0.7 C
Brussel
Søndag, desember 3, 2023
Human RightsBeskyttelse av eldres rettigheter kommer alle til gode: FN-sjef

Beskyttelse av eldres rettigheter kommer alle til gode: FN-sjef

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

I en melding til minne om søndagens internasjonale dag for eldre, understreket FN-sjefen det gjennomgripende spørsmålet om alderisme i samfunnet og sårbarheten til eldre i møte med kriser som f.eks de Covid-19 pandemi, fattigdom og klimakriser.

"Å ta tak i disse og andre spørsmål er et menneskerettighetsimperativ som vil komme alle til gode," sa han.

Dagens ungdom, morgendagens eldre

Temaet for årets Internasjonal dag er «Oppfyllelse av løftene til Menneskerettighetserklæringen for eldre personer: på tvers av generasjoner."

Studier viser at antallet mennesker i alderen 65 år eller eldre over hele verden anslås å mer enn dobles – økende fra 761 millioner i 2021 til 1.6 milliarder i 2050 – og antallet mennesker i alderen 80 år eller eldre vokser enda raskere.

Dette understreker ytterligere at det haster med å styrke beskyttelsen av menneskerettighetene til nåværende og fremtidige generasjoner av eldre mennesker rundt om i verden.

Mye å bidra med

Guterres fremhevet at eldre mennesker kan gi betydelige bidrag når det gjelder kunnskap og erfaring, og har potensial til å bidra til fred, bærekraftig utvikling og beskyttelse av miljøet.

"Vi må sikre deres aktive engasjement, full deltakelse og viktige bidrag - inkludert gjennom sosiale retningslinjer og arbeidsplasspolitikk bygget rundt deres spesifikke behov," sa han.

Han understreket også behovet for dialog og enhet mellom generasjoner som viktige komponenter for å bygge mer inkluderende og aldersvennlige samfunn og en motstandsdyktig verden for alle.

Innen 2050 vil det være dobbelt så mange eldre på 65 år enn i 2021.

Ivareta menneskerettighetene

Ekko av generalsekretærens oppfordring, Claudia Mahler, Uavhengig ekspert på gleden av alle menneskerettigheter for eldre personer, oppfordret nasjoner til å opprettholde menneskerettighetene til eldre personer som er nedfelt i Verdenserklæringen om menneskerettigheter (UDHR).

«Jeg oppfordrer medlemslandene, FN, nasjonale menneskerettighetsinstitusjoner, sivilsamfunnet og alle relevante interessenter til å gjøre verdenserklæringen til en realitet for alle eldre,» sa.

Mens UDHR omfatter eldre menneskers menneskerettigheter, uttrykte Mahler bekymring for at eldre individer ofte forblir usynlige i internasjonal menneskerettighetslov på grunn av manglende anerkjennelse av aldersisme og eksplisitt forbud mot aldersbasert diskriminering.

"Jeg oppfordrer medlemslandene til å opprettholde og fremme menneskerettighetenes universalitet og udelelighet ved å love en fremtid med menneskerettigheter for alle eldre mennesker, med tanke på at dagens ungdom er morgendagens eldre."

Uavhengige eksperter

Uavhengige eksperter er en del av det som er kjent som de spesielle prosedyrene til Human Rights Council. De har mandat til å overvåke og rapportere om spesifikke tematiske spørsmål, for eksempel menneskerettigheter for eldre personer, eller landsituasjoner.

De tjener i sin individuelle kapasitet. De er ikke FN-ansatte og får ikke lønn.

Kilde lenke

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -