8.9 C
Brussel
onsdag 21. februar 2024
ReligionKristendomDe glemte ukrainske røttene til en berømt "fransk" helgen som et eksempel...

De glemte ukrainske røttene til en berømt "fransk" helgen som et eksempel på imperialistisk forening og avnasjonalisering

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Gjesteforfatter
Gjesteforfatter
Gjesteforfatter publiserer artikler fra bidragsytere fra hele verden

Av Sergiy Shumilo

Et karakteristisk trekk ved den keiserlige kulturen er absorberingen av de åndelige, intellektuelle og kreative kreftene og arven til erobrede folk. Ukraina er intet unntak. Ta bort fra kulturen til det russiske imperiet dette ukrainske bidraget, og det vil slutte å være så "majestetisk" og "verdslig" som det vanligvis oppfattes.

Avnasjonalisering, utvisking av nasjonal bevissthet og identitet, er et karakteristisk fenomen blant erobrede folk innenfor grensene til ethvert imperium. Det russiske imperiet i århundrer fulgte denne veien for generell forening, der det ikke var plass for en egen ukrainsk nasjon og kultur. I stedet skulle et «forent russisk folk» oppstå.

Hele generasjoner av ukrainere har blitt oppdratt under påvirkning av slike fortellinger. I forhold til å miste sin egen ukrainske stat, uten utsikter til selvrealisering og karrierevekst i det koloniserte, splittede og ødelagte av endeløse krigers hjemland, er mange unge, utdannede og ambisiøse ukrainere tvunget til å søke en bedre skjebne i hovedstaden og i imperiets rom, der det var etterspørsel etter utdannet personell. Under slike omstendigheter ble de tvunget til å vie sine krefter og talenter til utviklingen av kulturen til et fremmed imperium.

I Moskva-riket på 16- og første halvdel av 17-tallet, før den ukrainske kreative og intellektuelle injeksjonen, var lokal kultur et ganske umerkelig fenomen. Fra andre halvdel av 17-tallet bidro imidlertid mange utdannede ukrainere til utdanningsoppdraget (den såkalte "Kyiv-Mohyla-utvidelsen") i Muscovy. Under påvirkning av folket i Kyiv-Mohyla og med deres direkte deltakelse ble utdanning introdusert i Muscovy, utdanningsinstitusjoner ble opprettet, nye litterære verk ble skrevet og en storstilt kirkereform ble gjennomført. Et stort antall ukrainske intellektuelle bidro til opprettelsen av den nye keiserlige kulturen, som i henhold til deres design skulle bli noe "ukrainisert". Selv i det russiske litterære språket fra slutten av 17-tallet – begynnelsen av 18-tallet begynte visse påvirkninger av ukrainisering å merkes. Det samme skjer i kunsten. Og kirkelivet falt i lang tid under den "lille russiske innflytelsen", som innfødte muskovitter begynte å motstå.

Etter å ha funnet selvrealisering i de grenseløse og semi-ville viddene av det nordlige imperiet, trodde mange ukrainere oppriktig at de på denne måten glorifiserte sitt eget "lille hjemland". Det er en hel galakse av fremtredende personer som kom fra Ukraina som regnes som "russiske". Dette viser hele tragedien til en fanget nasjon, hvis talentfulle og lyse representanter ikke hadde noen utsikter i sitt eget hjemland, absorbert av imperiet og kunstig forvandlet til en døv provins. De ble ofte tvunget til å gi sitt geni og sine talenter til det fremmede landet og kulturen, og veldig ofte hadde de ikke noe annet valg. Samtidig, under påvirkning av keiserlig utdanning, mistet de ofte sine egne nasjonale røtter og identitet.

Denne tragedien kommer tydeligst til uttrykk i skjebnen og arbeidet til den russisktalende ukrainske forfatteren Mykola Gogol (1809-1852). Men mange andre fremtredende skikkelser innen kultur, religion og vitenskap i det russiske imperiet på 18-19 århundrer ble tvunget til å oppleve denne interne splittelsen og motsetningen mellom sin egen ukrainske opprinnelse og den keiserlige enhetlige utdanningen, som nektet selve retten til å være ukrainsk. Her kan vi liste opp mange navn – fra fremtredende kirkehierarker, til filosofer, kunstnere og vitenskapsmenn. Imperialistisk propaganda jobbet hardt for å presentere dem for verden som "russere", mens de i virkeligheten var ukrainere. Tallrike studenter og lærere ved Kiev-Mohyla-akademiet på 18-tallet hadde en avgjørende innflytelse på utviklingen av utdanning, litteratur og kunst i imperiet.

Den ukrainske Grigoriy Skovoroda (1722-1794) påvirket dannelsen av en filosofisk skole i imperiet som sådan, og Paisiy Velichkovsky (1722-1794) påvirket gjenopplivingen og fornyelsen av den ortodokse monastisismen. På samme måte fortsatte Pamfil Yurkevich (1826-1874) fra Poltava å legge grunnlaget for kristen platonisme og kordosentrisme i filosofien. Eleven hans var den kjente russiske filosofen Vladimir Solovyov (1853-1900), som igjen var tippoldebarnet til den ukrainske reisefilosofen Grigorij Skovoroda. Selv forfatteren Fjodor Dostojevskij (1821-1881) har ukrainske røtter, hvis bestefar Andrei Dostojevskij var en ukrainsk prest fra Volyn og signerte på ukrainsk. Den fremragende komponisten Pyotr Tchaikovsky (1840-1893), maleren Ilya Repin (1844-1930), oppfinneren av helikopteret Igor Sikorsky (1889-1972), grunnleggeren av praktisk kosmonautikk Sergey Korolev (1906-1966), sangeren og komponisten Alexander Vertinsky (1889-1957), poeten Anna Akhmatova (hennes egentlige navn er Gorenko, 1889-1966), ballettmesteren Serge Lifar (1905-1986) har også ukrainske røtter. De berømte filosofene og teologene var også innfødte i Ukraina: Fr. prot. George Florovski (1893-1979), Fr. protoprezv. Vasily Zenkovski (1881-1962), Nikolay Berdyaev (1874-1948) og mange andre. etc.

Når vi vet om verdensberømmelse og anerkjennelse, vies liten oppmerksomhet til opprinnelseslandet og røttene til disse fremtredende personlighetene. Vanligvis begrenser biografer seg til en kort omtale av at de ble født i det russiske imperiet eller USSR, uten å spesifisere at dette faktisk var Ukraina, som på den tiden var under russisk styre. På samme tid, i livet til enhver person, er miljøet han ble født og oppvokst i viktig for dannelsen av karakter, bevissthet og holdninger. Utvilsomt har de mentale, kulturelle og åndelige egenskapene til det ukrainske folket, deres tradisjoner og arv på en eller annen måte etterlatt deres innflytelse på de som ble født eller bodde i Ukraina. Dette aspektet er viktig å huske på når det kommer til fenomenet eller genialiteten til en viss personlighet.

Her vil jeg som et eksempel nevne den berømte "franske" helgenen Maria (Skobtsova) av Paris (1891-1945) - ortodoks nonne fra patriarkatet i Konstantinopel, poet, forfatter, deltaker i den franske motstanden, reddet jødiske barn fra Holocaust og ble henrettet av nazistene i gasskammeret i Ravensbrück konsentrasjonsleir 31. mars 1945.

I 1985 hedret Yad Vashem minnesenter henne posthumt med tittelen "den rettferdige i verden", og i 2004 kanoniserte det økumeniske patriarkatet i Konstantinopel henne som den ærverdige martyren Maria av Paris. Samtidig bemerket den romersk-katolske erkebiskopen av Paris, kardinal Jean-Marie Lustiger at den romersk-katolske kirke også vil hedre Moder Maria som den hellige martyren og skytshelgen for Frankrike. Den 31. mars 2016 ble innvielsesseremonien av Mother Maria Skobtsova Street holdt i Paris, som ligger ved siden av Lourmel Street i det femtende arrondissement, der Mother Maria bodde og arbeidet. På skiltet under navnet til den nye gaten står det på fransk: «Mother Maria Skobtsova Street: 1891-1945. Russisk poetinne og kunstner. Ortodoks nonne. Et medlem av motstandsbevegelsen. Drept ved Ravensbrück.'

Franskmennene er stolte av dette navnet. Imidlertid er det få som legger merke til det faktum at mor Maria var ukrainsk ved fødselen. Alle blir villedet av hennes rent russiske etternavn Skobtsova. Imidlertid er det faktisk etternavnet til hennes andre ektemann. Hun var gift to ganger, i sitt første ekteskap bar hun etternavnet Kuzmina-Karavaeva, og i sitt andre ekteskap giftet hun seg med den fremtredende skikkelsen til Kuban Cossack-bevegelsen Skobtsov, som hun senere skilte seg med og aksepterte monastisisme.

Som jente bar Maria etternavnet Pilenko og tilhørte den berømte ukrainske gamle kosakkfamilien Pilenko, hvis representanter er etterkommere av Zaporozhian-kosakkene. Hennes bestefar Dmytro Vasilievich Pilenko (1830-1895) ble født i Sør-Ukraina, var stabssjef for Kuban Cossack-hæren og sjef for Svartehavsregionen. Oldefaren hennes Vasily Vasilievich Pilenko ble født i Poltava-regionen (Poltava-regionen), var ingeniør ved Luhansk-støperiet og leder for kullgruvedrift i Lisichansk, oppdaget først jernmalmforekomster i Kryvyi Rih, og var senere leder for saltgruvedrift på Krim . Hennes tippoldefar, Vasil Pilenko, var en soldat og regiment-fanebærer av Persozinkovo ​​Hundred of the Hadiach Cossack Regiment, og fikk senere rang som andremajor, og ble i 1788 utnevnt til kasserer i Zinkovo-distriktet i Poltava. Region. Han døde i 1794. Vasil Pilenkos far tjenestegjorde også i Pervozinkovo ​​Hundred of the Hadiach-regimentet, og hans bestefar, Mihailo Filipovich Pilenko, tjenestegjorde i samme regiment.

"Forfedreredet" til Pilenko-kosakkene er byen Zenkov - hundreårsjubileet til Hadyach Cossack Regiment i Poltava-regionen.

Som man kan se, er St. Mary av Paris ukrainsk av fødsel, selv om hun er oppvokst i russisk tradisjon. Skobtsova er etternavnet hennes fra hennes andre ekteskap, som hun senere avsluttet med å akseptere monastisisme.

Etter kanoniseringen av martyren fortsatte hun ofte å bli kalt med det sekulære etternavnet til sin andre ektemann - Skobtsova, om bare for å understreke hennes "russiske røtter". Slik ble hun til og med registrert i kalenderen til kirkehelgener i Ukraina, ifølge en vanlig akseptert feilpraksis. Spesielt i vedlegget til vedtak nr. 25 fra synoden i OCU av 14. juli 2023, § 7, heter det: «... å legge til kirkekalenderen prpmchtsa Maria (Skobtsova) Pariska (1945) – å etablere 31. mars som en dag til minne i henhold til den nye julianske kalenderen, på dagen for hennes martyrdød».

Samtidig har denne utbredte praksisen nylig reist en viss tvil. Selv om Maria ikke endret etternavnet etter skilsmissen i sivile dokumenter i Frankrike (den gang var det en ganske komplisert byråkratisk prosedyre), er det ikke helt riktig å kalle henne i et nonnekloster med det sekulære etternavnet til hennes andre ektemann. Heller kalles vanligvis ikke med et sekulært etternavn.

Det ville nok vært riktigere å kalle henne med pikenavnet Pilenko eller i det minste det doble etternavnet Pilenko-Skobtsova, som ville være mer pålitelig fra et historisk og biografisk synspunkt.

Uansett er den hellige Maria av Paris etterfølgeren til den strålende ukrainske kosakk eldste. Og dette er verdt å huske både i Ukraina og i Frankrike.

I dette eksemplet ser vi hvordan den samlende russiske imperialistiske innflytelsen fortsetter å subliminalt vedvare i vår tid selv i andre land. Inntil nylig var det få mennesker i verden som kjente til og tok hensyn til Ukraina, dets egenart, historie og arv. Ukrainere oppfattes hovedsakelig under påvirkning av russiske keiserlige fortellinger som en del av den "russiske verden".

Russlands krig mot Ukraina, ukrainernes heroiske og selvoppofrende motstand mot russisk aggresjon, den desperate kampen for sin egen frihet, uavhengighet og identitet fikk verden til å innse at folk nesten ikke vet noe om ukrainere, inkludert de som bodde blant dem og har blitt kjent på ulike felt. Disse ukrainerne, selv om de var russifisert og oppdratt i en utenlandsk tradisjon, forblir fremtredende representanter for Ukraina. Vi har ingen rett til å gi avkall på dem og deres arv. De er også en pryd for Ukraina og dens fargerike og mangefasetterte kultur, tilsvarende de store kulturene til andre nasjoner i verden. Utfiltreringen av visse keiserlige påvirkninger i deres arv, som en gang oppsto gjennom passende oppdragelse i fravær av deres egen stat, burde returnere disse navnene til den ukrainske verdenskulturens skattkammer.

Foto: Mati Maria (Pilenko-Skobtsova).

Merknad om artikkelen: Shumilo, S. "Glemte ukrainske røtter til den berømte "franske" helgen som et eksempel på imperialistisk forening og avnasjonalisering" (Шумило, С. ской унификации и денационализации“ (Религиозно-информационная служба Украины)– på siden risu.ua (Religious Information Service of Ukraine).

Merk aom forfatteren: Sergey Shumilo, kandidat for historiske vitenskaper, doktor i teologi, direktør for International Institute of Athos Heritage, stipendiat ved University of Exeter (UK), æret kulturarbeider i Ukraina.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -