0.8 C
Brussel
Fredag ​​desember 1, 2023
Human RightsVenezuela fortsetter nedslaget mot meningsmotstandere, advarer FNs rettighetseksperter

Venezuela fortsetter nedslaget mot meningsmotstandere, advarer FNs rettighetseksperter

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Marta Valiñas, styreleder for den uavhengige internasjonale faktaundersøkelsesmisjonen om Venezuela, presenterte sin siste rapporterer til FN Human Rights Council i Genève, som dekker perioden fra januar 2020 til august i år.

Rapporten, som ble publisert i forrige uke, fokuserte på to områder: de ulike "undertrykkelsesmekanismene" som brukes av staten, og behovet for å overvåke en ny sikkerhetsstyrke hvis medlemmer inkluderer offiserer som angivelig var involvert i forbrytelser mot menneskeheten.

"Repressiv taktikk"

«Det vi er vitne til er den akkumulerte effekten av disse undertrykkende taktikkene som har gitt opphav til et dominerende miljø av frykt, mistillit og selvsensur. Som en konsekvens har de grunnleggende pilarene i borgerlige og demokratiske fora blitt alvorlig erodert i Venezuela,” sa Valiñas, som snakket på spansk.

Hun advarte om at undertrykkende tiltak sannsynligvis vil øke i oppkjøringen til presidentvalget neste år.

I løpet av rapporteringsperioden ble minst 58 personer vilkårlig arrestert, ifølge rapporten.

De inkluderte fagforeningsledere, menneskerettighetsforkjempere, medlemmer av ikke-statlige organisasjoner, journalister, opposisjonspartimedlemmer og andre som ga uttrykk for kritikk av regjeringen til president Nicholas Maduro.

Vilkårlige drap og tortur

Oppdraget undersøkte ni dødsfall for å avgjøre om de var knyttet til internering, og fant rimelig grunn til å tro at fem var vilkårlige drap som kunne tilskrives statlige myndigheter.

Videre ble minst 14 individer tvangsforsvunnet i perioder fra flere timer opp til 10 dager. Oppdraget dokumenterte 28 tilfeller av tortur eller nedverdigende behandling i offisielle eller hemmelige interneringssteder, med seksuell og kjønnsbasert vold som mest utbredt.

Valiñas sa at disse hendelsene representerer en nedgang i forhold til tidligere rapporteringsperioder, noe som gjenspeiler et skifte i den politiske krisen og menneskerettighetskrisen i Venezuela.

Inntreden av Covid-19 pandemi resulterte i slutten på opposisjonens protester, og påfølgende massearrestasjoner, tortur og storstilte represalier.  

Friheter under angrep

«Vår konklusjon er at i Venezuela fortsetter alvorlige menneskerettighetsbrudd, og at disse bruddene ikke er isolerte hendelser. Snarere reflekterer de en politikk for å undertrykke dissens, sa hun.

Misjonen undersøkte også forsøk mot ytringsfriheten, forsamlings- og fredelig forening, og retten til å delta i det offentlige liv.  

«Tallige tilfeller» av selektiv undertrykkelse ble dokumentert, inkludert mot fagforeningsfolk, journalister, menneskerettighetsforkjempere, politiske ledere og deres slektninger. Sentrale sivilsamfunnsinstitusjoner, politiske partier og media har også blitt målrettet.

Ny strategisk styrke

Rapporten uttrykte også bekymring over et nytt politiorgan, Direktoratet for strategiske og taktiske handlinger (DAET), opprettet i juli 2022.

Oppdraget konkluderte med at DAET er en fortsettelse av de oppløste spesialaksjonsstyrkene (FAES), som den hadde identifisert som en av strukturene som er mest involvert i utenrettslige henrettelser, blant andre grove menneskerettighetsbrudd, i sammenheng med bekjempelse av kriminalitet.  

Valiñas sa at 10 av de 15 toppstillingene innehas av tidligere FAES-ledere, "og dette var allerede personer som ble navngitt i tidligere rapporter fra vår misjon fordi vi tror at de har vært involvert i internasjonale forbrytelser."

Hun siterte påstander rundt den nye styrkens involvering i operasjoner i fjor som var knyttet til flere attentater og over 300 interneringer.

"Disse handlingene var veldig like strategiene som ble brukt av spesialstyrkene da de eksisterte, inkludert utenomrettslige drap," sa hun og ba om ytterligere etterforskning. 

Kilde lenke

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -