1.6 C
Brussel
Torsdag november 30, 2023
AfrikaGjerningsmennene som påtalemyndigheter: Et hjemsøkende paradoks i folkemordet i Amhara og ...

Gjerningsmennene som påtalemyndigheter: Et hjemsøkende paradoks i folkemordet i Amhara og imperativet for overgangsrettferdighet

Skrevet av Yodith Gideon, direktør for NGO Stop Amhara folkemord

Gjesteforfatter
Gjesteforfatter
Gjesteforfatter publiserer artikler fra bidragsytere fra hele verden

Skrevet av Yodith Gideon, direktør for NGO Stop Amhara folkemord

I hjertet av Afrika, hvor levende kulturer og mangfoldige samfunn har blomstret i århundrer, utspiller det seg et stille mareritt. Amhara-folkemordet, en brutal og forferdelig episode i Etiopias historie, forblir stort sett skjult fra internasjonalt syn. Likevel, under dette likkledet av stillhet ligger en frysende fortelling om ufattelige lidelser, massedrap og etnisk vold.

Historisk kontekst og "Abyssinia: The Powder Barrel"

For virkelig å forstå folkemordet i Amhara, må vi fordype oss i historiens annaler, og spore tilbake til en tid da Etiopia sto overfor eksterne trusler og forsøk på kolonisering. Et av de mest sentrale øyeblikkene i denne historien var Slaget ved Adwa i 1896 da Keiser Menelik IIs styrker motsto vellykket italiensk koloniseringsinnsats. Imidlertid la disse hendelsene grunnlaget for en urovekkende arv av etniske spenninger og splittelse.

I løpet av denne epoken ble strategier rettet mot å skape etnisk splid foreslått, spesielt skissert i boken "Abyssinia: The Powder Barrel." Denne lumske lekeboken forsøkte å fremstille Amhara-folket som undertrykkere av andre etniske grupper, med den hensikt å så frøene til splittelse i Etiopia.

Minilikawuyan misbruk

Spol frem til i dag, og vi er vitne til en urovekkende gjenoppblomstring av historisk taktikk i Etiopia. Elementer innen den føderale forsvarsstyrken og regjeringsmyndighetene, sammen med andre gjerningsmenn, har gjenopplivet begrepet "Minilikawuyan" for å feilaktig betegne Amhara-befolkningen som undertrykkere. Denne falske fortellingen, som opprinnelig ble foreslått av italienerne i boken «Abyssinia: The Powder Barrel» og deretter forplantet gjennom splittende misjonsinnsats, har blitt tragisk misbrukt for å rettferdiggjøre vold mot uskyldige amharaer.

Det er viktig å klargjøre at Amharas ikke bærer noe historisk ansvar for undertrykkelseshandlinger. Denne fortellingen er en forvrengning av historiske fakta, og tjener som påskudd for den nåværende volden mot Amhara-individer som ofte er fattige bønder som lever under alvorlige omstendigheter.

The Horrors Unleashed

Se for deg et land hvor lokalsamfunn en gang eksisterte harmonisk, nå revet i stykker av en voldsbølge som ikke viser nåde. Barn, kvinner og menn har blitt ofre for handlinger av ufattelig brutalitet, livet deres er utslettet uten annen grunn enn deres etnisitet.

Gjerningsmennene til dette folkemordet, oppmuntret av en vridd historisk fortelling, bruker nedsettende termer som «Neftegna», «Minilikawiyans», «jawisa» og «esler» for å dehumanisere og bakvaske Amhara-folket. Et slikt nedverdigende språk har blitt et våpen, brukt for å rettferdiggjøre de usigelige grusomhetene som blir begått.

En verden som vender det blinde øyet

Den sjokkerende sannheten er at, til tross for omfanget av disse grusomhetene og det åpenbare misbruket av historiske fortellinger for å gi næring til volden, har det internasjonale samfunnet stort sett valgt å tie, og stoppet opp med å kalle det hva det er: folkemord. Denne nølingen truer med å oppmuntre gjerningsmennene og tærer på håpet om rettferdighet for ofrene.

Verden har en smertefull historie med motvilje når det gjelder å gripe inn i folkemord. Rwanda og Bosnia er sterke påminnelser om hva som skjer når det internasjonale samfunnet ikke klarer å handle besluttsomt. Konsekvensene er ødeleggende, og fører til tap av utallige liv.

Når vi avslører grusomhetene til folkemordet i Amhara, sitter vi igjen med et foruroligende spørsmål: Hvordan kan en folkemordregjering tjene som aktor, dommer og det juridiske instrumentet for sin egen forfølgelse? Verden må ikke la dette hjemsøkende paradokset fortsette. Umiddelbar handling er ikke bare et moralsk imperativ, men også en plikt overfor menneskeheten.

Bryte stillhetens kjeder

Det er på tide for verden å knuse stillheten som omslutter Amhara folkemordet. Vi må konfrontere den sterke og ugjendrivelige sannheten: Det som skjer i Etiopia er virkelig folkemord. Dette begrepet har et moralsk imperativ, en oppfordring til handling som ikke kan ignoreres. Det minner oss om løftet om «aldri igjen», et løfte om å forhindre at slike grusomheter gjentar seg.

En vei videre: En omfattende overgangsregjering

For å adressere folkemordet i Amhara på en omfattende måte, foreslår vi etablering av en overgangsregjering i Etiopia. Dette organet bør omfatte enkeltpersoner som er urokkelige i deres forpliktelse til rettferdighet, forsoning og beskyttelse av menneskerettighetene. Viktigere er at politiske partier som mistenkes for å være involvert i folkemordet, eller funnet skyldige, må utestenges fra all politisk virksomhet og stilles for retten. Dette sikrer at de skyldige står til ansvar, mens de uskyldige til slutt kan gjenoppta politiske aktiviteter når de er klarert.

Et bønn om handling

Amhara folkemordet tjener som en dyster påminnelse om vårt kollektive ansvar for å beskytte uskyldige liv og forhindre gjentakelse av slike redsler. Fordømmelse alene vil ikke være tilstrekkelig; umiddelbar og avgjørende handling er avgjørende.

Folkemordskonvensjonen: Et moralsk imperativ

Folkemordskonvensjonen, vedtatt av FN i 1948, skisserer det internasjonale samfunnets forpliktelse til å forhindre og straffe folkemordshandlinger. Den definerer folkemord som "handlinger begått med hensikt å ødelegge, helt eller delvis, en nasjonal, etnisk, rasemessig eller religiøs gruppe." Amhara folkemordet faller utvetydig innenfor denne definisjonen.

Det internasjonale samfunnets taushet eller motvilje mot å merke det som sådan er et nedslående avvik fra prinsippene som er nedfelt i folkemordskonvensjonen. Det moralske imperativet til konvensjonen er klart: Verden må handle besluttsomt for å forhindre de pågående grusomhetene mot Amhara-folket.

Overgangsrettferdighet: En vei til helbredelse

Overgangsrettferdighet, som skissert av FN, søker å adressere arven etter massive menneskerettighetsbrudd. Når det gjelder folkemordet i Amhara, blir det ikke bare en nødvendighet, men en livline for å helbrede en dypt såret nasjon.

Ved å vurdere veien videre for Etiopia, blir det helt klart at den nåværende regjeringen, involvert i utførelsen av folkemordet i Amhara, ikke kan betros ansvaret for å avslutte denne humanitære krisen, bringe ansvarlighet til de skyldige og fremme forsoning og fred. Selve aktørene som bærer ansvaret for disse avskyelige handlingene kan ikke troverdig lede en prosess med overgangsrettferdighet. Deres fortsatte tilstedeværelse ved makten utgjør en overhengende trussel for ofrene, som fortsatt er i alvorlig fare. Risikoen for ytterligere vold, timming av vitner og målrettede drap er stor så lenge de ansvarlige for folkemordet beholder kontrollen. Konseptet "kvasi-overholdelse" kommer inn i bildet, der det kan være en skinn av samarbeid med internasjonal innsats, men de underliggende strukturene av makt og straffrihet forblir intakte, noe som gjør enhver overgangsrettsprosess ineffektiv og potensielt enda mer skadelig for ofrene. En virkelig upartisk og omfattende overgangsregjering, så vel som internasjonalt tilsyn, er avgjørende for å sikre at rettferdighet råder og en varig fred kan oppnås i Etiopia og den bredere regionen.

En omfattende overgangsregjering, sammensatt av upartiske skikkelser forpliktet til rettferdighet og forsoning, kan bane vei for denne sårt tiltrengte helbredelsen. Det må prioriteres:

  1. sannhet: Før ansvarlighet kan oppnås, må hele omfanget av grusomhetene og den historiske konteksten som førte til dem avsløres. En omfattende sannhetssøkende prosess er avgjørende for å anerkjenne ofrenes lidelser og forstå faktorene som drev Amhara folkemordet.
  2. ansvarlighet: Gjerningsmenn, uavhengig av tilhørighet, skal stilles for retten. Det må sendes en klar beskjed om at straffrihet ikke vil bli tolerert.
  3. Restitusjon: Ofre for folkemordet i Amhara fortjener erstatning for lidelsene sine. Dette inkluderer ikke bare materiell kompensasjon, men også støtte for psykologisk og emosjonell bedring.
  4. Forsoning: Å gjenoppbygge tillit mellom lokalsamfunn, hvorav mange har blitt revet i stykker av denne volden, er avgjørende. Tiltak som fremmer forståelse og samarbeid må stå sentralt på overgangsregjeringens agenda.

Avslutningsvis oppfordrer vi på det sterkeste det internasjonale samfunnet til å:

  1. Offentlig anerkjenner folkemordet i Amhara som folkemord, og understreker behovet for umiddelbar intervensjon.
  2. Utvid støtten til dannelsen av en omfattende overgangsregjering i Etiopia, ledet av upartiske skikkelser dedikert til rettferdighet og forsoning.
  3. Innfør et forbud mot alle politiske partier knyttet til folkemordet inntil de er renset for forseelser.
  4. Gi akutt humanitær hjelp til ofrene for folkemordet i Amhara, imøtekomme deres umiddelbare behov.
  5. Smi samarbeid med internasjonale partnere og organisasjoner for å sikre at rettferdighet, restitusjon og forsoning oppnås effektivt og varig.

Etiopia må, i likhet med føniks, reise seg fra asken til dette mørke kapittelet i historien. Ved å forplikte oss kollektivt til rettferdighet, forsoning og ivaretakelse av menneskerettighetene, kan vi håpe på en fremtid hvor enhet og fred råder. Det er på tide for verden å ta hensyn til historiens lærdommer og forhindre at enda et tragisk kapittel blir skrevet.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -