3.9 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
ReligionKristendomDeler et såret hjerte

Deler et såret hjerte

Gjesteforfatter
Gjesteforfatter
Gjesteforfatter publiserer artikler fra bidragsytere fra hele verden

Av Br. Charbel Rizk (Syrisk-ortodokse patriarkatet i Antiokia og hele østen)

Hva er hensikten med dette livet, dette klosterlivet, som vi lever? Som munker og nonner gjør vi mange ting. Noen ganger for mange ting. Ofte ser vi oss nødt til å gjøre dem. Da vi kom til Sverige fra Syria for å etablere klosterlivet vårt her, måtte vi gjøre mange ting. Og vi gjør fortsatt mange ting. Og jeg tror at vi vil fortsette å måtte gjøre mange ting. Folk kommer til oss. Vi kan ikke fortelle dem å gå bort. Faktisk tror vi at Kristus sender dem til oss. Men hvorfor? Hvorfor til oss? De kommer med tunge hjerter, sårede hjerter. De kommer med vanskeligheter. Vi lytter. De snakker. Da blir de stille og forventer svar. Dessverre for oss forventer noen direkte svar som kan løse deres vanskeligheter, helbrede deres sårede hjerter, gjenoppleve deres tunge hjerter. Samtidig skulle vi ønske de kunne se våre egne vanskeligheter, våre egne sårede hjerter, våre egne tunge hjerter. Og kanskje gjør de det. Verden lider. Alle av oss lider av ulike årsaker. Dette er en eksistensiell virkelighet som ikke kan fornektes. Å realisere denne innsikten og akseptere den, ikke unnslippe den, er det som gir mening til klosterlivet vårt.

Vi er ganske enkelt medlemmer av en lidende menneskehet, ikke av en ond. Lidelse er smertefullt. Lidelse kan gjøre oss blinde. En blind mann med smerte vil mest sannsynlig skade andre. Villig, ja, men viljen hans er infisert. Han er ansvarlig, men også plaget. Ingen er onde, men alle lider. Dette er vår tilstand. Hva kan vi gjøre med det? Vi ber, eller for å være mer presis, vi lever bønnfullt som Kristus. Dette er hensikten med vårt klosterliv, å leve i bønn som Kristus. På korset, mens han led enormt, sa han bønnfullt: "Far, tilgi dem, for de vet ikke hva de gjør." (Luk. 23:34) I sannhet, blindet av vår smerte, mister vi vår dømmekraft. Dermed vet vi ikke hva vi gjør. I sin lidelse mistet ikke Kristus sin dømmekraft. Hvorfor? Fordi han er den perfekte mannen. Han er den sanne mannen. Og han er begynnelsen på fornyelsen av menneskeheten. Han er vår helbredelse.

"Disse konfliktene og tvistene blant dere, hvor kommer de fra?" spør James i brevet sitt. Og han fortsetter å forklare: «Kommer de ikke fra dine begjær som er i krig i deg? Du vil ha noe og ikke har det, så du begår drap. Og du begjærer noe og kan ikke få det, så du engasjerer deg i tvister og konflikter.» (Jak. 4:1–2)

Tvister og konflikter, og all slags skade, kommer fra våre lidenskaper, fra våre sårede hjerter. Vi ble ikke skapt slik. Vi var heller ikke skapt for å være slik. Men vi ble sånn. Dette er situasjonen for vår falne menneskehet. Dette er situasjonen for hver enkelt av oss. Vi kan absolutt bruke all vår tid, og til og med hele livet vårt, på å finne ut hvem vi skal klandre for sårene våre. Hvis vi valgte å bruke litt tid på å gjøre dette, vil vi, hvis ærlige nok, innse ikke bare at vi har blitt skadet av andre, men også at vi har skadet andre. Så hvem har vi skylden for menneskehetens sår? Menneskeheten, det vil si oss. Ikke han, ikke henne, ikke dem, men oss. Vi har skylden. Det er bare det at vi har skylden, hver og en av oss.

Men på korset ga Kristus ingen skyld. Mens han hadde smerte, tilga han alt. Gjennom hele livet utøste han nåde over menneskeheten. I hans lidelse er vi virkelig helbredet. Han klandret ingen. Han helbredet alle. Dette gjorde han i sin lidelse.

Vi har valgt å leve et liv i bønn, konstant bønn, ja, et vedvarende bønnliv. Hva betyr dette? Det betyr å følge Kristus uten kompromisser. "La de døde begrave sine egne døde, men du, gå og forkynn Guds rike." (Luk. 9:60) Det betyr å tilgi mens man blir korsfestet. Det betyr å klandre oss selv, og ikke noen andre, for våre sår. I oss selv er alle andre tilstede. I oss bærer vi alt. Vi er menneskeheten. Når vi klandrer oss selv, skylder vi på menneskeheten. Og vi bør skylde på det for å innse at det trenger helbredelse. På samme måte, når vi helbreder oss selv, bringer vi helbredelse inn i menneskeheten. I prosessen med å lege våre egne sår, er vi i ferd med å helbrede menneskehetens sår. Dette er vår asketiske kamp.

Helt siden begynnelsen har det å helbrede sine sår vært hensikten med klosterlivet. Dette er en edel sak, som ikke skal tas lett på. Det er virkelig vanskelig. Nesten umulig. Absolutt uten Kristi frelsende liv. Han har gjenopprettet menneskeheten, gjenskapt den og gitt den sine rensende bud, ved hjelp av hvilke vi i vår smerte finner helbredelse. Hjertet som ikke er i stand til å elske, vil bli helbredet ved hans bud om å elske. Og å elske mens man ikke vil elske er den største av alle kamper. Å sette andre foran seg selv mens man ikke ønsker å gjøre det er på samme måte den største av alle kamper. Kort sagt, å holde hans bud er den største av alle kamper, og hvis vi lykkes i denne kampen, helbreder vi ikke bare våre sår, men bringer også helbredelse til menneskeheten.

Menneskene som kommer til oss med sårede hjerter minner oss om hensikten med klosterlivet vårt. Vi lytter med hjertet. Vi bærer deres vanskeligheter på en skjult måte i våre egne sårede hjerter. Slik blir deres og våre sår forent i ett hjerte, i ett såret hjerte, i menneskehetens sårede hjerte. Og i prosessen med å lege våre egne sår, blir deres også leget på en mystisk måte. Dette er vår faste tro som gir stor hensikt til vårt stille liv.

Hjerter som er plaget av sine egne lidenskaper, blir lett dømmende når de lytter til andres vanskeligheter, spesielt når deres vanskeligheter ser ut til å være et resultat av deres egne feil. Sår blir imidlertid leget ikke av dommere, men av leger. Hvis vi derfor ønsker å delta i helbredelsen av menneskeheten, bør vi ikke opptre som dommere, men som leger. Etter å ha lyttet nøye til pasienter som beskriver smertene sine, skriver kloke leger ut godbiter som de av erfaring vet fungerer. Som munker og nonner, etter Kristus, lytter vi forhåpentligvis nøye til den sårede menneskeheten, identifiserer oss med den, lider med den og helbreder med den. Vi må være våkne og ærlige for ikke å skli og falle. Hvis vi gjør det, bør vi umiddelbart reise oss med omvendte hjerter og ta dette som en påminnelse om at vi også er sårede mennesker som alle andre mennesker, som sliter på den vanskelige veien til helbredelse. Vi skal aldri prøve å bortforklare at vi glipper og faller.

Dessverre har det i Kirkens historie ikke bare vært for mye glidning og fall, men også for mye forsøk på å bortforklare det. Vi har delt Kristi legeme. Og i stedet for å reise oss med omvendte hjerter når vi glir og faller, har vi snudd hele verden opp ned, slik at det ser ut som om alle andre kristne glir og faller, mens vi er de eneste som står perfekt og fast oppreist. Er noen virkelig overbevist av utsagnet om at en bestemt kirke er fullstendig uskyldig mens de andre kirkene er fullstendig skyldige? Vi er alle skyldige på en eller annen måte. Likevel er det bare de av oss som leger deres sår som er i stand til å se deres skyld, bekjenne den og reparere skaden som hver enkelt av oss har påført Kirken.

Økumenikken har stort behov for klosterlivet vårt. Men sårede hjerter kan vanskelig forene den splittede kirken. I prosessen med å helbrede våre sår, vil vi være i stand til å hjelpe til med å gjenopprette den splittede kirken.

Spørsmålene og spørsmålene knyttet til de økumeniske relasjonene og dialogene mellom våre kirker er absolutt mange. Som en syrisk-ortodoks, som reflekterer over alt dette, finner jeg meg selv litt overveldet av blandede følelser og til tider til og med av frustrasjon og skuffelse. Jeg spør meg selv, hva er egentlig betingelsene som må oppfylles for enhet? Er disse diskutert og avklart? Har kirkene andre forhold? Som syrisk-ortodoks vet jeg at det kristologiske spørsmålet er av største betydning. Den syrisk-ortodokse kirken, i likhet med de andre såkalte orientalske kirkene, avviser rådet i Chalcedon, som blir sett på som det fjerde økumeniske rådet blant andre kirker, inkludert den romersk-katolske, den anglikanske og den lutherske. I mange århundrer, det vil si fra det femte århundre til forrige århundre, ble syrisk-ortodokse kristne sett på som å ha en heterodoks kristologi, det vil si at de på en eller annen måte fornektet Kristi fullkomne menneskelighet. Dette har faktisk aldri vært tilfelle. Den syrisk-ortodokse kirken, selv om den avviste rådet i Chalcedon, har alltid ment at Kristus, som er ett subjekt eller individ, er perfekt i sin menneskelighet og fullkommen i sin guddommelighet. Den syrisk-ortodokse kirkes avvisning av rådet i Chalcedon har å gjøre med hvordan den historisk forsto rådets kristologiske formulering om at Kristus har eller er i to naturer. Kort sagt, den syrisk-ortodokse kirken, historisk sett, forsto den kalkedonske kristologiske formuleringen slik at Kristus er to subjekter eller individer. Men takket være de økumeniske relasjonene og dialogene i det siste århundre, har det blitt tydelig nok at verken den syrisk-ortodokse kirken eller de kalkedonske kirkene har en heterodoks kristologi. Selv om våre kirker har sine egne spesielle måter å snakke om inkarnasjonens mysterium på, oppfattes og anerkjennes en felles kristologisk forståelse.

Nå, hvis det er en felles forståelse med hensyn til kristologi - og hva kan være viktigere enn Kristus?! — Da spør jeg meg selv, hvor langt er vi fra enhet i troen? Og trenger vi mer enn enhet i tro for å dele Herrens nattverd som er det ultimate tegnet på enhet i Kristus? Eller forventer vi andre ting av hverandre? Hva forventer vi for enhet? Kanskje er hovedhindringen for enhet våre egne delte hjerter?

Da vi ble bedt om å delta i denne samlingen, og da vi fikk vite at målet med samlingen er å be sammen om enhet, følte vi oss veldig velsignet, da vi innså at dette er et perfekt uttrykk for klosterlivet vårt. Akkurat som menneskeheten trenger helbredelse, trenger også Kirken helbredelse. Og akkurat som vår egen helbredelse bringer helbredelse inn i menneskeheten, så bringer også vår egen helbredelse helbredelse inn i Kirken. Vi følte oss også veldig velsignet da vi ble bedt om å ønske deg velkommen i vårt nyetablerte fellesskap her i Sverige. Dette fellesskapet er, som det var, et 3 år gammelt barn, nyfødt til verden og Kirken for helbredelse av begge. Å ha deg her, i denne opprinnelige tilstanden, er en stor velsignelse. Dine bønner her vil befeste dette innviede stedet, dette stedet for bønn, dette stedet for helbredelse.

Å være sammen her, i disse dager, er virkelig en velsignelse for oss, men samtidig avdekker dette vårt felles sår. Å se Herrens nattverd forberedt og feiret av hver tradisjon, men ikke delt av oss alle, avdekker vårt felles sår. Hvordan føler vi det når vi forbereder og feirer Herrens nattverd i nærvær av brødre og søstre som vi, eller i det minste noen av oss, ikke kan invitere til å dele? Hører vi ikke Paulus' ord ekko og brenner i samvittigheten til våre sårede hjerter?

Jeg taler sannhet i Kristus – jeg lyver ikke; min samvittighet bekrefter det ved Den Hellige Ånd — Jeg har stor sorg og uopphørlig angst i hjertet. For jeg kunne ønske at jeg selv var forbannet og avskåret fra Kristus for mine egne brødre og søstres skyld, mitt eget kjøtt og blod. (Rom 9:1–3)

Hvis vi gjør det, la oss fortsette å be. La oss holde fast ved klosterlivet vårt. La oss få vite at vi deler et såret hjerte. Og la oss håpe at vi i prosessen med å helbrede våre sår vil være i stand til å bidra til å gjenopprette den splittede kirken.

Merk: Tekst presentert for deltakerne på den 22. samlingen av Conference of International Interconfessional Religious fant sted i år i Sverige, september 2023.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -