5.7 C
Brussel
Fredag, Mars 1, 2024
KulturHedre Tina Turners bursdag, en steinarv

Hedre Tina Turners bursdag, en rockearv

Den legendariske karrieren til Tina Turner: Triumf, tragedie og musikalsk glans

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Newsdesk
Newsdeskhttps://europeantimes.news
The European Times Nyheter tar sikte på å dekke nyheter som betyr noe for å øke bevisstheten til innbyggere over hele det geografiske Europa.

Den legendariske karrieren til Tina Turner: Triumf, tragedie og musikalsk glans

På det som skulle bli hennes 84-årsdag 26. november, feirer vi Tina Turner, den ikoniske «Queen of Rock». Hun ble født i 1939 som Anna Mae Bullock, og ble kjent med hits som «Proud Mary» og «Nutbush City Limits». Til tross for et utfordrende ekteskap, gjorde hun et triumferende comeback med sitt soloalbum fra 1984 «Private Dancer», med klassikere som «What's Love Got to Do with It».

Turners livlige opptredener og roller i filmer som "Mad Max Beyond Thunderdome" viste hennes allsidighet. Biografien hennes, "What's Love Got to Do with It", sementerte hennes status som et musikk- og kulturikon ytterligere. Etter en vellykket avskjedsturné i 2008-2009 og omfavnet sveitsisk statsborgerskap i 2013, trakk Turner seg, og etterlot seg en arv på over 200 millioner solgte album og en varig innvirkning på rockemusikken. I dag husker vi hennes varige ånd og banebrytende karriere.

Mest kjent vokalist i moderne musikkhistorie

Tina Turner er en av de mest berømte vokalistene i moderne musikkhistorie. Siden hun først trådte inn i rampelyset på slutten av 1950-tallet, har hennes legendariske karriere strukket seg over 6 tiår og sett Queen of Rock n' Roll redefinere hva det vil si å være en mektig kvinne innen musikk. Selv om hun tålte utrolige vanskeligheter tidlig i karrieren, fremstod Tina triumferende som en overlevende og banebrytende soloartist. Hennes mangfoldige musikalske arv og evne til å kontinuerlig utvikle lyden hennes har inspirert utallige artister innen R&B, rock, pop og soul.

Tidlige dager: Å oppdage stemmen hennes

Tina Turner ble født som Anna Mae Bullock i 1939 i Nutbush, Tennessee, hvor lidenskapen hennes for sang tok tak i en tidlig alder. Hun vokste opp med å synge i sitt lokale kirkekor hvor hun oppdaget hennes blomstrende vokale evner. Inspirert av artister som Mahalia Jackson og Bessie Smith, sang unge Tina Turner hvor hun kunne i hjembyen sin, og absorberte blues, R&B, gospel og country som gjennomsyret det sørlige musikalske landskapet. Hennes tidlige sangopplevelser i kirken ga Tina kontroll over hennes imponerende vokalspekter og la grunnlaget for den rå, emosjonelle leveringen hun ville bli kjent for.

På midten av 1950-tallet deltok tenåringen Tina på en rhythm and blues-konsert av musikeren Ike Turner og ble overrasket over bandets opptreden. Da sangeren aldri dukket opp på konserten deres, hoppet Tina opp på scenen for å spenne frem en BB King-melodi som fanget Ikes oppmerksomhet. Han ble øyeblikkelig grepet av 16-åringens dominerende scenetilstedeværelse og kraftige stemme, og kort tid etter rekrutterte han henne til å fronte bandet sitt som bakgrunnsvokalist. Etter at Tina spilte inn det som skulle bli hennes første kommersielle vokal på sangen "Box Top" i 1958, endret Ike navn til Tina Turner og gjorde henne til forsanger i gruppen hans som senere ble The Ike & Tina Turner Revue.

Ike & Tina Turner-revyen: Spektakulære høyder og tragiske nedturer

Den nydøpte Ike & Tina Turner Revue begynte nådeløst å turnere gjennom den sørlige "chitlin-kretsen" på slutten av 1950-tallet, og ble kjent for sine elektriserende sceneopptredener. Tinas brennende selvtillit, seksualitet og vokale bombast kompletterte perfekt Ikes funky bluesarrangementer, og duoen fikk et rykte som et må-se live-band i 1961.

The Revue oppnådde endelig banebrytende poplistesuksess i 1962 da Tinas sjelfulle vokal forvandlet deres versjon av sangen "A Fool In Love" til en Grammy-nominert hit og en stift på svarte radiostasjoner over hele Amerika. Flere R&B-hits skrevet av Ike sementerte Tina Turner som en stjerne og presset revyens popularitet til nye høyder gjennom 60-tallet. Tinas mangfold som vokalist skinte gjennom på sjelfulle ballader som «I Idolize You» og deretter på funkrock-spor som «Bold Soul Sister».

Tinas mastodontstemme og blendende scenetilstedeværelse presset revyen inn i mainstream-rampelyset da deres høyoktanversjon av "Proud Mary" nådde #4 i 1971 og vant duoen deres første og eneste Grammy. De ble en sensasjon på turné over hele landet, og åpnet til og med for Rolling Stones i 1969 på toppen av det britiske bandets berømmelse. I løpet av 20 år har Ike og Tina Turner slått ut hit etter tøff R&B-hit, inkludert klassikere som «River Deep, Mountain High» og «Nutbush City Limits» som fortsatt høres like brennende ut i dag, hovedsakelig takket være Tinas stormende vokal.

Men bak kulissene gjennomgikk Tina over et tiår med forferdelige overgrep fra ektemannen og musikalske partneren Ike. Selv om det sannsynligvis ikke var kjent for fansen som var betatt av deres plettfrie scenekjemi på den tiden, tålte Tina regelmessige juling, ydmykelse og kontroll av Ike som målrettet både henne og backup-sangere i bandet hans.

Etter år med å ha levd under Ikes dominerende skygge, fant Tina Turner endelig beslutningen om å bryte ut av sitt giftige musikalske partnerskap og ekteskap. 2. juli 1976 flyktet Tina med bare 36 cent og et bensinstasjonskredittkort, og begynte på sin andre akt som soloartist. Da revyens popularitet raskt falt uten Tinas showstoppende tilstedeværelse, forsterket det bare at hennes ikoniske stemme og scenemagnetisme var de sanne motorene bak suksessen.

Queen of Rock Tina Turner: Her Triumphant Solo Comeback

Etter å ha separert fra Ike, jobbet Tina utrettelig for å gjenoppbygge sin musikalske karriere fra bunnen av, fast bestemt på å aldri være under en manns kontroll igjen. Selv om hun slet seg gjennom søksmål og økonomi, kanaliserte Tina Turner sin nyvunne uavhengighet til å rebrande lyden hennes. Beveger seg utenfor R&B-røttene hennes, fremkalte hennes særegne vokal nå en spenstig kvinne som utnytter den fulle kraften til rockens repeterende rytmer og brennende gitarsoloer på en rendyrkende måte.

Tina kunngjorde minneverdig at hun var tilbake ved å åpne for band som The Rolling Stones og AC/DC foran massive folkemengder. Etter år ute av rampelyset, forble musikkledere imidlertid skeptiske til at den aldrende sangeren kunne gjøre sitt eget comeback. Etter at et plateselskap droppet henne, signerte Tina til Capitol Records i 1983, fast bestemt på å redefinere imaget hennes gjennom musikk og tilhørende musikkvideoer.

Hennes sologjennombrudd kom i 1984 med utgivelsen av hennes femte album, Private Dancer. Forsterket av MTV-klare musikkvideoer som dramatiserte comebackhistorien hennes, skapte albumet endeløse pop- og rockehits som globaliserte Tinas unike lyd. Den selvhevdende kvinnelige empowerment-hymnen, "What's Love Got To Do With It" ble Tinas første og eneste #1 singel og vant Årets plate. «Better Be Good To Me» nådde toppen på #5 mens hennes sensuelle versjon av «Let's Stay Together» tok topp 10 et tiår etter at hun først spilte inn sangen.

Som 45-åring fikk Private Dancer-albumet Tina 4 Grammys og forblir hennes mesterverk – en sømløs fusjon av rockegitarer og synthpopproduksjon med grov R&B-vokal som forteller om en spenstig kvinne som dukker opp fra livets vrak. Nesten over natten gjorde hennes astronomiske suksess Tina til et internasjonalt ikon i spissen for 1980-tallets pop.

Tina satte seg inn i 1985s Grammy-nominerte album Break Every Rule, og ble deretter etterspurt fra Hollywood, og spilte inn filmmusikk-hits som "We Don't Need Another Hero" fra Mad Max: Beyond Thunderdome og James Bond-temalåten "Goldeneye". ” i 1995. Hun fylte massive stadionturnéer med forseggjorte produksjoner gjennom slutten av 1990-tallet før hun gjennomførte sin siste triumferende verdensturné 68 år gammel i 2008.

Over 50 år, Tina Turners legendariske katalog over musikk demonstrerte sjelden utholdenhet som reflekterte hennes egen utvikling fra R&B-stjerne til spenstig Queen of Rock. Selv om hennes ikoniske vokale evner var sentrert rundt å blotte smerte og sårbarhet, utstrålte Tinas mangfoldige musikk kraft og utholdenhet som har inspirert generasjoner.

Hennes monumentale musikalske innflytelse

Tina Turner gjorde et uutslettelig inntrykk på tvers av det musikalske landskapet fra hennes dager som Ikes kvinnelige folie på 1960-tallet gjennom hennes gjenfødelse som rockekongelige på 1980-tallet. Hennes brennende merke av rhythm & blues la grunnlaget for 60-talls soul mens hennes befriende comeback på toppen av MTV-pop var et eksempel på det grenseløse potensialet til svarte kvinnelige artister.

Tidlig i karrieren gjorde Tinas sjelfulle dynamikk på turné henne til et forbilde for en generasjon av unge svarte vokalister inkludert Chaka Khan, Natalie Cole og Whitney Houston som undret seg over hennes motstandskraft mot ufattelige motganger. Tina bar seg selv med en frekk selvtillit som fløy i møte med sosiale konvensjoner og inspirerte dristige nye artister som Janet Jackson og Beyonce til å kanalisere sine indre divaer.

Da hun gikk over til rock i soloarbeidet sitt, åpnet Tina døren for at svarte kvinner kunne erobre den vanlige musikkindustrien på sine egne premisser. Hun banet vei for påfølgende generasjoner med birasiale artister som Mariah Carey, Alicia Keys og Halle Bailey som smeltet sammen R&B-fortreffelighet med popdominans. Selv i dag ser artister som Jazmine Sullivan og HER til Tinas sølvkantede vokalleveranse mens de blotter sjelen sin mot humørfylt produksjon.

Nå i 80-årene er Tina Turners glans og innflytelse over hele det musikalske spekteret upåklagelig. Selv om Tina er kjent for sine melankolske kjærlighetssanger, var Tinas karriere et symbol på utholdenhet som inspirerte kvinner overalt. Enten hun slenger ut sjelfulle klagesanger fra dagene med Ike eller brøler over popsynther på 1980-tallet, tryller hennes legendariske stemme frem en spenstig kvinne som overvinner ufattelige motganger – og gjør det mens hun setter standarden på tvers av flere sjangere. Selv i dag forblir hun The Queen of Rock n' Roll.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -