3.6 C
Brussel
Tirsdag desember 5, 2023
Human RightsUkraina: krigsforbrytelser fra russiske styrker fortsetter, rapporterer rettighetseksperter

Ukraina: krigsforbrytelser fra russiske styrker fortsetter, rapporterer rettighetseksperter

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Russiske styrker i Ukraina møtte nye anklager av krigsforbrytelser mandag da FN-utnevnte uavhengige rettighetseksperter publiserte funnene i deres siste rapport om Russlands fullskala invasjon av nabolandet.

Medlemmer av Uavhengig internasjonal undersøkelseskommisjon for Ukraina fortalte FNs menneskerettighetsråd i Genève at de har dokumentert angrep med eksplosive våpen mot boligbygg, sivil infrastruktur og medisinske institusjoner, samt tortur og seksuell og kjønnsbasert vold.

Voldtektsanklager

Kommisjonsleder Erik Møse ga oppsiktsvekkende detaljer om funnene til rådet, og bemerket at i Kherson-regionen "voldtok og begikk russiske soldater seksuell vold mot kvinner i alderen 19 til 83 år", ofte sammen med trusler eller andre krenkelser. .

"Ofte ble familiemedlemmer holdt i et tilstøtende rom, og dermed tvunget til å høre krenkelsene som fant sted," sa Møse.

"Utbredt" tortur

Kommisjonen sa at dens undersøkelser i Kherson og Zaporizhzhia indikerer "utbredt og systematisk" bruk av tortur av russiske væpnede styrker mot personer anklaget for å være informanter for det ukrainske militæret, noe som i noen tilfeller førte til døden. 

Mr. Møse siterte et torturoffer som sa: «Hver gang jeg svarte at jeg ikke visste eller husket noe, ga de meg elektriske støt... Jeg vet ikke hvor lenge det varte. Det føltes som en evighet."

Undersøkelse av barn overfører en "prioritet" 

Kommissærene indikerte også at de har fortsatt å undersøke individuelle situasjoner med påståtte overføringer av enslige barn fra russiske myndigheter til den russiske føderasjonen. 

"Dette punktet står fortsatt veldig høyt på vår prioriteringsliste," forsikret Møse rådet.

Mulig "oppfordring til folkemord"

Kommisjonen uttrykte bekymring for påstander om folkemord i Ukraina, og advarte om at «noe av retorikken som overføres i russiske stater og andre medier kan utgjøre oppfordring til folkemord»

Møse sa at kommisjonen «fortsetter sine undersøkelser av slike spørsmål».  

Ring for ansvarlighet

De FN-oppnevnte uavhengige rettighetsetterforskerne understreket behovet for ansvarlighet og uttrykte beklagelse over det faktum at all deres kommunikasjon adressert til den russiske føderasjonen «forblir ubesvart».  

I sin rapport oppfordret kommissærene også ukrainske myndigheter til å "raskt og grundig" undersøke de få tilfellene av krenkelser fra egne styrker.

Ingen ekvivalens

Som svar på spørsmål fra journalister i Genève på mandag, tilbakeviste de FN-oppnevnte uavhengige rettighetsetterforskerne på det sterkeste ethvert forslag om likeverdighet i bruddene begått av begge sider. 

Møse understreket at kommisjonen på russisk side hadde funnet et «bredt spekter» og «et stort antall overtredelser». På ukrainsk side var det «noen få eksempler» knyttet til vilkårlige angrep så vel som «mishandling av russere i ukrainsk fangenskap», sa han.

Mer dyptgående undersøkelser

Den siste oppdateringen gjenspeiler kommisjonens pågående undersøkelser under dens andre mandat, som startet i april i år.

Møse sa at de nå foretar "mer dyptgående undersøkelser" angående ulovlige angrep med eksplosive våpen, angrep som rammer sivile, tortur, seksuell og kjønnsbasert vold og angrep på energiinfrastruktur.

– Dette kan også avklare om tortur og angrep på energiinfrastruktur utgjør forbrytelser mot menneskeheten", sa kommissærene.

Kommisjonen

Den uavhengige internasjonale undersøkelseskommisjonen for Ukraina ble opprettet av Human Rights Council 4. mars 2022 for å etterforske alle påståtte brudd og misbruk av menneskerettigheter, brudd på internasjonal humanitær lov og relaterte forbrytelser i sammenheng med aggresjonen mot Ukraina fra Russland.

Dens tre medlemmer er styreleder Erik Møse, Pablo de Greiff og Vrinda Grover. De er ikke FN-ansatte og får ikke lønn for arbeidet sitt.

Mandatet til undersøkelseskommisjonen ble forlenget av rådet i april i fjor for en ytterligere periode på ett år. Dens neste rapport til generalforsamlingen kommer i oktober.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -