8.6 C
Brussel
onsdag 21. februar 2024
institusjonerforente nasjonerGaza: Start av våpenhvile gir håp om pusterom, tilgang til mennesker i...

Gaza: Start av våpenhvile gir håp om pusterom, tilgang til mennesker i nød: FNs humanitære

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

De gjentok oppfordringer om tilgang til alle deler av den krigshnuste enklaven hvor dødstallet steg mot 15,000 XNUMX og mange fordrevne sov i gatene.

FNs koordineringskontor for humanitære anliggender (OCHA) talsperson Jens Laerke sa til journalister i Genève at håpet angående avtalen mellom Israel og Hamas kunngjorde tidligere denne uken er «at pausen respekteres, at den gjør oss i stand til å nå menneskene som trenger oss og at den vil bli utvidet til en faktisk humanitær våpenhvile i det lange løp".

I tillegg til den 96-timers humanitære pausen i kampene, fastsetter avtalen, som ble tilrettelagt av Egypt, Qatar og USA, løslatelse av gisler som ble tatt under Hamas-terrorangrepet mot Israel 7. oktober, samt palestinske fanger fra israelske fengsler. .

"Vi håper avtalen ... vil gi pusterom til folket i Gaza og Israel og en viss lettelse for gislene og de internerte som vil bli løslatt, og deres familier," sa Laerke.

Å nå folk "hvor enn de er"

OCHA-talspersonen understreket den "flyktige, intense situasjonen" som utspilte seg i de første timene av våpenhvilen, og understreket at "rørledningen er ganske lang for lindring og deler av den - mye av den faktisk - er utenfor vår kontroll og må gjøres med verifisering av sendingene».

Når han snakket om at det haster med å nå mennesker i nød «hvor de enn er», fremhevet han det presserende behovet for tilgang til det nordlige Gaza «hvor skadene og de humanitære behovene er størst» og som lenge har vært avskåret fra sør i enklaven og fra hjelp fra israelske militæroperasjoner.

Flere sykehusevakueringer er planlagt

FNs helsebyrå forener stemmen hans med håp om at pausen skal utvide seg til en vedvarende våpenhvile (HVEM) talsperson Christian Lindmeier fremhevet situasjonen til pasienter og helsearbeidere som er fanget på sykehusene i Nord-Gaza og sa at planlegging og innsats for ytterligere evakuering, spesielt fra sykehusene i Indonesia og Al-Ahli, er i gang.

Onsdag, i en felles innsats mellom FN-organisasjoner og den humanitære partnerorganisasjonen Palestine Red Crescent Society (PRCS) ble 151 sårede og syke mennesker, deres familiemedlemmer og medisinske arbeidere evakuert fra Al-Shifa sykehus i Gaza by og fraktet i en ambulanse og busskonvoi sørover.

Mr. Lindmeier sa det HVEM er "ekstremt bekymret for sikkerheten til de anslagsvis 100 pasientene og helsearbeiderne" som er igjen på sykehuset. 

Av 24 sykehus som opererte i nord før krigen, er 22 enten ute av drift eller ikke i stand til å ta inn nye pasienter, mens av de 11 medisinske fasilitetene i sør er åtte funksjonelle. WHO sa at av disse er det bare én som har kapasitet til å behandle kritiske traumetilfeller eller utføre kompleks kirurgi.

Drivstoff til redningsaksjoner

I oppkjøringen til starttidspunktet for våpenhvilen fredag ​​kl. 7 noterte OCHA en økning i bombardementer og voldelige sammenstøt, og sa at israelske angrep fra luft, land og sjø intensiverte over det meste av Gaza, "sammen med bakkekamper med palestinske væpnede grupper i nord, spesielt Jabalia", og at det ble rapportert om mange tap.

Da dødstallet i enklaven passerte 14,800 torsdag kveld, ifølge Gazas regjeringsmediekontor sitert av OCHA, anslås tusenvis av mennesker å være fanget under ruinene av husene deres.

Som en del av den humanitære oppskaleringen insisterte OCHAs Jens Laerke på behovet for det få mer drivstoff inn på Strip for å "betjene maskineri for å få folk ut av ruinene", gitt massive infrastrukturskader og bygningskollaps.

OCHA rapporterte at 68,383 18 liter drivstoff kom inn i Gaza fra Egypt torsdag, etter en israelsk beslutning fra XNUMX. november om å «tillate daglig innføring av små mengder drivstoff for viktige humanitære operasjoner». FN-kontoret sa forrige uke at det var behov for rundt 200,000 XNUMX liter drivstoff per dag.

Herr Laerke understreket det drivstoffet som går inn i Gaza er "i FNs varetekt til enhver tid" og blir distribuert av FN-byrået for palestinske flyktninger, UNRWA.

'Bare minimum'

Over 1.7 millioner mennesker i Gaza anslås å være internt fordrevne, og rundt én million av dem oppholder seg i mer enn 150 UNRWA-tilfluktsrom over hele stripen. 

Krisesentre i sør, hvor folk ble tvunget til å flykte av israelske militæroperasjoner, er mange ganger over kapasiteten, og OCHA sa at de fleste fordrevne menn og eldre gutter sover under åpen himmel, i skolegårdene eller i gatene i nærheten. 

In en uttalelse torsdag understreket UNRWA-sjef Philippe Lazzarini at folk i Gaza «fortjener å sove uten å være engstelige for om de vil klare seg gjennom natten».

"Dette er det minste minimum noen burde kunne ha," insisterte han.

Kilde lenke

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -