-3.8 C
Brussel
Lørdag desember 2, 2023
Human RightsUSA oppfordret til å avslutte interneringen av Venezuelas spesialutsending

USA oppfordret til å avslutte interneringen av Venezuelas spesialutsending

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

De ba om hans umiddelbare løslatelse og at USA «etterleve sine forpliktelser under internasjonal lov … og frafaller alle anklager mot ham».

påstander

Mr. Saab ble utnevnt til spesialutsending av regjeringen i Caracas i april 2018 for å påta seg offisielle oppdrag i Iran for å sikre humanitære leveranser, inkludert mat og medisin, i en pressemelding utstedt av FNs menneskerettighetskontor.

USA påstår at utsendingen sto bak et korrupsjonsnettverk som involverte et statlig subsidiert matprogram kalt CLAP som var i kraft, og stjal fra det venezuelanske folket, mens det også brukte mat som en form for sosial kontroll, ifølge det amerikanske finansdepartementet.

I juli samme år ble Saab satt under amerikanske sanksjoner for angivelig å være ansvarlig for bl.a delta i transaksjoner eller programmer administrert av den venezuelanske regjeringen.

12. juni 2020, under sin tredje tur til Iran, mens han var på transitt gjennom Kabo Verde, ble han arrestert og arrestert av lokale myndigheter. Etter en utleveringsforespørsel fra USA, ble han til slutt utlevert i oktober 2021.

Problematisk arrestasjon

Ifølge Human Rights Council-utnevnte eksperter, domstolene i Cabo Verde som behandlet saken hans, avviste angivelig hans tallrike anker mot utleveringen, hans diplomatiske status som en ad hoc diplomat og avgjørelsen i hans favør av en ECOWAS-domstol i regionen.

De sa at domstolene også "forkastet en rekke offisielle kommunikasjoner" fra Venezuela, og anbefalinger fra internasjonale rettighetsorganer, inkludert Menneskerettighetsrådets Spesielle prosedyrer og den afrikanske kommisjonen for menneske- og folkerettigheter.

"Vi noterer oss med bekymring de rapporterte uregelmessighetene i arrestasjonen og interneringen i Cabo Verde av Mr. Saab, før han ble utlevert til USA," sa ekspertene.

"Spesielt indikerer informasjon vi mottok at i det nøyaktige øyeblikket han ble arrestert, mens han var på plass på Amílcar Cabral internasjonale lufthavn, var det ingen rød melding fra Interpol, eller en arrestordre presentert for ham. Begge ble i stedet utstedt ex post facto", bemerket de.

Siktelser mot Saab

Etter utleveringen hans, henla amerikanske rettsmyndigheter syv tilfeller av hvitvasking av penger mot ham, mens han opprettholdt en enkelt telling av konspirasjon for å begå hvitvasking av penger.

"Vi beklager dypt at Saab i nesten to år siden han ble utlevert, forblir i varetekt i påvente av rettssak for påstått oppførsel som ikke anses som en internasjonal forbrytelse, og derfor ikke burde vært gjenstand for ekstraterritoriell eller universell jurisdiksjon," FN-ekspertene. sa.

Ekspertene ble informert om at Saab siden utleveringen hans ble varetektsfengslet ved Federal Detention Center i Miami, som ikke er en kriminalomsorgsinstitusjon, men i stedet et administrativt anlegg før rettssaken.

Overtredelse 'for millioner'

"Handlingene mot Mr. Saab er ikke bare brudd på hans menneskerettigheter ... men også et brudd på retten til en tilstrekkelig levestandard for millioner av venezuelanere, som et resultat av det brå avbruddet av hans oppdrag for anskaffelse av essensielle varer, " sa ekspertene.

Spesialrapportører og andre uavhengige FN-eksperter er ikke FN-ansatte. De tjener i sin individuelle egenskap og mottar ingen lønn for arbeidet sitt.

Kilde lenke

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -