5.8 C
Brussel
Tirsdag februar 20, 2024
MiljøMenneskets fingeravtrykk på drivhusgasser

Menneskets fingeravtrykk på drivhusgasser

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Drivhusgasser forekommer naturlig og er avgjørende for overlevelsen til mennesker og millioner av andre levende ting, ved å hindre at noe av solens varme reflekteres tilbake til verdensrommet og gjøre jorden levelig. Men etter mer enn et og et halvt århundre med industrialisering, avskoging og storskala jordbruk, har mengder klimagasser i atmosfæren steget til rekordnivåer som ikke er sett på tre millioner år. Etter hvert som befolkninger, økonomier og levestandard vokser, øker også det kumulative nivået av klimagassutslipp (GHG).

Det er noen grunnleggende veletablerte vitenskapelige lenker:

  • Konsentrasjonen av klimagasser i jordens atmosfære er direkte knyttet til den globale gjennomsnittstemperaturen på jorden;
  • Konsentrasjonen har økt jevnt og trutt, og betyr globale temperaturer sammen med det, siden tiden for den industrielle revolusjonen;
  • Det mest utbredte drivstoffet, som står for omtrent to tredjedeler av klimagassene, karbondioksid (CO2), er i stor grad et produkt av forbrenning av fossilt brensel.

FNs mellomstatlige panel for klimaendringer (IPCC)

Det mellomstatlige klimapanelet Change (IPCC) ble satt opp av Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) og FNs miljø å gi en objektiv kilde til vitenskapelig informasjon.

Sjette vurderingsrapport

IPCCs sjette vurderingsrapport, som skal utgis i mars 2023, gir en oversikt over kunnskapsstatusen om vitenskapen om klimaendringer, med vekt på nye resultater siden publiseringen av den femte vurderingsrapporten i 2014. Den er basert på rapportene fra tre arbeidsgrupper i IPCC – om fysisk vitenskap; påvirkninger, tilpasning og sårbarhet; og avbøtende tiltak – samt om de tre spesialrapportene vedr Global oppvarming av 1.5 ° C, På Klimaendringer og land, og på Havet og kryosfæren i et klima i endring.

Hva vi vet basert på IPCC-rapportene:

  • Det er utvetydig at menneskelig påvirkning har varmet opp atmosfæren, havet og landet. Utbredte og raske endringer i atmosfæren, havet, kryosfæren og biosfæren har skjedd.
  • Omfanget av nylige endringer på tvers av klimasystemet som helhet – og den nåværende tilstanden til mange aspekter av klimasystemet – er uten sidestykke over mange århundrer til mange tusen år.
  • Menneskeskapte klimaendringer påvirker allerede mange vær- og klimaekstremer i alle regioner over hele kloden. Bevis for observerte endringer i ekstremer som hetebølger, kraftig nedbør, tørke og tropiske sykloner, og spesielt deres tilskrivning til menneskelig påvirkning, har styrket seg siden den femte vurderingsrapporten.
  • Omtrent 3.3 til 3.6 milliarder mennesker lever i kontekster som er svært sårbare for klimaendringer.
  • Sårbarheten til økosystemer og mennesker for klimaendringer varierer betydelig mellom og innenfor regioner.
  • Hvis den globale oppvarmingen forbigående overstiger 1.5°C i løpet av de kommende tiårene eller senere, vil mange menneskelige og naturlige systemer stå overfor ytterligere alvorlig risiko, sammenlignet med å holde seg under 1.5°C.
  • Å redusere klimagassutslipp i hele energisektoren krever store overganger, inkludert en betydelig reduksjon i den totale bruken av fossilt brensel, utplassering av energikilder med lavt utslipp, bytte til alternative energibærere og energieffektivitet og energisparing.

Global varmehttps://europeantimes.news/environment/ing på 1.5°C

I oktober 2018 utstedte IPCC en spesialrapport om virkningene av global oppvarming på 1.5°C, og finne ut at å begrense global oppvarming til 1.5°C ville kreve raske, vidtrekkende og enestående endringer i alle aspekter av samfunnet. Med klare fordeler for mennesker og naturlige økosystemer, fant rapporten at å begrense global oppvarming til 1.5°C sammenlignet med 2°C kan gå hånd i hånd med å sikre et mer bærekraftig og rettferdig samfunn. Mens tidligere estimater fokuserte på å estimere skadene hvis gjennomsnittstemperaturen skulle stige med 2°C, viser denne rapporten at mange av de negative konsekvensene av klimaendringer vil komme ved 1.5°C-merket.

Rapporten fremhever også en rekke klimaendringer som kan unngås ved å begrense den globale oppvarmingen til 1.5ºC sammenlignet med 2ºC eller mer. For eksempel, innen 2100 vil den globale havnivåstigningen være 10 cm lavere med global oppvarming på 1.5 °C sammenlignet med 2 °C. Sannsynligheten for et ishav fritt for ishavet om sommeren vil være én gang per århundre med global oppvarming på 1.5°C, sammenlignet med minst én gang per tiår med 2°C. Korallrevene vil avta med 70-90 prosent med global oppvarming på 1.5 °C, mens praktisk talt alle (> 99 prosent) ville gå tapt med 2ºC.

Rapporten finner at å begrense den globale oppvarmingen til 1.5 °C vil kreve "raske og vidtrekkende" overganger i land, energi, industri, bygninger, transport og byer. Globale netto menneskeskapte utslipp av karbondioksid (CO2) vil måtte falle med rundt 45 prosent fra 2010-nivåer innen 2030, og nå "netto null" rundt 2050. Dette betyr at eventuelle gjenværende utslipp må balanseres ved å fjerne CO2 fra luft.

FNs juridiske instrumenter

FNs rammekonvensjon om klimaendringer

FN-familien står i spissen for arbeidet med å redde planeten vår. I 1992 produserte "Earth Summit" den FNs rammekonvensjon om klimaendringer (UNFCCC) som et første skritt i å ta tak i klimaproblemet. I dag har den nesten universelt medlemskap. De 197 landene som har ratifisert konvensjonen er parter i konvensjonen. Konvensjonens endelige mål er å forhindre «farlig» menneskelig innblanding i klimasystemet.

Kyoto-protokollen

I 1995 startet land forhandlinger for å styrke den globale responsen på klimaendringer, og to år senere vedtok de Kyoto-protokollen. Kyoto-protokollen binder utviklede land parter til utslippsreduksjonsmål. Protokollens første forpliktelsesperiode startet i 2008 og ble avsluttet i 2012. Den andre forpliktelsesperioden begynte 1. januar 2013 og ble avsluttet i 2020. Det er nå 198 parter i konvensjonen og 192 parter i konvensjonen. Kyoto-protokollen

Paris-avtalen

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -