5.6 C
Brussel
Søndag februar 25, 2024
EuropaMEP-medlemmer ønsker nøyaktig merking av frokost

MEP-medlemmer ønsker nøyaktig merking av frokost

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Revisjonen tar sikte på mer nøyaktig opprinnelsesmerking for å hjelpe forbrukere til å ta et informert valg på en rekke landbruksmatprodukter.

Onsdag vedtok Miljø-, folkehelse- og mattrygghetsutvalget sitt standpunkt til revisjon av EU markedsføringsstandarder for de såkalte "frokost"-direktivene for å oppdatere krav og produktdefinisjoner med 73 stemmer for, 2 mot og 10 avholdende.

Tydelig merking av honningens geografiske opprinnelse

Siden forbrukere har vist en spesiell interesse for honningens geografiske opprinnelse, er MEP-ene enige om at landet der honningen er høstet må stå på etiketten i samme synsfelt som produktangivelsen. Hvis honning stammer fra mer enn ett land, skal landene angis på etiketten i synkende rekkefølge etter andel, og hvis mer enn 75 % av honningen kommer fra utenfor EU, skal denne informasjonen også angis tydelig på frontetiketten. For ytterligere å begrense honningsvindel, inkludert bruk av sukkersirup i honning som er svært vanskelig å oppdage, ønsker MEP-er også å sette opp et sporbarhetssystem langs forsyningskjeden for å kunne spore opprinnelsen til honningen. Birøktere i EU med mindre enn 150 bikuber vil bli unntatt.

Fruktjuice og syltetøy

MEP-medlemmer er enige om at etiketten 'inneholder bare naturlig forekommende sukkerarter bør tillates for fruktjuice. For å møte økende etterspørsel etter produkter med lavt sukkerinnhold, kan omformulerte fruktjuicer merkes "fruktjuice med redusert sukker".

MEP-er fremhever at nye teknikker som fjerner naturlig forekommende sukker i fruktjuice, syltetøy, gelé eller melk, ikke bør føre til bruk av søtningsmidler for å kompensere for effekten av sukkerreduksjon på smak, tekstur og kvalitet til sluttproduktet. De påpeker også at påstander om positive egenskaper, for eksempel helsegevinster, ikke må komme med på merkingen av fruktjuice med redusert sukker.

For fruktjuicer, syltetøy, gelé, syltetøy og søtet kastanjepuré ønsker MEP'er også at opprinnelseslandet til frukten som brukes til å produsere juicen, skal angis på frontetiketten. Hvis frukten som brukes har opprinnelse i mer enn ett land, skal opprinnelseslandene angis på etiketten i synkende rekkefølge i henhold til deres andel.

Når det gjelder syltetøy, er MEP-ene enige i forslaget om å øke minimumsfruktinnholdet, redusere nødvendig tilsatt sukker for visse produkter, og tillater at begrepet "marmelade" brukes for alt syltetøy (tidligere var denne betegnelsen kun tillatt for sitrussyltetøy).

Premie

rapportør Alexander Bernhuber (EPP, Østerrike) sa: «I dag er en god dag for mer transparent merking av opprinnelse. I tillegg til strengere kvalitetskriterier og kontroller, vil mer presis angivelse av opprinnelsesland gi mer åpenhet og vil gjøre det lettere for forbrukere å velge sunnere og regionale produkter. For honning vil kravene om å angi opprinnelsesland på merkingen forhindre forfalskning og lette informerte forbrukervalg.»

Neste trinn

Parlamentet skal etter planen vedta sitt mandat under plenumsmøtet 11.–14. desember 2023, hvoretter det er klart til å starte forhandlinger med EUs medlemsland.

Bakgrunn

Revisjonen av EUs markedsføringsstandarder for visse "frokost"-direktiver ble foreslått av EU-kommisjonen 21. april 2023 for å oppdatere gjeldende standarder som er mer enn 20 år gamle.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -