-1.1 C
Brussel
Søndag, desember 3, 2023
EuropaKritiske råvarer - planer for å sikre EUs forsyning og suverenitet

Kritiske råvarer – planer for å sikre EUs forsyning og suverenitet

Elbiler, solcellepaneler og smarttelefoner – alle inneholder kritiske råvarer. De er livsnerven i våre moderne samfunn.

Næringsutvalget vedtok tiltak for å øke tilgangen på strategiske råvarer, avgjørende for å sikre EUs overgang mot en bærekraftig, digital og suveren fremtid.

Lov om kritiske råvarer, nylig vedtatt med sterkt flertall, har som mål å tillate Europa å akselerere mot europeisk suverenitet og konkurranseevne, med en ambisiøs kursendring. Rapporten slik den ble vedtatt i dag vil kutte byråkrati, fremme innovasjon langs hele verdikjeden, støtte SMBer og øke forskning og utvikling av alternative materialer og mer miljøvennlig gruvedrift samt produksjonsmetoder.

strategiske partnerskap

Rapporten fremhever viktigheten av å sikre strategiske partnerskap mellom EU og tredjeland på kritiske råvarer, for å diversifisere EUs forsyning – på lik linje, med fordeler for alle sider. Det baner vei for langsiktige partnerskap med kunnskaps- og teknologioverføring, opplæring og oppkvalifisering for nye jobber med bedre arbeids- og inntektsforhold, samt utvinning og prosessering på de beste økologiske standardene i våre partnerland.

MEP-er presser også på for et sterkere fokus på forskning og innovasjon vedrørende erstatningsmaterialer og produksjonsprosesser som kan erstatte råvarer i strategiske teknologier. Den setter sirkularitetsmål for å fremme utvinning av mer strategiske råvarer fra avfall. MEP-medlemmer insisterer også på behovet for å kutte byråkrati for bedrifter og spesielt små og mellomstore bedrifter (SMB).

Premie

Ledende MEP Nicola Beer (Renew, DE) sa: «Med et sterkt flertall sender industrikomiteen et sterkt signal i forkant av trilogen. Den avtalte rapporten gir en klar plan for europeisk forsyningssikkerhet, med et forsknings- og innovasjonsløft langs hele verdikjeden.»

«I stedet for å ha alt for mange ideologidrevne subsidier, er den avhengig av raske og enkle godkjenningsprosesser og redusert byråkrati. Som svar på geopolitiske omveltninger, skaper det forutsetninger for å tilby målrettede økonomiske insentiver til private investorer i sammenheng med produksjon og resirkulering i Europa. Samtidig bygger den på utvidelsen av strategiske partnerskap med tredjeland. Grunnlaget for Europas kurs mot åpen, økonomisk og geopolitisk suverenitet er lagt, la hun til.

Neste trinn

Lovutkastet ble vedtatt i komiteen med 53 stemmer mot 1, og 5 avholdte stemmer. Det vil bli tatt opp til avstemning i hele salen under plenumsmøtet 11.-14. september i Strasbourg.

Bakgrunn

Foreløpig er EU avhengig av visse råvarer. Kritiske råvarer er avgjørende for EUs grønne og digitale overganger, og å sikre forsyningen av dem er avgjørende for EUs økonomiske motstandskraft, teknologiske lederskap og strategiske autonomi. Siden den russiske krigen mot Ukraina og en stadig mer aggressiv kinesisk handels- og industripolitikk, har også kobolt, litium og andre råvarer blitt en geopolitisk faktor.

Med det globale skiftet mot fornybar energi og digitaliseringen av våre økonomier og samfunn, forventes etterspørselen etter noen av disse strategiske råvarene å øke raskt i de kommende tiårene.

En rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA) publisert i mai 2021 varsler regjeringer om eksplosjonen i global etterspørsel etter kritiske råvarer i energisektoren forårsaket av avkarboniseringen av økonomier: denne etterspørselen kan multipliseres med 4 hvis verden overholder forpliktelsene i Parisavtalen. Mesteparten av denne veksten vil komme fra behovene til elektriske kjøretøy og deres batterier, etterfulgt av strømnett, solcellepaneler og vindkraft. Litiumbehovet kan øke 42 ganger innen 2040, grafitt 25 ganger, kobolt 21 ganger og nikkel 19 ganger. Likevel er disse materialene konsentrert i en håndfull land: tre stater utvinner 50 % av verdens kobber: Chile, Peru og Kina; 60 % av kobolten kommer fra Den demokratiske republikken Kongo; Kina utvinner 60 % av verdens sjeldne jordarter og kontrollerer over 80 % av raffineringen deres. Ifølge IEA må regjeringer bygge opp strategiske reserver for å unngå forsyningsavbrudd.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -