8.1 C
Brussel
Torsdag februar 29, 2024
EuropaReligious Freedom Under Fire: Mediemedvirkning i forfølgelsen av minoritetstro

Religious Freedom Under Fire: Mediemedvirkning i forfølgelsen av minoritetstro

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Juan Sanchez Gil
Juan Sanchez Gil
Juan Sanchez Gil - kl The European Times Nyheter - Mest i de bakre linjene. Rapportering om bedrifts-, sosiale og statlige etiske spørsmål i Europa og internasjonalt, med vekt på grunnleggende rettigheter. Gir også stemme til de som ikke blir lyttet til av de generelle mediene.

"Mediene, som trives med sensasjon i stedet for fakta, ser på kultspørsmålet som et godt tema fordi det øker salget eller publikum," sa Willy Fautré, Direktør for Human Rights Without Frontiers, i en hardtslående tale holdt forrige torsdag i Europaparlamentet.

Fautrés bemerkninger kom under en arbeidskonferanse med tittelen "Grunnleggende rettigheter for religiøse og spirituelle minoriteter i EU," holdt 30. november av den franske MEP Maxette Pirbakas med ledere av forskjellige minoritetsgrupper.

MEP Maxette Pirbakas henvender seg til ledere av religiøse minoriteter i Europa, i Europaparlamentet. 2023.
MEP Maxette Pirbakas, som organiserte møtet, talte til ledere for religiøse minoriteter i Europa, i Europaparlamentet. Bildekreditt: 2023 www.bxl-media.com

Fautré anklaget europeiske medier for å være medskyldige i å fremme religiøs intoleranse som har ført til diskriminering, hærverk og til og med vold mot minoritetsgrupper, selv mot noen globale minoriteter som f.eks. Scientology eller Jehovas vitner, som gjentatte ganger har blitt anerkjent som religiøse eller trossamfunn av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, OSSE og til og med FN i sine avgjørelser eller erklæringer.

Mens internasjonale organer bruker nøytralt språk når de refererer til religiøse grupper, forklarte Fautré, kategoriserer media i Europa ofte visse bevegelser som "kulter" eller "sekter" - termer som har en iboende negativ skjevhet. Denne intolerante og kunstige merkingen blir presset av anti-religiøse mennesker, som kaller seg "anti-kultister", inkludert fornærmede tidligere medlemmer, aktivister og foreninger som ønsker å ekskludere disse minoritetsreligiøse gruppene fra juridisk beskyttelse.

Media vifter flammene, ifølge Fautré. "Ubegrunnede anklager forsterket av media påvirker ikke bare opinionen, men forsterker stereotypier. De former også ideene til politiske beslutningstakere, og de kan bli offisielt godkjent av noen demokratiske stater og deres institusjoner,» øker dermed brudd på grunnleggende rettigheter basert på religion, og krenker tankefriheten.

Som bevis pekte Fautré på oppsiktsvekkende dekning som hyper en ynkelig liten antireligiøs protest i Storbritannia, samt belgiske utsalgssteder som sprer falske påstander fra en belgisk statlig institusjonsrapport som hevder overgrepstildekking blant Jehovas vitner. I virkeligheten fordømte en domstol nylig rapporten som grunnløs og ærekrenkende.

Slik faktuelt forvrengt rapportering har konsekvenser i den virkelige verden, advarte Fautré. "De sender et signal om mistillit, trussel og fare, og skaper et klima av mistenksomhet, intoleranse, fiendtlighet og hat i samfunnet," sa han. Fautré koblet dette direkte til hendelser som vandalisering av Jehovas vitners bygninger over hele Italia til den dødelige skytingen av syv av deres tilbedere i Tyskland.

Avslutningsvis utstedte Fautré krav om endring, og uttalte at europeiske medier må følge etiske journalistikkstandarder når de dekker religiøse spørsmål. Han ba også om treningsverksteder for å hjelpe journalister på en passende måte å dekke minoritetstro uten å skape næring til offentlig fiendtlighet mot dem. Hvis det ikke gjennomføres reformer, risikerer Europa å bli avslørt som hyklersk for å forkynne toleranse i utlandet samtidig som det tillater forfølgelse i sin egen bakgård.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -