulig ta kontroll over dem.

18. august 2020 ble Malis demokratisk valgte president, Ibrahim Boubacar Keïta, styrtet av en gruppe oberster ledet av Assimi Goïta. Disse soldatene var raske til å kritisere, med en spesiell skjevhet, mangelen på effektiviteten til den franske Barkhane-styrken, som de anså som ute av stand til å utrydde terrorisme i det nordlige Mali. Denne kritikken fikk regimet til å oppfordre til å trekke tilbake franske tropper og MINUSMA noen måneder etter å ha kommet til makten. Til tross for mer enn ti års operasjoner ble disse styrkene anklaget for å være kostbare for Mali og ineffektive mot terroristene og områdene de kontrollerer.

Etter Mali, Burkina Faso, Guinea Conakry og nå Niger, hva med avkoloniseringspakten?

Forverrede økonomiske forhold bidrar ofte til fremveksten av udemokratiske makter, hvis handlinger alltid ender dårlig for folk som kan ha trodd at autoritære eller til og med diktatoriske regimer ville være mer effektive enn andre som respekterer sivile friheter. Vi var vitne til dette i Europa mellom de to store krigene og Latin-Amerika gjennom forrige århundre. Men før vi projiserer dette mønsteret andre steder, må vi analysere de historiske, politiske og kulturelle forholdene og tradisjonene til de berørte landene, spesielt i Afrika.

Russlands økende innflytelse i Afrika

Det er viktig å forstå at den kollektive bevisstheten til afrikanske befolkninger har utviklet seg gjennom observasjon av verdensbegivenheter som de har tilgang til, akkurat som de fleste andre folkeslag.

Å granske horisonten, lese tidens tegn og forstå den økonomiske innsatsen i dagens verden er nå innenfor folks rekkevidde. Imidlertid må denne forståelsen forbedres på den ene siden ved manipulasjoner av folkemassene orkestrert av en gruppe interesser som arbeider for Russland. På den annen side er det partisk enten av naiviteten eller personlige interesser til nye ledere, ofte militære. Noen av dem har sett det passende, til og med klokt, å få hjelp fra Wagners væpnede gruppe for å styre landet sitt.

Det er ikke i folkets eller kontinentets interesse å ønske en partner med tvilsomme intensjoner velkommen til denne regionen, som allerede er sårbar av de ovennevnte grunnene. Økonomisk er målet å plyndre de berørte landene. Geopolitisk ser hensikten ut til å destabilisere det europeiske kontinentet, særlig ved å oppmuntre til masseinnvandring.

Men det er tvilsomt at Afrika vil dra nytte av en slik destabilisering hvis Wagners plyndring av land virkelig er sannsynlig.

Mali er et eksempel. I navnet til det udiskutable prinsippet om at folk overalt står fritt til å bestemme sin skjebne, kuppet 18. mai 2021 i Mali, så Assimi Goita komme til makten som president for overgangen. Bare noen måneder etter tiltredelsen bestemte han seg for å kalle inn den private russiske militsen Wagner for å gjenerobre territoriene under jihadistisk kontroll fullstendig. Vi vet at denne gjenerobringen har gått i stå, at det har blitt utført massakrer av militsen som nevnt ovenfor, hvis modus operandi er velkjent, og at landets økonomi gradvis blir overlevert til Wagner-gruppen og derfor til Russland.

Hva kan Frankrike og dets allierte gjøre med denne situasjonen? Strategisk sett er deres alternativer begrenset. De fordømmer hovedsakelig den russiske regjeringens engasjement og tilknytning til Wagner-gruppen. Jean-Yves Le Drian, tidligere leder av Quai d'Orsay, har åpent kritisert denne alliansen. Han understreket at Frankrike aldri vil støtte politikk som overdrevent favoriserer Russland, gitt at det ikke er noen gyldig begrunnelse for Russlands tilstedeværelse i Afrika annet enn forsøket på å destabilisere Europa gjennom hybridkriger.

På Mali-Burkina Faso-fronten var Frankrike i spissen for sammenstøt mellom terrorgrupper og de nasjonale styrkene i begge land. Voldelige angrep på den burkinske nasjonale hæren og gruveoperasjoner, den økonomiske bærebjelken i Burkina Faso, førte til at befolkningen uttrykte sin misnøye med en fransk konvoi, som til slutt krevde tilbaketrekning av disse troppene. Denne situasjonen åpnet en dør for muligheter for Russland, ivrige etter å bli mer involvert i denne regionen med dens vidtrekkende økonomiske og geostrategiske implikasjoner.

Som et resultat ble grunnloven suspendert 24. januar 2022, og regjeringen og nasjonalforsamlingen ble oppløst, med regimet som lovet en «retur til konstitusjonell orden» innen «en rimelig tidsramme». Disse omstendighetene førte til at regjeringen til president Roch Marc Kaboré, som har vært ved makten siden 2015, falt. Han ble styrtet av oberstløytnant Paul-Henri Sandaogo Damiba, omgitt av annet militært personell, som opprettet «Mouvement Patriotique pour» la Sauvegarde et la Restauration» (MPSR), for tiden ved makten.

Valsen fortsatte åtte måneder senere, denne gangen med ankomsten til åstedet til kaptein Ibrahima Traoré, som satte en stopper for den kortvarige makten til oberstløytnant Paul Henri Sandaogo Damiba, dømt til å være overforsiktig og for nær Frankrike pga. hans nære forhold til president Alassane-dramaet OUATTARA fra Elfenbenskysten. 

Ved denne anledningen angrep en stor og glad folkemengde, hovedsakelig av unge mennesker som hevdet å være patrioter, pan-afrikanske aktivister og militanter, den franske ambassaden. De truet også franske interesser i hele landet. Deres sinne var til å ta og føle på i gatene i Ouagadougou: de viftet med russiske flagg og krevde umiddelbar tilbaketrekning av rundt 400 franske spesialstyrker stasjonert i Burkina Faso.

Mens Frankrike fordømte disse handlingene, så Russland dem som en mulighet. Den erklærte raskt sin vilje til å støtte det nye militærregimet i kampen mot terrorisme.

En mer forsiktig tilnærming til Niger-regimet ville vært mer lønnsomt for Frankrike i den nåværende ustabile konteksten av anti-fransk sentiment, som vi kan legge til manglende evne, om ikke usammenhengen, til ECOWAS-land undergravd av skjulte agendaer mot hverandre. Denne situasjonen har bare styrket regimets maktposisjon i Niamey til tross for den faste holdningen til Frankrikes utenriksminister Catherine Colonna.

Men til ingen nytte holdt regimet fast, og Bazoum var fortsatt varetektsfengslet.

Utfordrende kolonibånd og fremveksten av Russland

Siden september 2022, mot en diplomatisk krangel mellom Frankrike og dens tidligere koloni, har Burkina Faso, Ouagadougou og Moskva vokst seg betydelig nærmere. Stilt overfor skepsisen til det internasjonale samfunnet, forsikret Burkina Fasos utenriksminister, Olivia Rouamba, arrogant alle med at «Russland er en pålitelig partner».

Flere burkinabeske tjenestemenn, inkludert statsminister Apollinaire de Tambéla og presidenten for overgangsparlamentet, Dr Ousmane Bougouma, besøkte nylig Moskva...

Faktisk, i henhold til den hevngjerrige filosofien til disse militærregimene (Mali, Burkina, Guinea Conakry og Niger), som kom til makten gjennom et statskupp, har revisjon av traktater og påfølgende avtaler blitt et betydelig imperativ og et grunnleggende spørsmål av nasjonal suverenitet.

De to putschistiske statsoverhodene i Mali, Mr. Assimie GOITA og Burkina Fasos kaptein Traoré, har offisielt og definitivt brutt alle samarbeidsavtaler med den tidligere kolonimakten. Det ble gjort under toppmøtet mellom Russland og Afrika 22. og 23. juli 2023 i St. Petersburg i Russland. For et symbol!

Den 26. juli 2023, i en dramatisk vending i Niger, styrtet og kidnappet general Abdourahmane Tchani, tidligere leder av presidentgarden i 13 år, president Mohamed Bazoum, som hadde vært demokratisk valgt i to år, og ble president for regjerende militærregime.

Frankrike fordømte dette siste kuppet og ba om umiddelbar løslatelse av president Bazoum. Samtidig truet ECOWAS regimet med sanksjoner som spenner fra grensestenginger til stansing av finansielle og økonomiske transaksjoner mellom medlemslandene og Niger.

Noen dager senere angrep pro-Putsch-demonstranter den franske ambassaden i Niamey, og tvang Frankrike til å evakuere sine statsborgere, som umiddelbart ble repatriert til fransk territorium.

Når det gjelder russerne, hvis flagg ble viftet flere ganger under de populære demonstrasjonene, ba de rampete om «beherskelse og løslatelse av president Mohamed BAZOUM og hans ministre».

Blant styrkene som er tilstede i Niger, har Frankrike en kontingent på 1,500 soldater. Derimot har USA rundt 1,100 på sin logistiske base, utstyrt med sofistikert utstyr og droner for overvåking, tilsynelatende av terrorister i Sahel.

Betaler Frankrike for sin støtte til den styrtede presidenten, Mohamed Bazoum?

Noen afrikanske observatører mener at Frankrike ville ha gjort det bedre å investere i kampen mot terrorisme i sine tidligere kolonier, nå uavhengige land, enn å finansiere en 3-milliarder-euro-krig mellom Russland og Ukraina. Frankrike er fortsatt Nigers største strategiske partner, som de får 34 % fra (merk: dette tallet virker ikke riktig – 6 % er, tror jeg, det riktige tallet) av uranet som brukes til å drive de franske atomkraftverkene.

All denne febrilske beslutningsprosessen unnlot ikke å påvirke de faste tiltakene ECOWAS tok 10. august, som, gitt bestemmelsene i regionale avtaler, kunne ha bidratt til å aktivere militærmakt for å gjenopprette den konstitusjonelle orden i Niger.

Dessuten er landene som grenser til Niger, som Algerie, Tsjad, og i tilfelle noen av dets folkevalgte Nigeria, motstandere av militær intervensjon, den ultimate løsningen som ECOWAS-ledere, eller i det minste av de få ECOWAS-medlemmene forfekter. land som fortsatt ønsker å skåne Frankrike og EU.

Stilt overfor denne komplekse situasjonen har regimene som dukket opp fra militærkuppene (Mali, Burkina Faso, Guinea Conakry og Niger) dannet en blokk og truer med å antenne hele underregionen i tilfelle et angrep fra en av disse. land ledet av et militærregime.

Har Frankrike viklet seg inn i Afrika på den amerikanske måten?

Nasjonale interesser dikterer generelt utenrikspolitikken. Frankrike ble overrasket over en amerikansk intervensjon i Niger under krisen. USA sendte raskt en ny ambassadør til Niamey til skade for franske interesser.

Lørdag 19. august 2023 ble Kathleen FitzGibbon USAs ambassadør i Niger, som annonsert i en offisiell pressemelding fra det amerikanske utenriksdepartementet. Ifølge dokumentet har FitzGibbon, etter instruks fra utenriksminister Antony J. Blinken, fått i oppgave å føre tilsyn med USAs diplomatiske oppdrag i Niger og hjelpe til med å håndtere den nåværende politiske krisen. Med solid erfaring i Vest-Afrika anses hun som ideell for rollen. Hun har ennå ikke lagt frem sin legitimasjon på grunn av den delikate situasjonen. Hun vil gå inn for å bevare den konstitusjonelle orden i Niger og løslate president Bazoum og andre internerte. USAs vilje til å samarbeide med afrikanske partnere, som ECOWAS, for å sikre sikkerhet og demokrati i regionen er fortsatt urokkelig.

Denne utnevnelsen er et skikkelig slag i ansiktet for Frankrike. Den afrikanske union virker også tilbakeholden med den franske intervensjonen. Mens den fordømmer kuppet, er den motstander av tilstedeværelsen av utenlandske styrker på kontinentet.

En analyse av den franske situasjonen i Afrika viser økt antagonisme mot Frankrike. Alt dette kommer Russland og Kina til gode, som anerkjenner Afrikas strategiske rikdom. Françafriques æra er over, og markerer et vendepunkt i forholdet mellom Frankrike og Afrika. Et tydelig tegn på denne endringen er det åpne brevet signert av 94 parlamentarikere adressert til Macron, som fremhever utviklingen av påvirkninger: Russafrique militært, Chinafrique økonomisk og Américafrique diplomatisk.

Frankrike må reagere. Det starter med en grunnleggende forståelse av Afrika og å utnevne representanter som kan snakke for Frankrike og etablere et tillitsforhold til afrikanske ledere. En klar og varig afrikansk strategi er nødvendig, støttet av solide partnerskap som det med Marokko, hvis diplomati er kjent. Det er avgjørende å anerkjenne motivasjonen til utenlandske aktører som Russland, hvis intensjoner ikke nødvendigvis er rettet mot afrikanske folks velvære.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -