5.4 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
Human RightsIran: Trakassering, represalier fortsetter for Mahsa Aminis familie

Iran: Trakassering, represalier fortsetter for Mahsa Aminis familie

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Tjueto år gamle Jina Mahsa Amini ble arrestert og tvunget inn i en varebil av Irans såkalte "moralpoliti" i hovedstaden Teheran 13. september i fjor. Myndighetene påsto at hun ikke var i samsvar med landets strenge lover om obligatorisk tilsløring.

Hun døde etter sigende 16. september etter å ha fått et hjerteinfarkt. Familien hennes nektet imidlertid for at hun hadde hjerteproblemer og påsto at hun ble torturert.

Unnlatelse av å sikre rettferdighet

En regjeringsundersøkelse av dødsfallet falt "langt under" internasjonale standarder, inkludert kravene til uavhengighet og åpenhet, Uavhengig internasjonal faktasøkende misjon om Iran Sa i a pressemelding.

"Jina Mahsa burde aldri ha blitt arrestert i utgangspunktet," sa Sara Hossain, styreleder Human Rights Council-utnevnt oppdrag, og la til at regjeringen siden den gang har "unnlatt å sikre sannhet, rettferdighet og oppreisning til familien hennes, eller til familier til andre ofre, kvinner, jenter og alle demonstranter som har vært utsatt for brudd på grunnleggende menneskerettigheter."

"I stedet fordobler den islamske republikken undertrykkelse og represalier mot innbyggerne og søker å innføre nye og mer drakoniske lover som alvorlig begrenser rettighetene til kvinner og jenter."

Familie antydet

Det uavhengige panelet rapporterte også at faren og onkelen til Mahsa Amini ble arrestert for rundt 10 dager siden av sikkerhetsstyrker i hjembyen Saqqez, og deres oppholdssted «forblir ukjent».

Graven hennes ble også angivelig vanhelliget, og familiemedlemmer forhindret fra å sørge. Familiens advokat og journalister som dekker saken hennes har også blitt trakassert.

Bakgrunn av protester

Aminis død utløste en bølge av protester over hele landet.

Teamet for faktaundersøkelser sa også at det nå undersøker påstander om at staten reagerte på protestene med unødvendig og uforholdsmessig kraft, vilkårlige arrestasjoner og interneringer, urettferdige rettssaker, utenomrettslige henrettelser og trakassering av familiemedlemmer til ofre.

Slike handlinger "fortsetter til i dag", la den til.

Myndighetene skjerper straffetiltakene mot de som utøver sine grunnleggende rettigheter, inkludert religionsfrihet, ytringsfrihet og fredelige forsamlinger, ifølge det uavhengige panelet.

Økt risiko for kvinner

Fact-Finding Mission sa også at et utkast til lovforslag, som for tiden er til behandling i parlamentet – hvis det vedtas – vil utsette kvinner og jenter for økt risiko for vold, trakassering og vilkårlig internering.

Lovverket foreslår økte bøter og fengselsstraffer for kvinner og jenter funnet i strid med obligatoriske tilsløringsbestemmelser, samt strengere straffer inkludert reiseforbud, nektelse av utdanning og medisinsk behandling og sanksjoner mot bedrifter.

Ring for samarbeid

Fact-Finding Mission oppfordret regjeringen til å samarbeide fullt ut med sine undersøkelser og sikre at alle de berørte har uhindret og trygg tilgang til å fremlegge bevis, inkludert henvisning av sakene deres.

Regjeringen har til nå ikke svart på gjentatte forespørsler om informasjon, la det uavhengige organet til, og bemerket at det vil presentere en omfattende rapport om sine funn til Menneskerettighetsrådet under en interaktiv dialog på sin 55. sesjon i mars 2024.

Faktaoppdraget

Fact-Finding Mission fikk mandat av FNs menneskerettighetsråd til å undersøke påståtte menneskerettighetsbrudd i Iran knyttet til protestene som startet der 16. september 2022, spesielt med hensyn til kvinner og barn.

Panelet er sammensatt av uavhengige medlemmer Sara Hossain fra Bangladesh (leder), Shaheen Sardar Ali fra Pakistan og Viviana Krsticevic fra Argentina.

De er ikke FN-ansatte og tjener i en uavhengig kapasitet.

Kilde lenke

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -