1.2 C
Brussel
Mandag, desember 4, 2023
EuropaMedia Freedom Act: styrker åpenheten og uavhengigheten til EU-medier

Media Freedom Act: styrker åpenheten og uavhengigheten til EU-medier

Kultur- og utdanningsutvalget endret mediefrihetsloven for å sikre at den gjelder alt medieinnhold og beskytter redaksjonelle beslutninger mot politisk innblanding.

I deres utkast til posisjon på European Media Freedom Act, som ble vedtatt torsdag med 24 stemmer for, 3 mot og 4 avholdende, ønsker MEP-er å sikre at de nye reglene forplikter medlemslandene til å sikre pluralitet og beskytte medienes uavhengighet fra statlige, politiske, økonomiske eller private interesser.

De endret lovutkastet slik at åpenhetskrav gjelder alt medieinnhold, ikke bare for nyheter og aktuelle saker som foreslått av Kommisjonen.

Beskyttelse av journalisters arbeid

I den vedtatte teksten forbyr komiteen alle former for innblanding og press på media, inkludert å tvinge journalister til å avsløre kildene sine, få tilgang til kryptert innhold på enhetene deres og bruke spionprogrammer mot dem.

For å beskytte media mer robust, fastslo MEP-er også at bruk av spionprogrammer bare kan rettferdiggjøres fra sak til sak og hvis det blir beordret av en uavhengig rettsmyndighet til å etterforske en alvorlig forbrytelse, for eksempel terrorisme eller menneskehandel.

MEP-medlemmer foreslår også å begrense offentlig annonsering tildelt en enkelt medieleverandør, nettplattform eller en søkemotor til 15 % av det totale reklamebudsjettet tildelt av denne myndigheten i en gitt EU land.

Eierskapsforpliktelser

For å vurdere medienes uavhengighet ønsker MEP-er å forplikte utsalgssteder til å publisere informasjon om hvem som eier dem og om hvem som drar nytte av det, direkte eller indirekte. De vil også at de skal rapportere om statlig reklame og statlig økonomisk støtte, også når de mottar offentlige midler fra land utenfor EU.

MEP-medlemmer ønsker også å forplikte medietjenesteleverandører til å rapportere om enhver potensiell interessekonflikt og om alle forsøk på innblanding i redaksjonelle beslutninger.

Bestemmelser mot vilkårlige avgjørelser fra store plattformer

For å sikre at EU-medier er beskyttet mot at veldig store nettplattformer vilkårlig sletter eller begrenser innholdet deres, introduserte MEP-er en egenerklæring og bekreftelsesprosedyre for å hjelpe til med å skille uavhengige medier fra useriøse. De foreslår også et 24-timers forhandlingsvindu, med involvering av nasjonale regulatorer, før en stor nettplattform kan fortsette med å suspendere eller begrense innhold.

Økonomisk levedyktighet

Medlemslandene bør finansiere offentlige medier via flerårige budsjetter for å forhindre politisk innblanding og sikre budsjettmessig forutsigbarhet, sier MEP-er. MEP-er endret også reglene for publikumsmålesystemer for å gjøre dem mer rettferdige og mer gjennomsiktige.

Mer uavhengig medieorgan i EU

MEP-medlemmer ønsker at European Board for Media Services (styret) – et nytt EU-organ som skal opprettes ved loven – skal være juridisk og funksjonelt uavhengig av kommisjonen og i stand til å handle på egen hånd, ikke bare etter kommisjonens anmodning. Til slutt ønsker de at en uavhengig "ekspertgruppe", som representerer synspunktene til mediesektoren og inkludert sivilsamfunnet, skal bidra til styrets arbeid.

Premie

«The European Media Freedom Act har som mål å etablere større mangfold, frihet og redaksjonell uavhengighet for europeiske medier. Mediefriheten er alvorlig truet i flere EU-land – dette er grunnen til at den nye loven må pakke et slag, ikke bare betale munnen. Vi styrket kommisjonens forslag om å i betydelig grad ivareta medienes uavhengighet og beskytte journalister, samtidig som vi ikke svekker våre unike kulturelle forskjeller, sa ordføreren. Sabine Verheyen (EPP, DE) etter avstemningen.

Neste trinn

Den vedtatte teksten må bekreftes av hele parlamentet, med en avstemning planlagt under plenum 2.-5. oktober, før MEP-medlemmer kan starte diskusjoner med rådet om den endelige utformingen av loven.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -