10.1 C
Brussel
onsdag 21. februar 2024
institusjonerforente nasjonerIsrael-Palestina: Gaza spenner under drivstoffmangel, helsevesen i krise

Israel-Palestina: Gaza spenner under drivstoffmangel, helsevesen i krise

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

OPPDATERT: Bombardementet av Gaza har tatt en ødeleggende toll på barna, sa FNs barnefond UNICEF tirsdag, med rapporterte 2,360 omkomne og rapporterte 5,364 skader.

Dette utgjør mer enn 400 barn angivelig enten drept eller skadet daglig. I tillegg Mer enn 30 israelske barn skal ha mistet livet, og dusinvis er fortsatt i fangenskap innenfor Gazastripen. 18-dagersperioden er den dødeligste eskaleringen av fiendtlighetene på Gazastripen og Israel som FN har vært vitne til siden 2006, sa byrået.

Nesten alle barn på Gazastripen har vært utsatt for dypt urovekkende hendelser og traumer.

"Drap og lemlesting av barn, bortføring av barn, angrep på sykehus og skoler, og nektelse av humanitær tilgang utgjør alvorlige brudd på barns rettigheter," sa Adele Khodr, UNICEFs regiondirektør for Midtøsten og Nord-Afrika.

«UNICEF appellerer innstendig til alle parter om å gå med på en våpenhvile, tillate humanitær tilgang og løslate alle gisler. Selv kriger har regler. Sivile må beskyttes – spesielt barn – og alle anstrengelser må gjøres for å skåne dem under alle omstendigheter.»

Uavhengige rettighetsetterforskere krever tilgang

FN Human Rights Council-pålagt Uavhengig undersøkelseskommisjon på det okkuperte palestinske territoriet, oppfordret Israel, den palestinske myndigheten på Vestbredden og Hamas som kontrollerer Gaza, til å støtte sine pågående etterforskninger av «alvorlige forbrytelser» inkludert drap, voldtekt og andre former for seksuell vold.

Kommisjonen ble opprettet via en rådsresolusjon i mai 2021, for å undersøke påståtte brudd på folkeretten, inkludert "alle underliggende grunnårsaker til tilbakevendende spenninger ... inkludert systematisk diskriminering og undertrykkelse".

Kommisjonen presenterte sin siste rapport for generalforsamlingen tirsdag og sa at den «utvetydig fordømmer drapet på over 1,000 israelske borgere av Hamas og andre palestinske væpnede grupper, skader tusenvis av flere og tar mer enn 200 gisler, inkludert barn.»

Etterforskere fordømte også utvetydig "israelske militære angrep som resulterte i døden til tusenvis av palestinske sivile, så vel som hundrevis av barn."

Kommisjonen ba om umiddelbar opphør av fiendtlighetene, og umiddelbar og sikker retur av alle gisler.

Styreleder Navi Pillay sa i sin uttalelse at det var "klare indikasjoner på at internasjonale forbrytelser har blitt og blir begått."

I samsvar med sin oppdrag "og for å fremme rettferdighet og ansvarlighet, begynte kommisjonen umiddelbart å samle inn og bevare bevis."

Hun sa at de "ikke bare ville fokusere på forbrytelser og krenkelser, men også identifisere individuelle kriminelle ansvar". 

Kirurgi uten bedøvelse: WHO

Leger har utført operasjoner uten bedøvelse eller andre grunnleggende kirurgiske forsyninger, FNs Verdens helseorganisasjon (HVEM) sa i en oppdatering, og bemerket at drivstoff har blitt den "mest vitale varen" i Gaza.

Uten den kan ikke lastebiler bevege seg, og generatorer kan ikke produsere elektrisitet til sykehus, bakerier og vannavsaltingsanlegg, sa Tamara Alrifai, talsperson for FN-byrået for palestinske flyktninger (UNRWA).

Til dags dato har drivstoff vært fraværende fra hjelpekonvoiene som er tillatt inn så langt.

"Vi ligger på våre knær og ber om vedvarende, oppskalerte, beskyttede humanitære operasjoner”, FNs helsebyrå (HVEM) Nødhjelpsdirektør for den østlige middelhavsregionen, sa Dr. Rick Brennan.

Han orienterte journalister fra Kairo og appellerte "til alle som er i en situasjon om å ta en beslutning eller påvirke beslutningstakere, for å gi oss det humanitære rommet til å håndtere denne menneskelige katastrofen".

Diligence system for bistand

De 54 lastebilene som har krysset inn i Gaza fra Egypt som en del av tre konvoier siden lørdag inneholdt en blanding av mat, medisinsk utstyr og ikke-matvarer, sa Alrifai.

Til sammenligning understreket hun at før konflikten, 500 lastebiler pleide å kjøre inn i Gaza hver dag – disse inkluderte kommersielle lastebiler og minst 100 hjelpebiler, hvorav rundt 45 kom med drivstoff.

Alrifai understreket at logistikk, koordinering, transport og lagring av de tre konvoiene fra Rafah ble organisert på Gaza-stripen av UNRWA. På spørsmål om sikkerhetsrisikoen ved at eventuelle drivstoffleveranser faller i feil hender, forklarte Alrifai at som med annet utstyr ville UNRWA være ansvarlig for å motta og håndtere drivstoffet, og få det levert til sykehus og vannavsaltingsanlegg.

"Vi har på plass et veldig solid aktsomhetssystem for å sikre at alt vi mottar bare brukes til humanitære formål," insisterte hun.

Utbrudd "bare et spørsmål om tid"

WHOs Dr. Brennan fremhevet de alvorlige konsekvensene av mangel på tilgang til rent vann, forsterket av overbefolkning. Mellom en og tre liter per person per dag var tilgjengelig i Gaza mens det absolutte minimum var 15 liter, sa han.

Folk ble presset til å konsumere forurenset vann, og spredningen av smittsomme sykdommer var "bare et spørsmål om tid".

Dr Brennan sa også at WHO samarbeider med UNRWA for å etablere et system for sykdomsovervåking med daglige rapporter. De vanligste infeksjonssykdommene var luftveisinfeksjoner og diaré, men vannkopper og hudinfeksjoner som skabb og hodelus var også å forvente.

Helsefasiliteter overveldet

WHO fremhevet den ekstreme alvorligheten av helsesituasjonen på Gazastripen under israelsk bombardement i over to uker. 

Ett av tre sykehus og to av tre klinikker fungerte ikke, og helseinstitusjoner og arbeidere ble overveldet med en enorm mengde traumetilfeller, mange av dem komplekse skader på grunn av eksplosjoner. Dr Brennan nevnte eksemplet med Al-Shifa-sykehuset i Gaza by, som hadde 1.5 pasienter for hver seng.

Med 1.4 millioner fordrevne over hele territoriet, var overbefolkning en stor utfordring for helsesystemet.

"Jeg har jobbet med humanitær bistand i 30 år og kan ikke huske det antallet mennesker som er fordrevet over så kort tid," sa Dr Brennan.

Medisiner øker

Noen av WHOs medisiner og forsyninger fra de tre konvoiene tillot enklaven har allerede blitt levert til tre sentrale henvisningssykehus i det sørlige Gaza og til Palestine Red Crescent Society for distribusjon til sine to helseinstitusjoner og ambulansemannskaper. 

De tok esker med medisiner av lastebilene og rett inn på operasjonssaler

"Helsepersonell var så lettet over å få påfyll at de tok esker med medisiner av lastebilene og rett inn på operasjonssaler," sa WHO.

Opptil 200 kvinner per dag får babyer i Gaza og har problemer med å finne et trygt sted å føde, advarte Dr Brennan. Mer enn halvparten av dem kan forventes å oppleve komplikasjoner og risikere å ikke få den omsorgen de trenger.

Videre, under konstant bombardement, er de mentale helsebehovene til befolkningen "enorme", sa han.

"Dødeligheten vil øke"

Dr. Brennan fremhevet situasjonen til Gazas med kroniske lidelser, inkludert nyresykdom og diabetes, som har mer og mer problemer med å få tilgang til tjenester. Han advarte om at de vil oppleve komplikasjoner og at "dødeligheten vil øke".

Over grensen til Egypt sa WHO at de har ytterligere medisiner og medisinsk utstyr i beredskap som er nok til å gi kirurgiske inngrep for 3,700 110,000 traumepasienter, viktige helsetjenester for 20,000 XNUMX mennesker og omsorg for XNUMX XNUMX pasienter med kroniske sykdommer. 

Lever på linjen

Dr. Brennan understreket imidlertid at selv når forsyninger kommer over grensen, er levering til sykehus kompromittert, ikke bare på grunn av mangel på drivstoff, men også på grunn av de "store sikkerhetsrisikoene" for FN-personell og partnere som prøver å bringe hjelp til sykehus i en aktiv krigssone.

UNRWAs Ms. Alrifai husket at byrået sørget over tapet av 35 ansatte så langt, hvorav de fleste selv var fordrevet og jobbet inne i byråets tilfluktsrom og fasiliteter for å hjelpe de rundt 400,000 XNUMX menneskene som har søkt trygghet der.

Totalt 40 UNRWA-installasjoner har blitt skadet siden 7. oktober.

På spørsmål om ansvarlighet for dødsfallene og ødeleggelsene, gjentok Alrifai viktigheten av å respektere prinsippene for internasjonal humanitær rett i krigstid.

"Hva enn som skjedde med våre kolleger og våre bygninger er uakseptabelt - uansett hvem som gjorde det," sa hun.

Kilde lenke

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -