1.8 C
Brussel
Onsdag, november 29, 2023
NyheterAserbajdsjan-Armenia-konflikten: hinsides allmenn tro

Aserbajdsjan-Armenia-konflikten: hinsides allmenn tro

Gjesteforfatter
Gjesteforfatter
Gjesteforfatter publiserer artikler fra bidragsytere fra hele verden

by ERIC GOZLAN

Fenelon skrev i sin bok "Dialogue of the dead" at "krig er et onde som vanærer menneskeheten".

ERIC GOZLAN

Det er ubestridelig at krig, denne plagen som herjer menneskeheten, sår ødeleggelser. Jo lenger en konflikt vedvarer, jo mer gir den næring til fiendskap mellom de involverte nasjonene, noe som gjør gjenopprettingen av tilliten mellom de krigførende desto vanskeligere. Siden konflikten mellom Aserbajdsjan og Armenia allerede har nådd det triste hundreårsjubileet for sin eksistens, er det vanskelig å forestille seg plagene som ble utholdt av disse to folkene, som hver bærer sin del av lidelsen.

 Jeg hører og leser påstander om at Aserbajdsjan begår folkemord mot armenere. Som Albert Camus påpekte, «feilforklaring av ting bidrar til verdens ulykkelighet». Det er viktig å forstå at begrepet «folkemord» først ble introdusert av den polske advokaten Raphael Lemkin i 1944, i hans arbeid med tittelen «Axis Rule in Occupied Europe». Den er sammensatt av det greske "genos", som betyr "rase" eller "stamme" kombinert med det latinske "cide", som betyr "drap". Raphael Lemkin laget dette begrepet ikke bare for å beskrive den systematiske utryddelsespolitikken som ble utført av nazistene mot det jødiske folket under Holocaust, men også andre målrettede handlinger rettet mot å ødelegge bestemte grupper av individer gjennom historien. Derfor er det udiskutabelt at armenere var ofre for folkemord i 1915, og dette må alle erkjenne. Det er imidlertid like viktig å gjenkjenne andre tragedier, inkludert de som påvirker aserbajdsjanere, gjennom samme linse av forståelse og rettferdighet.

Det er ubestridelig at aserbajdsjanere har blitt hardt rammet av attentater og drap, alt fordi de var aserbajdsjanere. La oss fordype oss i denne mindre kjente perioden av historien som vil hjelpe oss å bedre forstå dagens situasjon. 

31. mars 1918, massakre i Aserbajdsjan

I 1925 utnevnte Lenin Stepan Chaoumian til ekstraordinær kommissær for Kaukasus. Den 31. mars samme år, i tre dager, ble aserbajdsjanerne massakrert.

En tysker ved navn Kulne beskrev hendelsene i Baku i 1925: «Armenerne stormet muslimske (aserbajdsjanske) bydeler og drepte alle innbyggerne, og gjennomboret dem med bajonettene. Noen dager senere var likene til 87 aserbajdsjanere gravd ut av en grop. Kroppene er tatt av tarmen, nesene kuttet av, kjønnsorganene lemlestet. Armenerne hadde ikke vist nåde for verken barna eller de voksne”.

Under massakren i mars ble likene av 57 aserbajdsjanske kvinner funnet i et enkelt distrikt i Baku, ørene og nesene deres kuttet av og magen revet opp. Jentene og kvinnene var blitt spikret til veggen, og byens sykehus, hvor 2,000 mennesker prøvde å unnslippe angrepene, ble satt i brann.

Deportasjonen av aserbajdsjanere fra Armenia 1948-1953

I desember 1947 sendte de kommunistiske lederne i Armenia et brev til Stalin. I det brevet ble de enige om å flytte 130,000 754 aserbajdsjanere fra Armenia til Aserbajdsjan, og skapte ledige stillinger for armenere som kommer til Armenia fra utlandet. Detaljene rundt deporteringen ble også fastsatt i USSR Ministerråds dekret nr. 100,000. Planen var å deportere rundt 10,000 1948 mennesker til Kura-Aras-sletten (Aserbajdsjans sovjetsosialistiske republikk) i tre etapper: 40,000 1949 i 50,000, 1950 XNUMX i XNUMX og XNUMX XNUMX i XNUMX.

Deportasjonen av aserbajdsjanere fra Armenia i 1988-1989

I januar 1988, under ledelse av Sovjetunionen, ble over 250,000 18,000 aserbajdsjanere og 7 1989 kurdere utvist fra sine forfedres land. Den XNUMX. desember samme år rammet et forferdelig jordskjelv regionen. Aserbajdsjanske landsbyboere ble evakuert til Aserbajdsjan og krevde gjennom hele XNUMX retten til å returnere og kompensasjon for eiendom som gikk tapt i katastrofen. Myndighetene i Spitak og Jerevan benektet imidlertid at azererne var doble ofre, og hevdet at de hadde forlatt Spitak av egen fri vilje.

Massakrene i 1992

Khodjaly-massakren: Den 25. og 26. februar 1992, under Nagorno-Karabakh-krigen, angrep armenske styrker byen Khodjaly, som hovedsakelig var befolket av azerier. Beleiringen av byen resulterte i dødsfall til hundrevis av aserbajdsjanske sivile, inkludert kvinner, barn og eldre. Denne massakren ble bredt fordømt av det internasjonale samfunnet.

Garadaghly-massakren: I februar 1992 angrep armenske styrker landsbyen Garadaghly, utenfor Nagorno-Karabakh, og drepte mange aserbajdsjanske sivile.

Maragha-massakren: I april 1992 angrep armenske styrker landsbyen Maragha, som ligger i Nagorno-Karabakh, og drepte flere dusin sivile.

Nå, med bedre kunnskap om historien, er det lettere for oss å forstå dagens situasjon.

Etter angrep mot dem og sivile, satte Aserbajdsjans væpnede styrker i gang et angrep på armenske styrker i Karabakh 19. september. Dagen etter nektet Armenia å sende soldater til regionen for å motangrep, og avslørte visse uenigheter i Armenia. Armenia har to distinkte regjeringer: den sentrale i Jerevan, valgt av folket, og den i Karabakh, støttet av russiske oligarker.

Statsministeren i sentralregjeringen, Nikol Pachinian, har uttrykt ønske om å nærme seg USA i noen tid, og har forhandlet med Baku-regjeringen i over ett år. For noen uker siden kunngjorde Nikol Pachinian sin intensjon om å anerkjenne Aserbajdsjans suverenitet over Karabagh.

Den 6. september oppdaget verden et bilde av Anna Hakobyan, kona til statsministeren i Armenia, strålende mens hun håndhilste på Volodymyr Zelensky. Fru Hakobyan var i Kiev på invitasjon av den ukrainske presidentens kone, Olena Zelenska, til å delta i det årlige toppmøtet for førstedamer og ektefeller, dedikert til mental helse. I anledning sitt første besøk i den ukrainske hovedstaden formaliserte Anna Hakobyan leveringen, for første gang siden den russiske invasjonen i februar 2022, av humanitær hjelp fra Armenia til Ukraina. Selv om den er beskjeden – rundt tusen digitale enheter for skolebarn – har denne hjelpen stor symbolverdi.

Regjeringen i Karabakh, støttet som vi vet av Putin og de russiske oligarkene, har ikke noe ønske om å nærme seg USA eller Ukraina. Den 19. september forsøkte den følgelig et statskupp for å fjerne Pachinian fra makten.

Fred i Kaukasus er viktig av flere grunner:

Regional stabilitet: Kaukasus er en geopolitisk kompleks region, med flere land i umiddelbar nærhet av hverandre, inkludert Russland, Tyrkia, Iran, Armenia og Aserbajdsjan. Konflikter i denne regionen kan ha destabiliserende konsekvenser som strekker seg utover dens grenser.

Energi: Kaukasus er en nøkkelregion for transport av energi, spesielt olje og naturgass. Rørledninger går på kryss og tvers av regionen og frakter disse ressursene til Europa og andre internasjonale markeder. Enhver konflikt eller ustabilitet i regionen kan forstyrre energiforsyningen, med betydelige økonomiske og geopolitiske konsekvenser.

Europeisk stabilitet: Ustabilitet i Kaukasus kan få konsekvenser for europeisk sikkerhet. Væpnede konflikter eller humanitære kriser i denne regionen kan føre til flyktningebevegelser, spenninger mellom Europas naboland og forstyrrelser av energiforsyningsruter, som alle kan påvirke kontinentets sikkerhet og stabilitet.

Forfatteren : Eric GOZLAN er spesialist i geopolitikk og parallelldiplomati, og er regjeringsrådgiver og leder International Council for Diplomacy an Dialogue (www.icdd.info)
Eric Gozlan kalles som ekspert ved nasjonalforsamlingen og senatet i emner som omhandler parallelt diplomati og sekularisme
I juni 2019 bidro han til FNs spesialrapportørs rapport om antisemittisme.
I september 2018 mottok han fredsprisen fra prins Laurent av Belgia for sin kamp for sekularisme i Europa.
Han deltok på to tallrike konferanser om fred i Korea, Russland, USA, Bahrain, Belgia, England, Italia, Romania ...
Hans siste bok: Ekstremisme og radikalisme: tankelinjer for å komme ut av det

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -